Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Η κυβέρνηση έχει πάρει «διαζύγιο» με την πραγματικότητα

Άλλη μία έκθεση για την Ελληνική Οικονομία, αυτή του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευ-νών (ΙΟΒΕ), αποτυπώνει τα αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής.


Αναδεικνύει τις εσφαλμένες επιλογές και πρακτικές, την ατολμία και τους δισταγμούς της ηγεσίας της κυ-βέρνησης, πριν και μετά την προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης.


Επιβεβαιώνει ότι το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο της κυβέρνησης είναι σχέδιο εικονικής πραγματικότητας.


Αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση έχει πάρει «διαζύγιο» με το χρόνο και την πραγματικότητα.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Έκθεση του ΙΟΒΕ:


 Η κυβέρνηση άργησε να αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης και δεν έλαβε έγκαιρα τα κα-τάλληλα μέτρα.


 Οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν επιτυγχάνονται. Τα έσοδα καταρρέουν, οι πρωτογενείς δαπάνες διο-γκώνονται, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων βουλιάζει, το έλλειμμα διευρύνεται. Χωρίς πρόσθετα μέτρα το έλλειμμα εφέτος θα διαμορφώνονταν στα επίπεδα του 2010.


 Καμία αποκρατικοποίηση δεν έχει πραγματοποιηθεί επί 20 μήνες. Αντιλαμβάνεται συνεπώς κανείς ότι η κυβέρνηση φοβάται τους «συντρόφους» και «πελάτες» της.


 Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων [ΠΔΕ] (με δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή 5 σύμφωνα με το Ίδρυμα) περικόπτεται, για έκτη φορά από την αρχή του 2010, στο βωμό της «μαύρης τρύπας» των εσόδων και υπό συνθήκες πρωτόγνωρης ύφεσης και ανεργίας. Έτσι, η ήδη στεγνή αγορά αφυδατώνεται.


 Η ύφεση εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στην περιοχή του 4% για το 2011, σε παραπλήσια έκταση με πέρυσι, βαθύτερη από τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις της κυβέρνησης και των εταίρων μας (3,5% στο Μεσο-πρόθεσμο Πλαίσιο και 3% στο αρχικό Μνημόνιο).


 Η ανεργία εκτιμάται ότι θα κινηθεί στην περιοχή του 16,5% για το σύνολο του έτους (έναντι 14,5% που προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο).


 Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί, κατά μέσο όρο, στο 3,3% το 2011 (έναντι 2,9% που προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο).


 Η ψυχολογία και οι προσδοκίες επενδυτών και καταναλωτών έχουν καταρρεύσει. Η ήδη αρνητική ψυχολογία υποδαυλίζεται από τα επιπρόσθετα φορολογικά μέτρα, την αυξανόμενη ανεργία, τις πολιτικές διεργασίες και τις κοινωνικές αντιδράσεις. Το αποτέλεσμα είναι ο δείκτης οικονομικού κλίματος να δια-μορφωθεί στο 74 τον εφετινό Μάιο για τη χώρα μας, έναντι 105,4 στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


 Βασικά μεγέθη της εγχώριας παραγωγικής δραστηριότητας παρουσιάζουν έντονη πτωτική τάση (π.χ. βιομηχανική παραγωγή, κύκλος εργασιών στις κατασκευές, όγκος στο λιανικό εμπόριο κ.α.)


 Πολλές από τις επιλογές της κυβέρνησης, εκτός από κοινωνικά άδικες είναι και οικονομικά αναποτε-λεσματικές. Για παράδειγμα, η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση αναμένεται να συμπιέσει τη ζήτη-ση και να αυξήσει το κίνητρο για φοροδιαφυγή.


 Το χρέος αναμένεται να επιστρέψει στο επίπεδο του 2009, δηλαδή στο 127% του ΑΕΠ, το 2020 (υπο-θέτοντας ότι τα επίπεδα του ρυθμού μεγέθυνσης, του επιτοκίου και του πρωτογενούς πλεονάσματος θα παραμείνουν σε αυτά του 2015).

Δεν υπάρχουν σχόλια: