Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Και νέο ρεκόρ για το χρυσό

Οι φόβοι για την οικονομία και τα τρομακτικά σενάρια διπλής ύφεσης στις ΗΠΑ χάρισαν στην τιμή του χρυσού το πέμπτο ρεκόρ στις τελευταίες οκτώ ημέρες συναλλαγών.



Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού, παραδόσεως Δεκεμβρίου ενισχύθηκε κατά 21,80 δολάρια ή 1,3% στα 1.666,30 δολάρια ανά ουγγιά στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αξίζει να σημειωθεί πως ο χρυσός έχει κερδίσει 54 δολάρια ή 3,4% από τις 25 Ιουλίου, στο πλαίσιο του πιο πρόσφατου σερί καταγραφής ρεκόρ για το πολύτιμο μέταλλο.


Παρά τη διατήρηση της κορυφαίας αξιολόγησης ‘ΑΑΑ’ από τη Moody’s για τις ΗΠΑ, ο οίκος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης αν η εικόνα της αμερικανικής οικονομίας επιδεινωθεί.


Σε αυτό το περιβάλλον, δεν λείπουν εκτιμήσεις αναλυτών όπως του Michael Lewis, επικεφαλής έρευνας για τις αγορές εμπορευμάτων της Deutsche Bank, που κάνουν λόγο για περαιτέρω ράλι του χρυσού κατά 20%-30% στα επίπεδα των 2.000 δολαρίων.


Παράλληλα, η UBS προχώρησε στην αύξηση της τιμής στόχου σε ορίζοντας ενός μήνα στα 1.725 δολ. η ουγγιά από 1.575 δολ. η ουγγιά ως αποτέλεσμα των ανησυχιών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, της μεγαλύτερης πιθανότητας νέας νομισματικής χαλάρωσης από τις ΗΠΑ και τη συνεχιζόμενη διαφοροποίηση των κεντρικών τραπεζών προ το πολύτιμο μέταλλο. Επίσης αύξησε την τιμή στόχο σε ορίζοντα τριών μηνών στα 1.850 δολ. από 1.600 δολ. “Παρά τις προσδοκίες για υποχώρηση ο χρυσός συνεχίζει να ενισχύεται γεγονός που αναδεικνύει τη δύναμη της αγοράς,” αναφέρει σε έκθεσή της η αναλύτρια Edel Tully.


Από την αποστροφή ρίσκου επωφελήθηκε και το ασήμι, με το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου να κερδίζει 4,2% κλείνοντας στα 41,758 δολάρια, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαΐου.


Κάτω από τα 92 δολάρια έκλεισε η τιμή του αργού


Στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα άνω των πέντε εβδομάδων υποχώρησε η τιμή του αργού, εν μέσω ανησυχιών για οικονομική επιβράδυνση στις ΗΠΑ και ενώ τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ενέργειας των ΗΠΑ για τα αποθέματα αργού που κατέδειξαν ότι η ζήτηση για πετρέλαιο παραμένει υποτονική.


Ειδικότερα, τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 0,95 εκατ. βαρέλια στα 354,975 εκατ. βαρέλια την τελευταία εβδομάδα. Παρά το γεγονός ότι ήταν κοντά στις εκτιμήσεις, τα στοιχεία έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά ενδείξεων πως η οικονομική ανάκαμψη στη μεγαλύτερη καταναλώτρια πετρελαίου έχει "πατήσει φρένο".


"Η ζήτηση είναι αδύναμη για αυτή την περίοδο του έτους", σχολιάζει ο Phil Flynn, αναλυτής πετρελαίου της PFGBest στο Σικάγο. "Τα νούμερα για το πετρέλαιο δείχνουν πως διανύουμε φάση οικονομικής επιβράδυνσης".


Αναλυτικά, το συμβόλαιο του αργού, παραδόσεως Σεπτεμβρίου υποχώρησε κατά 1,86 δολάρια ή 1,9% στα 91,93 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τις 27 Ιουνίου, όταν είχε ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα 90,61 δολάρια το βαρέλι.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: