Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΣΕ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ. ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Σημαντική πτώση είχαν χθες όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια του πλανήτη. Η Νέα Υόρκη ο Dow Jones, έχασε 4,49%, ο βιομηχανικός δείκτης S&P 4,46% και ο Nasdaq 5,13%.
Η Γερμανία κατέγραψε απώλειες 5,82%, το Λονδίνο 4,49%, ενώ η Αθήνα σημείωσε εκ νέου απώλειες 3,38%.
Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι τράπεζες και λόγω ρευστότητας αλλά και αντιμετώπισης προβλήματος ενός νέου ΄΄κουρέματος΄΄ στο επίπεδο του 50%.
Οι Ελληνικές τράπεζες βρίσκονται μπροστά ακόμη και στο ενδεχόμενο κρατηκοποίησής τους.
Αύριο το Ελληνικό δημόσιο αποσύρει απο την αγορά ποσό 5,5 δις ευρώ προκειμένου να εξυπηρετήσει την αποπληρωμή δανείου. Αυτό στενεύει έτι περισσότερο τη ρευστότητα των τραπεζών.
Αυτές τις ημέρες υπάρχουν σε εξέλιξη συζητήσεις περί συγχωνεύσεων μικρών τραπεζών ή εξαγοράς τους απο μεγαλύτερες. Τίποτα, όμως, δεν είναι βέβαιο αφού οι χρηματιστηριακές αξίες και η έλλειψη ρεσυτότητας καθορίζουν τις δυνατότητες των τραπεζών.
Στις ΗΠΑ φοβούνται ότι η κρίση χρέους της Ευρωζώνης θα επηρεάσει το Αμερικανικό τραπεζικό σύστημα. Έτσι προέκυψαν χθες ρευστοποιήσεις στο τραπεζικό κλάδο. Η μετοχή της Εθνικής τράπεζας στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέρευσε γράφοντας ακόμη μια φορά απώλειες 6,36% .
Η συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί ανέδειξε νέα δεδομένα περισσότερο πιεστικά για την Ελλάδα. Οι νέες υποχρεώσεις που προέκυψαν απο τη συμφωνία αυτή φέρνει την Ελλάδα και την οικονομία της σε ακόμη πιο δύσκολη θέση.
Αναστάτωση έφερε, επίσης, η συμφωνία Ελλάδος - Φιλανδίας για τις εγγυήσεις ΄που ζήτησε η Φιλανδία προκειμένου να συμμετάσχει στην οικονομική στήριξη προς την Ελλάδα με τη συμφωνία Ιουλίου. Το γεγονός των διμερών συμφωνιών Ελλάδος - Φιλανδίας άνοιξε το ενδιαφέρον και άλλων κρατών να ζητήσουν και εκείνες ανάλογες εγγυήσεις.
Στην Ε.Ε. υπήρξε αντίδραση απο κράτη που είδαν τις συζητήσεις και συμφωνίες Ελλάδος - Φιλανδίας ως μη δεοντολογικές.
Η εικόνα που περιγράψαμε με τα λίγα αυτά στοιχεία έίναι αφ΄ενός λίγα μπροστά στη πραγματικότητα αφ΄ενός και αφ΄ετέρου ενισχύσει την άποψη ότι η Ελληνική οικονομία έχει πολλά προβλήματα που εκτιμάται ότι δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει. Ένα πιστωτικό γεγονός θα δώσει τη χαριστική βολή για το θάνατο της Ελληνικής οικονομίας και την πτώχευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: