Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» του



«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ» σελ. 10 με τίτλο :


«Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Χωρίς στόχους και όραμα για τη χώρα ο σχεδιασμός του πρωθυπουργού»


Η Ν. Δ. κλιμακώνει την αντιπαράθεσή της με την κυβέρνηση στοχεύοντας πλέον σε θέματα και πέραν της οικονομίας κάνοντας λόγο για κυβερνητικό αλαλούμ σε όλα τα επίπεδα. Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν πως ο Γιώργος Παπανδρέου έχει χάσει κάθε έλεγχο ενώ οι υπουργοί του κινούνται πλέον με πρωτοφανή ερασιτεχνισμό. Την ομολογία αποτυχίας του Ευάγγελου Βενιζέλου που «ουσιαστικά δεν ήθελε να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών και με την πολιτική που ακολουθεί βάζει ταφόπλακα στην πολιτική του καριέρα», ακολούθησε η δημόσια δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Χάρη Παμπούκη πως διαφωνεί με την κατάργηση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και έχει ζητήσει από τον πρωθυπουργό την επανασύστασή του. Συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά επεσήμαιναν ότι είναι πλέον σαφές πως όταν ο πρωθυπουργός προχωρούσε στην αναδιαμόρφωση του κυβερνητικού μηχανισμού ουσιαστικά αυτοσχεδίαζε χωρίς να έχει ξεκάθαρο πλάνο. Ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας μάλιστα σε στενούς του συνεργάτες απέδωσε την παλινωδία της κυβέρνησης και σε αυτό το θέμα, στην απώλεια ελέγχου των πραγμάτων, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση πως με τις «σπασμωδικές κινήσεις δείχνουν ότι δεν υπάρχει κανένα κεντρικός σχεδιασμός με όραμα». Δεν παρέλειψε μάλιστα να υπενθυμίσει πως από την αρχή ο ίδιος είχε επισημάνει την ανάγκη να διατηρηθεί το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ασκώντας σκληρή κριτική στον Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος προχώρησε στην κατάργησή του και μάλιστα δύο φορές. Στη Ν Δ. υπενθυμίζουν εξάλλου πως επί κυβερνήσεως του Κώστα Καραμανλή είχε δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στα δύο βαριά όπλα της χώρας, που είναι ο τουρισμός και η ναυτιλία, δύο τομείς που ιδιαίτερα στη σημερινή περίοδο της ύφεσης θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη, την οποία έχει ανάγκη η χώρα. ΣΕ αυτή τη λογική εξάλλου, είχε δημιουργηθεί υπουργείο Τουρισμού και είχε αναβαθμιστεί το υπουργείο Ναυτιλίας. Γι αυτό λοιπόν σήμερα, η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι έχει δικαιωθεί για μια ακόμα φορά στην κριτική της… (το άρθρο συνεχίζεται)


Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» της


«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ» σελ. 6 με τίτλο :


«Δεν έπεισε τη Ν. Δ. ούτε το lifting της Άννας για τα πανεπιστήμια»


ΟΙ εμμονές της Άννας Διαμαντοπούλου και η αδιαλλαξία της στο θέμα της εκλογής του πρύτανη κάθε πανεπιστημίου όχι από την πανεπιστημιακή κοινότητα, όπως πρότειναν η Νέα Δημοκρατία και πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά από το συμβούλιο του ιδρύματος τίναξε στον αέρα τη συναίνεση, αναγκάζοντας τη Ν. Δ. να καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ. Μολονότι η υπουργός μετέβη χθες στη Βουλή με 46 σελίδες αλλαγών και παρά το γεγονός ότι γνώριζε ότι η βασική διαφωνία της Νέας Δημοκρατίας ήταν ο τρόπος εκλογής των πρυτάνεων και κυρίως η εκλογή από ένα ολιγομελές εκλεκτορικό σώμα, η κυρία Διαμαντοπούλου δεν επέφερε την παραμικρή αλλαγή στη συγκεκριμένη διάταξη. Με τη Νέα Δημοκρατία να θεωρεί όμως κόκκινη γραμμή τη συγκεκριμένη ρύθμιση για την ψήφιση του νομοσχεδίου , το «όχι» και επί της αρχής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν η φυσιολογική συνέπεια, μολονότι συμφωνεί σε πολλά, αν όχι στην συντριπτική πλειονότητα των υπόλοιπων ρυθμίσεων , έπειτα και από τις αλλαγές που επέφερε η υπουργός. …… ………………….. Η Νέα Δημοκρατία διατύπωσε επίσης εντονότατες ενστάσεις για τη μείωση του χρόνου των σπουδών, για το ρόλο και τις αρμοδιότητες του συμβουλίου, για την υποβάθμιση των ΤΕΙ με την κατάργηση των ερευνητικών εργαστηρίων και για την έλλειψη ουσιαστικών μεταβατικών διατάξεων για την εφαρμογή του νέου καθεστώτος. Πρότεινε μάλιστα, εφόσον η κυρία υπουργός θέλει τόσο πολύ το συμβούλιο να αξιολογεί τις υποψηφιότητες των πρυτάνεων, να καταλήγει σε μία λίστα 2-3 υποψηφιοτήτων και από αυτές να εκλέγεται πρύτανης με τη διευρυμένη ψήφο της πανεπιστημιακής κοινότητας. Ούτε αυτή την πρόταση έκανε πάντως δεκτή η υπουργός, η οποία τόνισε ότι δεν φοβάται να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις ακόμα και με προσωπικό κόστος,…. (το άρθρο συνεχίζεται)


Από τη στήλη «ΑΠΟ…ΚΟΜΜΑΤΑ» του


«ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΥ ΤΥΠΟΥ» {Ρίζου} σελ. 5:


Συνεδρίασαν χθες από κοινού η Γραμματεία Προγράμματος και ο Τομέας Εμπορικής Ναυτιλίας της Ν .Δ., όπου συνεχίστηκε η διαδικασία εσωτερικής διαβούλευσης για την ολοκλήρωση του κυβερνητικού προγράμματος του κόμματος. Κατατέθηκε μάλιστα στον Αντώνη Σαμαρά το βασικό κείμενο του Προγράμματος για τη Ναυτιλία, υποστηριζόμενο από τέσσερις επιστημονικές – κλαδικές μελέτες προκειμένου να ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: