Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» του



«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ» σελ. 10 με τίτλο :


«Ν. Δ. : Πρωθυπουργός και τσάρος βουλιάζουν τη χώρα, εκτροχιάζεται ο προϋπολογισμός»


Στο στόχαστρο της Ν. Δ. έχουν μπει πλέον για τα καλά τόσο ο Γιώργος Παπανδρέου όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος για τους χειρισμούς τους κυρίως στο θέμα της οικονομίας. Συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, σχολιάζοντας τα μπρος πίσω του Μεγάρου Μαξίμου σχετικά με το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός την καθιερωμένη ομιλία προς τους παραγωγικούς φορείς στη Θεσσαλονίκη, επεσήμαιναν την προσπάθεια που καταβάλει η κυβέρνηση να υποβαθμίσει πλέον και τη ΔΕΘ, καθώς, όπως τόνιζαν, είναι σαφές πως το καλάθι του Γιώργου Παπανδρέου θα είναι άδειο και θα κληθεί για μια ακόμα φορά να απολογηθεί για την αδιέξοδη πολιτική που ακολουθεί. «Πέρσι είχε συγκαλέσει ολόκληρο Υπουργικό Συμβούλιο με ζωντανές συνδέσεις και είχε στήσει χολιγουντιανό σκηνικό. Φέτος μιλά για την ανάγκη λιτότητας. Είναι σαφές πως φοβάται πλέον τις αντιδράσεις του κόσμου», σχολίαζαν στη Ν. Δ. Την ίδια ώρα, σφοδρή κριτική δέχεται και ο Ευάγγελος Βενιζέλος , τον οποίο και κατηγορούν για τους ερασιτεχνικούς χειρισμούς όσον αφορά το θέμα των εγγυήσεων και της συμφωνίας με τη Φιλανδία, χειρισμούς που κινδυνεύουν να τινάξουν στον αέρα τα θετικά σημεία της απόφασης της 21ης Ιουλίου. Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης εγκαλεί τον υπουργό Οικονομικών για το γεγονός ότι έρχεται εκ των υστέρων και ζητά από τους Ευρωπαίους να παρέμβουν για να ακυρώσουν αυτό που ο ίδιος υπέγραψε πριν από λίγες ημέρες, εκλιπαρώντας τους όπως επισημαίνει, να ακυρώσουν την γκάφα του. «Ο κ. Βενιζέλος έχει αυτοπαγιδευθεί. Δυστυχώς, η δική του ανεπάρκεια κινδυνεύει να οδηγήσει τη χώρα σε επικίνδυνα μονοπάτια», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Μιχελάκης. Στη Ν Δ. δεν κρύβουν την έντονη ανησυχία τους για την πορεία που ακολουθεί η χώρα και για την κατάσταση που διαμορφώνεται πλέον στην ελληνική οικονομία. Ιδιαίτερα μάλιστα καθώς μετά τη δημοσιοποίηση των οριστικών στοιχείων για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού, ακόμα και μετά την αναθεώρηση των επιμέρους στόχων και παρά τις λογιστικές αλχημείες για τη μετάθεση πληρωμών από τον Ιούλιο στον Αύγουστο, ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός της χώρας επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το έλλειμμα, παρά τις πρωτόγνωρες θυσίες των πολιτών, είναι αυξημένο κατά 25, 1% το πρώτο επτάμηνο του 2011, έναντι ετήσιας πρόβλεψης για μείωση κατά 3,9%, ενώ τα έσοδα συνεχίζουν να καταρρέουν. >Παράλληλα, οι πρωτογενείς δαπάνες παρουσιάζουν διευρυνόμενη υπέρβαση έναντι των στόχων, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων βουλιάζει και προβλέπεται πλέον ακόμη πιο μειωμένο, το «εσωτερικό χρέος» διογκώνεται, η ύφεση βαθαίνει και η ανεργία «εκτινάσσεται» στα ύψη.


Από τη στήλη «Κατά Ριπάς» της


«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ» σελ. 8 με τίτλο :


«Η εφεδρεία»


Η πρόταση της Ν. Δ. για τη δημιουργία καθεστώτος εφεδρικής εργασίας στους δημοσίους υπαλλήλους, αντί των μαζικών απολύσεων που σχεδίαζε η κυβέρνηση, δίνει ανάσα στα δημοσιονομικά ελλείμματα, χωρίς να οξύνει στον μέγιστο βαθμό τη σύγκρουση ή να εγείρει ζητήματα μαζικών αποζημιώσεων, που δεν αντέχουν οι προϋπολογισμοί του 2011 και του 2012. Η κυβέρνηση τώρα αναζητεί τα κριτήρια επιλογής των πρώτων 7.000 εργαζομένων στο Δημόσιο στους οποίους θα εφαρμοστεί το καθεστώς της εφεδρικής εργασίας. Τρία, μπορεί να είναι τα κριτήρια: Πρώτον, το ηλικιακό. Δεύτερον , να είναι άτομα γενικών ειδικοτήτων σε πλεονασματικές υπηρεσίες. Τρίτον, τα προσωπικά τους δεδομένα να τους επιτρέπουν μια νέα ζωή έξω από την Αθήνα και εκτός Δημοσίου. Η Πολιτεία θα πρέπει σε όλες τις περιπτώσεις να στηρίξει την προσπάθεια αυτή των συγκεκριμένων ατόμων και οικογενειών ανοίγοντας με τον τρόπο αυτόν παράθυρο στο μέλλον και όχι να υιοθετεί ρόλο εκκαθαριστή, κατόπιν εντολών των πιστωτών.


Από τη στήλη «ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» του


«ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΥ ΤΥΠΟΥ» {Ρίζου} σελ. 10 με τίτλο :


«Ν. Δ. Δημιουργούν μεγαλύτερη σύγχυση και αλαλούμ»


Για νέο «κατόρθωμα Βενιζέλου, αυτή τη φορά στο χώρο του πολύπαθου Τουρισμού που δημιουργούν μεγαλύτερη σύγχυση και αλαλούμ», έκανε λόγο ο Αναπληρωτής του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιωάννης Βρούτσης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού για το ΦΠΑ. Όπως σημειώνει ο βουλευτής Κυκλάδων, «κατηγοριοποίησε τους Έλληνες ως πολίτες β΄ κατηγορίας, τιμωρώντας τους να πληρώνουν ΦΠΑ 23% σε αντίθεση με τους τουρίστες από το εξωτερικό, που θα απολαμβάνουν ΦΠΑ κατά 10 μονάδες χαμηλότερο, δηλαδή 13%. ΟΙ υποκριτικές μάλιστα, προθέσεις του περί μείωσης των φορολογικών συντελεστών στο χώρο της εστίασης, αποδείχθηκαν απατηλές. Αφού όχι μόνο δεν αναστέλλει την αύξηση του ΦΠΑ, αλλά δημιουργεί νέους φορολογικούς λαβύρινθους, που αυξάνουν τη γραφειοκρατία και το κόστος στις επιχειρήσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια: