Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» του



«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ» σελ. 7 με τίτλο :


«»Να απαντήσει ο Παπανδρέου για τον Μπολούκμπασι»- Πάνος Παναγιωτόπουλος: Δεν επαρκούν οι «αναιμικές» δηλώσεις του ΥΠΕΞ»


Να αποκαταστήσει την αλήθεια και να βάλει τα πράγματα στη θέση τους καλεί τον Γιώργο Παπανδρέου ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν. Δ. Πάνος Παναγιωτόπουλος: «Επειδή τα όσα υποστηρίζει ο κ. Μπολούκμπασι για το ακριβές περιεχόμενο των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας – Τουρκίας έρχονται να προστεθούν σε ένα πλήθος δηλώσεων Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων (μεταξύ αυτών στο παρελθόν ο αντιπρόεδρος Αρίντς αλλά και επίσημες πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ), ήρθε η ώρα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου να αποκαταστήσει την αλήθεια και να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, για να σταματήσει η τουρκική πλευρά να δημιουργεί εντυπώσεις σε βάρος της Ελλάδος και να παραπληροφορεί τη διεθνή κοινή γνώμη, προπαγανδίζοντας και προβάλλοντας απόψεις, από πλευράς Τουρκίας, που θίγουν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στο Αιγαίο», δήλωσε ο κ. Π. Παναγιωτόπουλος. «Οι «αναιμικές» δηλώσεις και διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, που γίνονται από καιρού εις καιρόν, δεν επαρκούν πλέον…»


Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» του


«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ» σελ. 7 με τίτλο :


« «Ζήτημα χρόνου η συμφωνία με Τουρκία», έλεγε και ο Σημίτης»


Σάλο έχει προκαλέσει το χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «Ε. Τ.», που αποκαλύπτει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ως υπουργός Εξωτερικών είχε μυστικές συμφωνίες με την Άγκυρα, παραδίδοντας ουσιαστικά τα «κλειδιά» του Αιγαίου………………………Απαντήσεις από τη σημερινή συνέντευξη , ζητεί με συνέντευξή του στον «Ε. Τ.», ο ευρωβουλευτής της Ν. Δ., διπλωμάτης και επί σειρά ετών εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ, Γιώργος Κουμουτσάκος… (αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Κουμουτσάκου για το βιβλίο του Ντενίζ Μπολούκμπασι, τον Σημίτη κ. λ.π… )


Στην ερώτηση: -Τι παρέλαβε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Κουμουτσάκος, απάντησε:


-«Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορώ να μιλήσω για τόσο σημαντικά απόρρητα θέματα. Γι αυτό και αναφέρομαι σε δημόσιες τοποθετήσεις και παραδοχές, που όμως έχουν τη δική τους σημασία. Εκείνο που μπορώ να σας αναφέρω είναι ότι ο κ. Γιαννίτσης που τότε ασκούσε χρέη υπουργού Εξωτερικών, παρέδωσε στον κ. Μολυβιάτη ενημερωτικό σημείωμα για τις διερευνητικές επαφές. Το σημείωμα εκείνο κατέληγε στο συμπέρασμα ότι στο σημείο που είχαν φτάσει τότε εκείνες οι διερευνητικές επαφές, χρειάζονται πλέον πολιτικές αποφάσεις σε μια σειρά από καίρια ερωτήματα. Μετά από αυτά άρχισε η, κατά το ΠΑΣΟΚ, περίοδος «παγώματος» και «ακινησίας», και βέβαια ουδέποτε υπήρξε θέμα απεμπόλησης του δικαιώματος της χώρας να επεκτείνει έως τα 12 ναυτικά μίλια την αιγιαλίτιδα ζώνη. Οι απαντήσεις πρέπει να έλθουν από την πλευρά της κυβέρνησης»…..


Από τη στήλη «ΚΑΤΑ ΡΙΠΑΣ» της


«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ» σελ. 8 με τίτλο :


«Λύσεις και ηθική»


Ο Υπουργός Οικονομικών σχολίασε για την αύξηση του ΦΠΑ ότι το σχέδιο είναι «αναγκαίο προσωρινά, αλά ούτε δίκαιο, ούτε λογικό». Προφανώς, καθώς η κυβέρνηση έχει μείνει χωρίς χρήματα για τη δημιουργική λογιστική της, προσπαθεί να κάνει δημιουργική λογιστική με λόγια. Το πρόβλημα δεν είναι ότι τα σχόλια του υπουργού δείχνουν μια νεφελώδη εκτίμηση οικονομικής δικαιοσύνης, το πρόβλημα είναι ότι δείχνουν μια νεφελώδη πολιτική φιλοσοφία. Αν μια κυβέρνηση μπορεί να επιβάλει κάτι άδικο και παράλογο ως αναγκαίο, τότε προσωρινή δεν είναι μόνο η λύση, αλλά και το ήθος της. Και μια κυβέρνηση δεν μπορεί να προσφέρει διαχρονικές λύσεις με προσωρινό ήθος.


Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» της


«ΒΡΑΔΥΝΗΣ» σελ. 5 με τίτλο :


«Η Οικονομία βουλιάζει – Επίθεση της Ν. Δ. κατά της κυβέρνησης»


Με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, με την κατάρρευση των εσόδων και την αλματώδη αύξηση των δαπανών, η πραγματικότητα επιβεβαιώνει την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία επιμένει σε αδιέξοδες, και, κυρίως, βλαβερές για τον τόπο επιλογές. Με συνέπεια η Ν. Δ. να χαρακτηρίσει τη χώρα μας ως ένα καλό παράδειγμα «αποτυχημένης δημοσιονομικής πολιτικής», ενώ την ίδια ώρα η έρευνα της ΕΣΕΕ δείχνει ότι η κυβερνητική πολιτική έφερε κατάρρευση της μικρομεσαίας επιχείρησης, λουκέτα, ανεργία και ύφεση…………………….Χθες το οικονομικό επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξαπέλυσε συντονισμένα πυρά κατά του υπουργού Οικονομίας της κυβέρνησης: ««Ακόμη και μετά την αναθεώρηση των επιμέρους στόχων, λόγω αδυναμίας επίτευξής τους, και παρά τις λογιστικές αλχημείες με τη μετάθεση πληρωμών από τον Ιούλιο στον Αύγουστο, η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας δεν αλλάζει: Η Οικονομία παραμένει σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό.


Τα έσοδα συνεχίζουν να καταρρέουν, οι πρωτογενείς δαπάνες παρουσιάζουν διευρυνόμενη υπέρβαση έναντι των στόχων, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων βουλιάζει και προβλέπεται πλέον ακόμη πιο μειωμένο, το «εσωτερικό χρέος» διογκώνεται, το έλλειμμα παραμένει σημαντικά υψηλότερο από πέρυσι.


Η χώρα, παρά τις πρωτόγνωρες θυσίες των πολιτών της, αποτελεί ένα… «καλό παράδειγμα» αποτυχημένης δημοσιονομικής πολιτικής.


Συγκεκριμένα:


1ον. Τα έσοδα καταρρέουν:


Τα καθαρά έσοδα μειώνονται κατά 6,4% το πρώτο επτάμηνο του έτους, έναντι αναθεωρημένου ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 5,6%.


Να θυμίσουμε ότι ο στόχος ήταν, μέχρι τώρα, για ετήσια αύξηση κατά 8,5%!!!


Η Κυβέρνηση, πλέον, αποδέχεται ότι αυτός ο στόχος είναι ανέφικτος και τον αναθεωρεί προς τα κάτω.


2ον. Οι δαπάνες διογκώνονται:


Οι δαπάνες είναι εφέτος αυξημένες κατά 7,1%, έναντι του περυσινού επταμήνου, λόγω των υψηλότερων τόκων, της αδυναμίας αντιμετώπισης της σπατάλης, των αυξημένων επιχορηγήσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία, εξαιτίας της μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές, και της καταβολής αυξημένων επιδομάτων ανεργίας από τον ΟΑΕΔ


Μάλιστα, οι πρωτογενείς δαπάνες είναι αυξημένες κατά 4,7% το πρώτο επτάμηνο του έτους, έναντι αναθεωρημένου ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 0,7% (και προηγούμενου στόχου για αύξηση κατά 1,9%)!!!


3ον. Η Κυβέρνηση έχει κηρύξει μία άτυπη στάση πληρωμών στο εσωτερικό της χώρας.


Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου ανέρχονται στα 6,63 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2011, από 6,23 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2011 και 5,30 δισ. ευρώ στο τέλος του 2010.


Ληξιπρόθεσμες οφειλές, που επιβαρύνουν την, ήδη, συρρικνωμένη ρευστότητα του ιδιωτικού τομέα, «διογκώνουν» τα λουκέτα στην αγορά και «τιμωρούν» την επιχειρηματικότητα.


4ον. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) βουλιάζει:


Οι δαπάνες του Π.Δ.Ε. είναι μειωμένες κατά 37,6% το πρώτο επτάμηνο του έτους, έναντι αναθεωρημένου ετήσιου στόχου για μείωση κατά 10,6%.


Η Κυβέρνηση πλέον περικόπτει, ακόμη και στους στόχους, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.


Να θυμίσουμε ότι ο προηγούμενος στόχος ήταν για οριακή ετήσια αύξηση των δαπανών κατά 0,6%!!!


Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί το Πρόγραμμα για να καλύψει μέρος από τη μεγάλη υστέρηση των εσόδων και τη διόγκωση των δαπανών, στερώντας έτσι κάθε ίχνος αναπτυξιακής προοπτικής για τη χώρα.


5ον. Το έλλειμμα διευρύνεται δραματικά. Το έλλειμμα είναι αυξημένο κατά 24,6% το πρώτο επτάμηνο του 2011, έναντι ετήσιας πρόβλεψης για μείωση κατά 3,9%!!!


Είναι αυξημένο κατά 3,1 δισ. ευρώ έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου και διαμορφώνεται πλέον στα 15,5 δισ. ευρώ.


Συνεπώς, η Κυβερνητική πολιτική αδυνατεί να επιτύχει την αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ανάταξη της Οικονομίας. Σε κάθε περίπτωση, σήμερα, η Νέα Δημοκρατία δικαιώνεται, εντός και εκτός Ελλάδας, για την ορθότητα της κριτικής της και για το ρεαλισμό των θέσεών της».

Δεν υπάρχουν σχόλια: