Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2009

Αλτσχάιμερ: ανάληψη δράσης για την καταπολέμηση της νόσου με δήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο και τις κυβερνήσεις των κρατών μελών να αναγνωρίσουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ ως προτεραιότητα της ευρωπαϊκής δημόσιας υγείας απηύθυνε χτες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την υιοθέτηση γραπτής δήλωσης πέντε ευρωβουλευτών, συμπεριλαμβανομένου και του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνη Τρακατέλλη.
Σύμφωνα με το κείμενο της γραπτής δήλωσης, η οποία υπογράφηκε από τη μεγάλη πλειοψηφία των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, 6,1 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πάσχουν σήμερα από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και ο αριθμός αναμένεται να διπλασιασθεί ή και να τριπλασιασθεί έως το 2050 λόγω της γήρανσης του πληθυσμού. Η νόσος, η οποία αποτελεί την πρώτη αιτία εξάρτησης, καθώς και μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτου, εκδηλώνεται συνήθως μετά την ηλικία των 60 χρόνων και οδηγεί στην άνοια. Υπολογίζεται ότι, μετά την ηλικία των 85, στην Ευρώπη, 1 στους 5 άνδρες και 1 στις 4 γυναίκες πάσχουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Τελικώς, με την υιοθέτηση της συγκεκριμένης δήλωσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεσμεύονται τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και το Συμβούλιο και οι κυβερνήσεις των κρατών μελών να αναγνωρίσουν τη βαρύτητα της νόσου και να εκπονήσουν ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης με τους ακόλουθους στόχους:
· την προώθηση της έρευνας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με τα αίτια, την πρόληψη και τη θεραπεία της νόσου του Αλτσχάιμερ
· τη βελτίωση της πρώιμης διάγνωσης
· την απλούστευση των ενεργειών για τους ασθενείς και για αυτούς που έχουν τη φροντίδα τους
Ο κ. Τρακατέλλης εξέφρασε την ευχαρίστησή του για την ισχυρή υποστήριξη που έλαβε το κείμενο από τα 27 κράτη μέλη και όλες τις πολιτικές ομάδες: "Καλούμε τώρα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ακολουθήσει τις συστάσεις των κρατών μελών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην εκπόνηση στρατηγικής για το Αλτσχάιμερ, που προβλέπεται για το 2009".

Δεν υπάρχουν σχόλια: