Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2009

Προώθηση φιλικών προς την οικογένεια πολιτικών

"Εθνικές πολιτικές φιλικές προς την οικογένεια: Το παράδειγμα της Γαλλίας" αποτέλεσε το κύριο θέμα της συνάντησης της Διακομματικής Ομάδας «Οικογένεια και προστασία του παιδιού», η οποία συνεδρίασε στο Στρασβούργο υπό την προεδρία της ευρωβουλευτού της ΝΔ, Κας Μαρίας Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο διευθυντής των Διεθνών Σχέσεων του Εθνικού Ταμείου Οικογενειακών Επιδομάτων (Caisse Nationale d'allocations familiales - CNAF), κ. Ph. Steck, υπογράμμισε ότι η γαλλική οικογενειακή πολιτική μαζί με την παροχή οικονομικών βοηθημάτων προς τις οικογένειες εκτείνεται - όπως και στα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ - στο οικογενειακό καθώς και στο εργατικό δίκαιο και κινητοποιεί ταυτόχρονα τους κρατικούς φορείς, την κοινωνική ασφάλιση και την τοπική αυτοδιοίκηση.
"Στη Γαλλία, προβλέπονται 25 είδη οικογενειακών επιδομάτων τα οποία επικεντρώνονται σε πέντε βασικούς άξονες: φροντίδα παιδιών, πολύτεκνες οικογένειες, μονογονεϊκές οικογένειες, μείωση της φτώχειας των νοικοκυριών, επιδόματα κατοικίας, εκπτώσεις στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς. Για τους λόγους αυτούς, θεωρείται χώρα με έντονη δράση στην οικογενειακή πολιτική, που συνδυάζει ισορροπημένα την καθολική δράση με τις πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση των μειονεκτούντων. Ο δείκτης γονιμότητος, το 2008, έφτασε το 2% με ευρωπαϊκό μέσο όρο 1,5%", δήλωσε ο Γάλλος εκπρόσωπος.
Η συζήτηση που ακολούθησε με ευρωβουλευτές και οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών επικεντρώθηκε στις κοινωνικές και οικογενειακές πολιτικές και στις δυνατότητες για τη φροντίδα παιδιών προσχολικής ηλικίας. Ο κ. Steck ανέλυσε τη σημασία της ευελιξίας των οικογενειακών πολιτικών που σέβονται την ελεύθερη επιλογή των γονέων για τον τρόπο φύλαξης των παιδιών τους(φύλαξη από τη μητέρα ή τον πατέρα 49%, τροφός ημερήσιας φροντίδας 22%, νηπιαγωγείο από ηλικία 2,5 ετών 10%, φύλαξη από τον παππού ή τη γιαγιά 5%, οικιακοί βοηθοί 2%, ιδρύματα 1-2%, κλπ. ) και τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι και η εκπαίδευση αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την προώθηση φιλικών προς την οικογένεια πολιτικών. "Η ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών συμβάλλει στη διαμόρφωση της κατάλληλης για κάθε χώρα οικογενειακής πολιτικής και εμπλουτίζει τη διατύπωση προτάσεων. Η Νέα Δημοκρατία, με τη στήριξη της μητρότητας, με εργασιακές διευκολύνσεις υπέρ των γονέων και μέτρα υπέρ των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, αλλά και με τις νέες προοπτικές μιας καλά οργανωμένης εκπαίδευσης από το νηπιαγωγείο ως το πανεπιστήμιο, ενισχύει το κύτταρο της ελληνικής κοινωνίας, την οικογένεια", ανέφερε η Κα Μ.Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: