Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

ΠΩΣ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ



Κατατέθηκε στη Βουλή από τους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών το σχέδιο νόμου «Άσκηση του εκλογικού δικαιώματος κατά τις γενικές βουλευτικές εκλογές από τους Έλληνες εκλογείς που διαμένουν στο εξωτερικό».
Με αυτό το σχέδιο νόμου η κυβέρνηση εκπληρώνει τη δέσμευσή της προς του απόδημους Έλληνες για την παροχή δικαιώματος ψήφου, δίνοντάς τους έτσι τη δυνατότητα να έχουν τον επιβαλλόμενο, θεσμικά, πολιτικό λόγο για τα τεκταινόμενα στη Χώρα τους. Το σχέδιο νόμου για την ψήφο των αποδήμων, εφόσον ψηφισθεί με την απαιτούμενη πλειοψηφία, θ’ αποτελέσει τον εκτελεστικό νόμο του άρθρου 51 παρ. 4 του Συντάγματος.
Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος, σχετικά με την κατάθεση του σχεδίου νόμου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή προς ψήφιση το σχέδιο νόμου για τη ψήφο των εκλογέων που βρίσκονται εκτός Επικρατείας. Πρόκειται για τον εκτελεστικό νόμο του Συντάγματος κατά το άρθρο 51 παρ. 4, όπως αυτό αναθεωρήθηκε το 2001.
Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε και είναι ανάγκη ο νόμος αυτός να ψηφιστεί για να έχουν, επιτέλους όπως το δικαιούνται, οι ομογενείς μας το δικαίωμα να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή του Τόπου. Έτσι είχαμε συμφωνήσει την εποχή εκείνη. Είναι γνωστό, επίσης, ότι απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία για να ισχύσει ο νόμος αυτός, δηλαδή απαιτείται η πλειοψηφία των 2/3. Πιστεύω ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα συμπράξουν ώστε να μην στερήσουμε από τους ομογενείς μας το αυτονόητο αυτό δικαίωμά τους, το οποίο έπρεπε εδώ και καιρό να τους έχουμε δώσει. Δεν μπορεί αν υπάρχουν επιμέρους αντιρρήσεις, αυτές οι αντιρρήσεις να στερήσουν τους ομογενείς από τη δυνατότητά τους να ψηφίζουν, πολλώ μάλλον όταν έχει προηγηθεί διάλογος αρκετών χρόνων, θα έλεγα. Ο διάλογος αυτός κατέληξε σ’ αυτή τη σύνθεση ενός μεταβατικού νόμου, το επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά, δεδομένου ότι μετά τις πρώτες εφαρμογές του νόμου θα μπορέσουμε να δούμε και αν είναι δυνατή η εκπροσώπηση σε επίπεδο Περιφέρειας και εάν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστολική ψήφο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: