Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΪΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Από τη στήλη «ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ» των

«ΝΕΩΝ» σελ. 5 με τίτλο :

«Βυσσινάδα υπό σκιάν»

Δεν θα γίνει τελικώς φέτος η βραδινή δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου. Είναι κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά εδώ και πάνω από τριάντα χρόνια. Ενοχλημένος από τον όλο και πιο κοσμικό χαρακτήρα της – με τις ορδές αξιωματικών και τις κυρίες με τα εξώπλατα-ο Κάρολος Παπούλιας αποφάσισε το τελευταίο καλοκαίρι της θητείας του να την καταργήσει. Ή μάλλον να την αντικαταστήσει με πρωινή εκδήλωση που θα γίνει την Παρασκευή 24 Ιουλίου στις 10 π. μ. Είναι ένας τρόπος να διαφέρει από τους προκατόχους του στο αξίωμα, χωρίς βέβαια να παίρνει και κανένα μεγάλο πολιτικό ρίσκο….

Από την 1η σελίδα της

«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» με τίτλο :

«Ασφαλιστικό και εργασιακό ανοίγει η κυβέρνηση»

«Θ

ερμό σε οικονομικές, αλλά και πολιτικές εξελίξεις αναμένεται το προσεχές φθινόπωρο. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε αλλαγές στο ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας προκειμένου να εναρμονιστεί στις επιταγές της Κομισιόν. Ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου δήλωσε ότι προωθείται ο διαχωρισμός των υπηρεσιών συντάξεων και υγείας, η επανεξέταση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και η αυστηρότερη εφαρμογή κριτηρίων για τη χορήγηση αναπηρικών συντάξεων. Επίσης, μελετώνται κίνητρα για την παραμονή των εργαζομένων στην εργασία, καθώς και για την είσοδο των νέων στην αγορά εργασίας, μέσω της κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος. Παράλληλα, η χώρα εισέρχεται εκ των πραγμάτων σε προεκλογική περίοδο, καθώς μετά την αρνητική προσέγγιση του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι δυνατόν να διαμορφωθεί η πλειοψηφία των 180 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον Μάρτιο του 2010. Σημειώνεται, τέλος, ότι τολμηρές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα συνιστά και το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, προτείνοντας οι αυξήσεις των συντάξεων να είναι μικρότερες από τις αντίστοιχες των μισθών.

Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ» της

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ» σελ. 9 με τίτλο :

«Η Φάνη στο Μέγαρο»

Γ

ια αγώνα δρόμου, προκειμένου να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, μίλησε η Φάνη Πάλλη – Πετραλιά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο επισκέφθηκε χθες. Στην υποδοχή της ο Κάρολος Παπούλιας μίλησε για το πρόσφατο ταξίδι του στη Συρία. «Είναι μια φιλική χώρα, που έχει μεγάλη εκτίμηση στην Ελλάδα και πρέπει να την προσέξουμε», είπε. Ενδιαφέρον πάντως έχει το γεγονός ότι η επίσκεψη Παπούλια και η επιμονή του στην τόνωση των σχέσεών μας με τον αραβικό κόσμο, συνέπεσαν με το αμερικανικό άνοιγμα στη Συρία και την απόφαση του Ομπάμα να αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις με τη χώρα αυτή .

Από τη στήλη «ΓΡΑΦΙΚΟΤΗΤΕΣ» του

«ΕΘΝΟΥΣ» σελ. 10:

Ο

Γ. Παπανδρέου, όταν πρωτοστάτησε στην κατάργηση του «2%» για τις επιχειρήσεις των ΜΜΕ, είχε δεσμευτεί ότι θα ανακοινώσει σύντομα «πακέτο στήριξης» για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης. Ακόμη περιμένουμε….


Από την 1η σελίδα του

«ΒΗΜΑΤΟΣ» με τίτλο :

«Το παράδειγμα»

Ο

πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, παρά τις έντονες αντιδράσεις των συντηρητικών, έφερε προς ψήφιση στο Κογκρέσο νόμο για την πράσινη οικονομία. Το πλήθος των οργανωμένων συμφερόντων και των ακόμη ισχυρότερων λόμπι της «βρώμικης» παραγωγής κίνησε θεούς και δαίμονες να αποτρέψει τη μεγάλη θεσμική μεταβολή. Όπως μαρτυρεί η υπερψήφιση του νέου νόμου με διαφορά μόνο μιας ψήφου, η σύγκρουση του νέου προέδρου με τις παλιές δυνάμεις ήταν μεγάλη και κατά τα φαινόμενα θα αποδειχθεί καθοριστική στο μέλλον. Όμως, αν δεν συγκρουστείς και δεν ρισκάρεις, δεν δημιουργείς. Αφιερωμένα τα παραπάνω στις δικές μας ηγεσίας που ρέπουν με ευκολία προς κάθε είδους συμβιβασμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: