Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑ


Έντονη πολιτική αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην Αυστραλία, καθώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κέβιν Ραντ και ο υπουργός Οικονομίας Γουέιν Σουάν κατηγορούνται ότι έδειξαν ευνοϊκή μεταχείριση απέναντι στον Τζον Γκραντ, έμπορο αυτοκινήτων, φίλο του σημερινού πρωθυπουργού και υποστηρικτή του Εργατικού Κόμματος.

Ο κ. Γκραντ είχε κάνει αίτηση για χρηματοδότηση μέσω του κυβερνητικού προγράμματος ενίσχυσης των επιχειρήσεων εμπορίας αυτοκινήτων Ozcar.

Η υπόθεση απασχόλησε σήμερα το ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, καθώς ο Πρωθυπουργός Κέβιν Ραντ ζήτησε την παραίτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μάλκολμ Τέρνμπουλ και ο τελευταίος απαίτησε την παραίτηση του υπουργού Οικονομίας κ. Σουάν, κατηγορώντας τον ότι παραπλάνησε την βουλή.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης είναι ένα μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που φέρεται να έστειλε - όπως αποκάλυψε εφημερίδα του ομίλου "News Limited" - ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Τσάρλτον προς τον κ. Γκόντγουϊν Γκρέτς, υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Υπουργείου Οικονομικών και διαχειριστή του προγράμματος Ozcar.

"Στο εν λόγω ηλεκτρονικό μήνυμα, ο κ. Τσάρλτον φέρεται να ζητά από τον κ. Γκρετς - κατόπιν σχετικού ενδιαφέροντος του Πρωθυπουργού - να εξετάσει την υπόθεση της αίτησης ρηματοδότησης του εμπόρου αυτοκινήτων Τζον Γκραντ".

Η κυβέρνηση υποστήριξε ότι το εν λόγω μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας είναι πλαστό και έχει ζητήσει τη διερεύνηση του θέματος από την ομοσπονδιακή αστυνομία.

Όπως προκύπτει από τις αστυνομικές έρευνες, το μήνυμα είναι όντως πλαστό και δεν αποκλείεται η πλαστογράφηση να έγινε σε γραφείο της αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός κ. Ραντ είχε καλέσει τον αρχηγό της αντιπολίτευσης κ. Τέρνμπουλ να παρουσιάσει αντίτυπο του μηνύματος και να εξηγήσει πώς πληροφορήθηκε για την ύπαρξή του, ή - σε αντίθετη περίπτωση - να ζητήσει συγγνώμη και να παραιτηθεί.

Ωστόσο, η υπόθεση πλήττει και τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γουάϊν Σουάν καθώς, όπως προκύπτει από αλληλογραφία μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων του Υπουργείου Οικονομικών, ο ίδιος είχε ενημέρωση για την πορεία της υπόθεσης του κ. Γκραντ.

Όταν πριν ένα περίπου μήνα ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών είχαν ερωτηθεί στο κοινοβούλιο αν είχαν μεσολαβήσει για την προώθηση της χρηματοδότησης του κ. Γκραντ, η απάντησή τους ήταν αρνητική. Ωστόσο, υπό το φως των νέων στοιχείων, προκύπτουν αμφιβολίες και - για το λόγο αυτό - η αντιπολίτευση κατηγορεί και τους δύο για παραπλάνηση του κοινοβουλίου.

Στη γερουσία κατατέθηκε φαξ σύμφωνα με το οποίο ο υπουργός Οικονομικών ενημερωνόταν ακόμα και στο σπίτι του για το θέμα του κ. Γκραντ.

Ας σημειωθεί ότι ο κ. Γκραντ δεν έχει λάβει ως τώρα την αιτούμενη χρηματοδότηση.

Και ακόμα ο ίδιος έχει δωρίσει ένα αυτοκίνητο στο εκλογικό γραφείο του πρωθυπουργού, ενώ από την εταιρία του έχει αγοράσει αυτοκίνητο και ο υπουργός Οικονομικών "σε τιμή αγοράς".

Πάντως, η πρώτη δημοσκόπηση που έγινε λίγες μέρες μετά το σκάνδαλο δείχνει ότι δεν έχει σημειωθεί μετατόπιση στις προθέσεις των ψηφοφόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: