Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

ΗΠΑ: Έγκριση από Βουλή των Αντιπροσώπων του νόμου για την κλιματική αλλαγή

ΑΠΟ ΤΟ CAPITAL.GR

Με ψήφους 219 υπέρ και 212 κατά η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης του Μπάρακ Ομπάμα για την επιβολή ορίων στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Το νομοσχέδιο για να αποκτήσει ισχύ πρέπει να εγκριθεί και από τη Γερουσία, όπου επίσης αναμένεται οριακό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Ομπάμα το νομοσχέδιο θα δημιουργήσει μία νέα βιομηχανία με εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας, άποψη που δεν συμμερίζονται οι ρεπουμπλικάνοι οι οποίοι το χαρακτηρίζουν μη –ρεαλιστικό.

Στόχος του νομοσχεδίου, το οποίο ονομάζεται “The American Clean Energy and Security Act”, είναι η μείωση των εκπομπών κατά 17% έως το 2020 σε σχέση με τα επίπεδα του 2005. Εκπρόσωποι των δημοκρατικών υποστηρίζουν πως με το νομοσχέδιο θα δημιουργηθούν 1,7 εκατ. νέες θέσεις εργασίας ενώ θα εξοικονομηθούν 240 εκατ. βαρέλια πετρελαίου έως το 2020.

Επίσης, θα εκδοθεί περιορισμένος αριθμός αδειών, το 70% των οποίων θα διανεμηθεί δωρεάν σε εταιρείες κοινής ωφέλειας, εταιρείες μεταποίησης και πολιτειακές κυβερνήσεις, ενώ θα δημιουργηθεί αγορά για συναλλαγές επί των αδειών.

Τέλος θα υπάρχει χρηματοδότηση ύψους 10 δισ. δολ. για την ανάπτυξη τεχνολογίας για την αποθήκευση των αερίων από την καύση του άνθρακα, ενώ θα δημιουργηθεί fund 30 δισ. δολ. για τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: