Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

Mood's ΑΣΤΟΧΑ ΚΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑΤΑ ΠΕΡΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑΣ


ΑΠΟ ΤΗ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Σύμφωνα με τη Moody’s «Η Ελλάδα δεν διατρέχει παραπάνω κίνδυνο να μην είναι σε θέση να αναδιαρθρώσει το υφιστάμενο χρέος από ό,τι τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωζώνης».

Καθησυχαστική σχετικά με το ενδεχόμενο βραχυπρόθεσμης κρίσης ρευστότητας που θα ισοδυναμούσε με χρεοκοπία εμφανίστηκε χθες η Moody's ο μεγαλύτερος οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας η οποία σε αναφορά της χαρακτήριζε τη σχετική φημολογία «άστοχη» και «υπερβολική».
Σε έκθεσή του με τίτλο "Investor Fears of Liquidity Crisis in Greece are Overdone" (Υπερβολικές οι ανησυχίες των επενδυτών για κρίση ρευστότητας στην Ελλάδα) ο ξένος οίκος τονίζει ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι η βραχυπρόθεσμη ρευστότητα, αλλά το μακροπρόθεσμο ρίσκο με βάση τη δυναμική του χρέους.
Πιο συγκεκριμένα ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, ο οποίος στα τέλη Οκτωβρίου έβαλε στο μικροσκόπιό του το δημόσιο χρέος της Ελλάδας με πιθανό το ενδεχόμενο της υποβάθμισής του, υπογράμμιζε στη χθεσινή του δήλωση ότι οι δικές του ανησυχίες απορρέουν από την υπονόμευση των προοπτικών της οικονομίας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα και όχι στο βραχυπρόθεσμο κίνδυνο ρευστότητας.
Υπενθυμίζεται ότι σε παλαιότερη αναφορά της η Moody's υπογράμμιζε ως βασικούς παράγοντες της ανεξέλεγκτης αύξησης του δημοσίου χρέους την κακή λειτουργία του ελληνικού δημοσίου και την αδυναμία ελέγχου των πρωτογενών δαπανών και την ανάγκη μείωση των δαπανών που συνδέονται με τη γήρανση του πληθυσμού.
Στη χθεσινή του αναφορά ο οίκος ξεκαθάριζε ούτε λίγο ούτε πολύ διά στόματος του Α' αντιπροέδρου της Moody's Sovereign Risk Group κ. Άρνοντ Μέιρς ότι ο κίνδυνος της χρεοκοπίας για την Ελλάδα δεν είναι ούτε μεγαλύτερος ούτε μικρότερος από αυτόν άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
«Στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος η ελληνική κυβέρνηση να μην είναι σε θέση να αναδιαρθρώσει το υφιστάμενο χρέος και να χρηματοδοτήσει το έλλειμμα εντός των προσεχών ετών δεν τη διαφοροποιεί ουσιαστικά από τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωζώνης» τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
Διευκρινίζεται επίσης ότι μόνο σε περίπτωση που οι ελληνικοί χρεωστικοί τίτλοι θεωρούνταν ότι δεν πληρούν τα κριτήρια για ανάλογη χρήση εξαιτίας είτε της επιβολής αυστηρότερων κριτηρίων από την ΕΚΤ είτε της υποβάθμισης της Ελλάδας κατά πολλές βαθμίδες είτε συνδυασμού των δύο, θα υπήρχε ουσιαστικός κίνδυνος ρευστότητας. Εξάλλου, τονίζει ο Μάιερς, «ο κίνδυνος θα αφορούσε το μεσοπρόθεσμο και όχι το βραχυπρόθεσμο διάστημα».
Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με την χθεσινή της έκθεση η Moody's εξακολουθεί να ανησυχεί ότι η υπονόμευση της αναπτυξιακής προοπτικής της Ελλάδας θα σημάνει την αναπόφευκτη υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας πιέζοντας παράλληλα για τη δρομολόγηση άμεσων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
«Απουσία σημαντικών οικονομικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων, το συμφέρον των πιστωτών της ελληνικής κυβέρνησης και άλλων ενδιαφερόμενων μερών θα έρθει σε αντιπαράθεση με την αυξανόμενη συχνότητα», επισημαίνει η Σάρα Κάρλσον, αντιπρόεδρος-ανώτατη αναλύτρια στην Moody's Sovereign Risk Group.
«Δεδομένης της φύσης της πολιτικής οικονομίας στην Ελλάδα, δεν θα ήταν βεβιασμένο να συμπεράνει κανείς ότι οι εν λόγω εντάσεις θα επιλυθούν προς όφελος των κατόχων χρεωστικών τίτλων», συμπληρώνει.
Υπενθυμίζεται ότι η Moody's έχει κατατάξει την Ελλάδα στην βαθμίδα Α1 σε ό,τι αφορά τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα και στις 29 Οκτωβρίου είχε προαναγγείλει νέα αξιολόγηση για τα τέλη του 2009 ή τις αρχές του 2010.
Σημάδια ηρεμίας στην αγορά
Μετά τη σωρεία των καθησυχαστικών δηλώσεων από μεγάλες και μεγαλύτερες τράπεζες οι οποίες είτε βαθμολογούν περιοδικά την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας είτε συμμετέχουν ως βασικοί διαπραγματευτές στην ελληνική αγορά τίτλων η αγορά ομολόγων έδειχνε χθες σημάδια ηρεμίας.
Η διαφορά απόδοσης των 10ετών ελληνικών ομολόγων σε σύγκριση με το αντίστοιχο γερμανικό Bund παρέμεινε και χθες όπως και την Τρίτη κάτω από τις 170 μονάδες βάσης ( έφτασε τις 169 μονάδες βάσεις) δείχνοντας μια πρόσκαιρη αλλαγή του κλίματος.
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: