Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΪΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Από τη στήλη «ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ» των



«ΝΕΩΝ» σελ. 3:


….Ό μως, οι διαρροές περί των συστάσεων των κοινοτικών συνεχίζονται με αμείωτη ένταση- και χθες είχε σειρά το συνταξιοδοτικό, για το οποίο η Κομισιόν φέρεται να πιέζει την Ελλάδα να υιοθετήσει την περικοπή του ύψους των συντάξεων, την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αλλά και την ευελιξία στην αγορά εργασίας. Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση πατάει φουλ γκάζι για να προχωρήσει με τον Καποδίστρια 2 και τον νέο εκλογικό νόμο, για τον οποίο η Νέα Δημοκρατία ζητεί διακομματική επιτροπή. Παράλληλα, προώθησε χθες νυχτερινή τροπολογία στη Βουλή με την οποία βάζει καπέλο φόρων σε όσους κάνουν από σήμερα γονικές παροχές για ακίνητα.


Από την πρώτη σελίδα της


«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» με τίτλο :


«ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ- Σοβαρότητα»


Η αντίδραση της ηγεσίας του Κοινοβουλίου αποδεικνύει πόσο δύσκολο είναι να υλοποιηθεί το πρόγραμμα δημοσιονομικής πειθαρχίας που έχει κατά νου η κυβέρνηση. Το πολιτικό σύστημα μονίμως εμποδίζει κάθε προσπάθεια κατάργησης των παραλογισμών, όπως στην περίπτωση των δύο πρόσθετων μισθών του προσωπικού της Βουλής. Είναι σαν να μην καταλαβαίνουν οι πολιτικοί μας πως η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας ακριβώς λόγω της δικής τους ανευθυνότητας. Ας σοβαρευτούν επιτέλους και ας αντιληφθούν ότι ζούμε σε μια εντελώς διαφορετική εποχή, που απαιτεί σοβαρότητα και πολιτική γενναιότητα.


Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ» της


«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ» σελ. 9 με τίτλο :


« Ο αντιπαθητικός»


Αν εξαιρέσει κανείς τους δύο Έλληνες, από του άλλους πέντε της κοινοτικής αντιπροσωπείας που ήρθαν να…σκληρύνουν τα μέτρα της κυβέρνησης για τον περιορισμό του ελλείμματος, ο Ιρλανδός Ντέκλαν Κοστέλο ήταν ο πιο συμπαθής στον Α. Λοβέρδο. Ίσως γιατί και στη χώρα του έχουν αντίστοιχο δημόσιο έλλειμμα (12,7%). Πάντως, ο πιο αντιπαθής ήταν ο Γερμανός της ΕΚΤ Μαζούχ Κλάους, ο οποίος βρήκε… άκρως ικανοποιητική τη βασική σύνταξη των 720 ευρώ. Ίσως αυτό το ποσό (μαζί με το ΕΚΑΣ) να μην είναι λίγο για 15 χρόνια εργασίας, αλλά οι πιο πολλοί συνταξιούχοι (60%) παίρνουν ακόμη λιγότερα. Ενώ ο υπέρτατος Γερμανός κριτής κατατάσσεται στα golden boys.


Από την 3η σελίδα του


«ΕΘΝΟΥΣ» με τίτλο :


«Μπρος πίσω»


Τουλάχιστον έξι δισεκατομμύρια ευρώ: Τόσα υπολογίζεται ότι είναι τα χρήματα που «έφυγαν» από την Ελλάδα στο εξωτερικό μόλις έγινε γνωστή η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε γενικευμένη εφαρμογή του «πόθεν έσχες». Αποτέλεσμα; Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δήλωναν χθες ότι οι τραπεζικές καταθέσεις θα εξαιρεθούν από το «πόθεν έσχες», ενώ, παράλληλα, θα δοθούν κίνητρα για τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων που «έκαναν φτερά». Προφήτες δεν είμαστε, αλλά υποψιαζόμαστε ότι οι ενδιαφερόμενοι μάλλον θα προτιμήσουν να κρατήσουν τα λεφτά τους στις τράπεζες της Ελβετίας ή του Λουξεμβούργου παρά να τα ξαναφέρουν στην Ελλάδα, όπου οι κυβερνώντες αλλάζουν τις αποφάσεις τους με την ίδια συχνότητα που αλλάζουν τα πουκάμισά τους…


Από την πρώτη σελίδα του


«ΒΗΜΑΤΟΣ» με τίτλο :


«Η ΕΛΠΙΔΑ»


Η εμπειρία των υπουργών μας από τη συνεργασία τους με τους κοινοτικούς εμπειρογνώμονες – ελεγκτές δεν ήταν η καλύτερη. Οι περισσότεροι έμειναν με γεύση πικρή. Ένιωσαν άλλοτε εξεταζόμενοι και άλλοτε καθοδηγούμενοι. Ωστόσο η όλη διαδικασία ανάδειξης των προβλημάτων, λεπτομερής και επώδυνη όπως είναι , δημιουργεί την ελπίδα ότι μπορεί να έχει αποτέλεσμα. Εδώ που έχουμε φθάσει, μόνο μια δοκιμασία τέτοιου τύπου μπορεί να προσφέρει αξιόπιστη λύση στο μακροχρόνιο ελληνικό οικονομικό πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: