Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΪΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» του



«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ» σελ. 7 με τίτλο :


«Μάχη Σαμαρά στις Βρυξέλλες»


Μ ετά από ένα δραματικό παρασκήνιο στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που σημαδεύτηκε από την έντονη αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά, οι ηγέτες των κεντροδεξιών κομμάτων τελικά, αποφάσισαν να μην εισηγηθούν την αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67 για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Στο κείμενο στο οποίο είχε καταλήξει ομάδα εργασίας και είχε μοιραστεί στους ηγέτες των χωρών – μελών του ΕΛΚ αποτελώντας την εισήγηση των κρατών στη Σύνοδο Κορυφής, αναφερόταν ρητά η ανάγκη για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια σε όλη την Ευρώπη. Με δεδομένο πως το ΕΛΚ έχει την πλειοψηφία στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκίνησε σήμερα στις Βρυξέλλες, ήταν πολύ πιθανό αυτή η πρόταση να αποκτούσε υπόσταση. Ο Αντώνης Σαμαράς, τόσο παρασκηνιακά όσο και κατά το δείπνο που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ, εξέφρασε την έντονη διαφωνία του βρίσκοντας συμπαραστάτη τον Ισπανό ομόλογό του Μ. Ραχόι με αποτέλεσμα η σχετική πρόνοια να αποσυρθεί από το τελικό κείμενο. (το άρθρο συνεχίζεται)


Από τη στήλη «ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ» των


«ΝΕΩΝ» σελ. 3 με τίτλο :


«Εύκολες απολύσεις, δύσκολες συντάξεις»


Καύσωνα στο εργασιακό και το συνταξιοδοτικό φέρνει το μνημόνιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας από Ε. Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ. Το νομοσχέδιο για το νέο Ασφαλιστικό παρουσιάζεται σήμερα στην τρόικα, ενώ τα συνδικάτα βρίσκονται επί ποδός πολέμου για τις μεγάλες ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα. Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα που προωθεί η κυβέρνηση, προκρίνεται η «ευελιξία» στην αγορά εργασίας που συνεπάγεται ευκολότερες απολύσεις με μειωμένες αποζημιώσεις (έως και 50%), αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων και αμοιβές κάτω από τις ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις. Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι οι αλλαγές στο εργασιακό είναι το αντίτιμο για τη διάσωση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, καθώς η τρόικα επιμένει σε μέτρα που μπορούν να κάνουν την οικονομία πιο ανταγωνιστική. Αλά προκαλούν θύελλα αντιδράσεων και νέες κινητοποιήσεις των εργατικών συνδικάτων μέσα στο καλοκαίρι.


Από τη στήλη «ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ» της


«ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ» τελευταία σελίδα με τίτλο :


«Μυστική διπλωματία»


Περίεργο σκηνικό στήνεται τελευταία γύρω από το όνομα των Σκοπίων. Η αρχή έγινε με μια ανταπόκριση από την Ουάσιγκτον, η οποία αναφέρει ότι Ελλάδα και FYROM είναι «πολύ κοντά» σε συμφωνία για το όνομα. Η ανταπόκριση αναφέρεται στην ονομασία «Δημοκρατία του Βαρδάρη». Η σκοπιανή πλευρά δεν το διέψευσε. Αντίθετα, ο Γκρουέφσκι δήλωσε πως τους τελευταίους μήνες «του ασκούνται πιέσεις να κλείσει το θέμα». Ούτε η ελληνική κυβέρνηση το διέψευσε. Αντίθετα, έσπευσε να καλλιεργήσει έδαφος αποδοχής του συγκεκριμένου ονόματος, υποστηρίζοντας πως
πρόκειται για μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, σύμφωνα με την ελληνική «κόκκινη γραμμή» (το άρθρο συνεχίζεται)


Από τη στήλη «ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ» του


«ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΥ ΤΥΠΟΥ» {Ρίζου} σελ. 2:


Την ενίσχυση των μηχανισμών άμυνας απέναντι στους κερδοσκόπους και την ανάγκη σύστασης ενός Ευρωπαϊκού Οίκου Αξιολόγησης υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πρότεινε ο Αντώνης Σαμαράς, κατά τη συνάντησή του στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφρεντ Μαρτένς. Ο πρόεδρος της Ν. Δ., τόνισε την ανάγκη του διαφορετικού ρόλου που θα πρέπει να παίζει ο Ευρωπαϊκός Προϋπολογισμός. «Αντικείμενο των σημερινών μου συναντήσεων είναι η ανάγκη καλύτερου οικονομικού συντονισμού στη διακυβέρνηση της Ε. Ε.», ανέφερε, δηλώνοντας την υποστήριξή του στην αξιολόγηση δαπανών κάθε χώρας. «Θα πρέπει η Ευρώπη να συνυπολογίζει ότι ορισμένες χώρες, όπως κατεξοχήν η Ελλάδα, ξοδεύουν τεράστια ποσά, τόσο για την άμυνά τους, όσο και για τη φύλαξη των συνόρων τους, που είναι, ταυτόχρονα και σύνορα της ίδιας της Ευρώπης», εξήγησε.


Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ» της


«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ» σελ. 9με τίτλο :


«Λάθος φόροι»


Η ιστορία με τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, έχει εξαντλήσει τα όριά της. Οι αυξήσεις στα καύσιμα έχουν οδηγήσει πολλά βενζινάδικα σε κλείσιμο. Στα ποτά, οι μειώσεις στην κατανάλωση είναι τέτοιες που τελικά η είσπραξη φόρων είναι μικρότερη απ ό,τι πριν από τις αυξήσεις. Στα τσιγάρα, οι περιπτεράδες βρίσκονται σε απόγνωση, το λαθρεμπόριο ετοιμάζεται για «λαμπρές σελίδες δόξας» και τα ποσά που καταλήγουν στα δημόσια ταμεία είναι ελάχιστα. Πόσο καιρό πρέπει να πάρει για να καταλάβουν ότι αυτός ο τρόπος επιβολής φόρων είναι λάθος;

Δεν υπάρχουν σχόλια: