Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Αντιδημοκρατική διαδικασία

«Όλα δείχνουν ότι οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ δεν θέλουν να προωθούν το νομοθετικό τους έργο μέσα από την ύψιστη, για τη Δημοκρατία, θεσμική διαδικασία του κοινοβουλευτικού διαλόγου και αντιλόγου και στην τελευταία φάση της ψήφισης.


Φαίνεται ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φοβάται το Κοινοβούλιο. Και, δυστυχώς, είναι μία τακτική και μία νοοτροπία που υποτροπιάζει. Την είδαμε να εκδηλώνεται και με το περιβόητο, πλέον, Προεδρικό Διάταγμα για τα εργασιακά», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, για την τακτική της κυβέρνησης να αποφεύγει το Κοινοβούλιο


και υπογράμμισε: «Μια διαδικασία απαράδεκτη, επιλήψιμη καθ’ όλα, που προσέβαλε το Κοινοβούλιο και τον Ελληνικό Λαό. Και έπρεπε να ξεσηκωθούν οι κοινωνικοί φορείς, να αντιδράσει εντονότατα η Νέα Δημοκρατία ως αξιωματική αντιπολίτευση, να αντιδράσουν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, για να υποχρεωθεί ο πρωθυπουργός να επιστρέψει στην προβλεπόμενη, από το Σύνταγμα και τους θεσμούς, δια-δικασία, δια του Κοινοβουλίου και ενώπιον του Κοινοβουλίου.


Επαναλαμβάνω, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου δείχνει ότι φοβάται τη Βουλή. Και απ’ ό,τι φαίνε-ται, δεν φοβάται μόνο τους βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Φαίνεται ότι φοβάται και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό αποφεύγει τη Βουλή και προσπαθεί να παρακάμψει το Κοινοβούλιο με κάθε τρόπο. Είχαμε -όπως είπαμε πριν- το κρούσμα του Προεδρικού Διατάγματος. Υποχρεώθηκε ο Πρω-θυπουργός να υποχωρήσει και να εγκαταλείψει την ιδέα του Προεδρικού Διατάγματος για τα εργασιακά. Τώρα είχαμε ένα ακόμη κρούσμα από το υπουργείο Οικονομικών, τον αρμόδιο υπουργό, με το συγκεκρι-μένο άρθρο, που ενέταξε στο νομοσχέδιο, που συζητείται στην Επιτροπή Οικονομικών.


Για μας, είναι αδιανόητο, με μία υπογραφή του αρμοδίου υπουργού, να ενεργοποιείται μία δανειακή σύμ-βαση, στο πλαίσιο του διευρυμένου μηχανισμού στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας, χωρίς να το πληρο-φορείται, να το συζητεί, να το ψηφίζει η Βουλή. Είναι μια απαράδεκτη, αντιδημοκρατική διαδικασία και νοοτροπία.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: