Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Ανοίγουν λογαριασμοί υπουργών

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Η Εξεταστική καλεί όσους υπέγραψαν συμβάσεις με τη Siemens


να το πράξουν αυτοβούλως


Του Φ. Καλλιαγκοπουλου

«Μας παιδεύουν και μας δουλεύουν», ήταν το σχόλιο του προέδρου της Εξεταστικής που διερευνά την υπόθεση Siemens κ. Σήφη Βαλυράκη, αναφορικά με τις λίστες λουλουδιών και τα καλάθια που στέλνει η γερμανική εταιρεία, αρνούμενη να δώσει στοιχεία για τις μίζες στους πολιτικούς.
Με τον αφορισμό συμφώνησαν οι πάντες και αποδέχθηκαν νέα πρόταση του επικεφαλής των βουλευτών της Ν.Δ. κ. Κ. Τζαβάρα για επιτάχυνση του ελέγχου όσων εν δυνάμει θεωρούνται ότι μπορεί να έχουν δωροδοκηθεί και οι οποίοι είναι οι διατελέσαντες υπουργοί συμβληθέντες με τη Siemens την τελευταία εικοσαετία.
Κατά τη νέα πρόταση, προκειμένου να συντμηθούν οι χρόνοι εντός των οποίων θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος, οι διατελέσαντες υπουργοί, που με αποφάσεις τους ενέκριναν προγραμματικές συμβάσεις, αναθέσεις και διαγωνισμούς με τη Siemens από το 1997, καλούνται να ανοίξουν αυτοβούλως τους λογαριασμούς τους στην Ελλάδα.
Με τον τρόπο αυτό θα ερευνηθεί αν υπάρχει ποσοτική και χρονική ταύτιση ποσών και συναλλαγών (εμβασμάτων) που διακινήθηκαν από τα μαύρα ταμεία της Siemens στο εξωτερικό με αντίστοιχες συναλλαγές των υπουργών στο εσωτερικό (συμψηφιστικές πληρωμές μέσω τρίτων). Για όσους υπουργούς αρνηθούν να το κάνουν, η Επιτροπή έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στο άνοιγμα των λογαριασμών τους, στο πλαίσιο της ανακριτικής αρμοδιότητας, όπως έχει ζητηθεί.
Για τον έλεγχο ποσών που πιθανώς καταβλήθηκαν προς τα πολιτικά αυτά πρόσωπα απευθείας στο εξωτερικό, προτείνεται να ακολουθηθεί μέχρι τέλους η μέθοδος της δικαστικής συνδρομής, έτσι ώστε να αποκαλυφθούν πρώτα από όλα οι παραλήπτες εμβασμάτων 37,5 εκατ. ευρώ (75 εκατ. μάρκων) τα οποία η Siemens φέρεται να κατέβαλε σε σχέση με τη σύμβαση 8002 του ΟΤΕ.
Τούτο προκύπτει από το εμπιστευτικό έγγραφο της Siemens που υπάρχει στη δικογραφία, με ημερομηνία 19/7/1998, στο οποίο γίνεται κατανομή ουσιαστικά των μιζών σε λογαριασμούς, και από το οποίο προκύπτει ότι το πλέον του 1/3 των συνολικών μιζών δόθηκε με αφορμή την περίφημη σύμβαση-τροφοδότη 8002 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ.
Στα ίδια έγγραφα περιέχεται και ο λογαριασμός της Αντωνίας Μάρκου, φίλης του Ηλία Γεωργίου, από όπου πληρώθηκαν τα 200.000 μάρκα του Ανασ. Μαντέλη από ένα σύνολο εγγραφών 18,5 εκατ. μάρκων ή 9,2 εκατ. ευρώ, τα οποία «ταιριάζουν» με τα 10 εκατ. ευρώ για τα οποία ζήτησε ο Μαντέλης στην Εξεταστική να ερευνηθεί πού πήγαν.
Ενδιαφέρουσα επίσης κρίθηκε η πρόταση του κ. Π. Καμμένου, να ανοίξει ο λογαριασμός της Siemens ΤΗΛΕΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε., της θυγατρικής εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, από την οποία, σύμφωνα με την έκθεση της Debevoise & Plimpton, δίδονταν μαύρα χρήματα σε πολιτικούς.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα ανέφερε στην αμερικανική ελεγκτική εταιρεία ο διαχειριστής των μαύρων ταμείων Ράινερ Νιντλ, υπήρχε ξεχωριστή συμφωνία μεταξύ της μητρικής Siemens και της Siemens Ελλάδος για την καταβολή του 2% του ετήσιου τζίρου τής εδώ εταιρείας σε λογαριασμούς που είχαν καθοριστεί από τον Χριστοφοράκο.
Κατά τον Νιντλ, «για τον σκοπό αυτό, πέρα από τη χρηματοδότηση των τοπικών ρουσφετιών, ο λογαριασμός αυτός εξυπηρετούσε και την πληρωμή προς πολιτικούς, και όταν έκλεισε, ο Χριστοφοράκος αναζητούσε άλλον τρόπο εξεύρεσης χρημάτων για τις πληρωμές στα πολιτικά κόμματα».
Ο κ. Γιαννακός
«Καθάρισε» για τους υπουργούς Βερελή και Λιάπη και «έδειξε» Τσοχατζόπουλο, Χριστοδουλάκη και Αλογοσκούφη για την ιδιωτικοποίηση των ναυπηγείων (τους δύο τελευταίους για τη μη κήρυξη έκπτωτης της αναδόχου εταιρείας που δεν αντεπεξήλθε στις υποχρεώσεις της), ήταν το συμπέρασμα που αποκόμισαν οι βουλευτές από την πρώτη ημέρα εξέτασης του πρώην προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ, κ. Κώστα Γιαννακού, που διορίστηκε επί ΠΑΣΟΚ και διατηρήθηκε και τα δύο πρώτα χρόνια της θητείας της Ν.Δ.
Ο ίδιος έσπευσε να πει ότι όσα αναφέρονται από τον Σίκατσεκ για μίζες το 2001-2002 δεν αφορούν τη δική του θητεία (12/2/2002-23/12/2005), αλλά «προφανώς την υπογραφή ή ενεργοποίηση των προγραμματικών συμφωνιών».
Δήλωσε όμως άγνοια για την έκθεση της Debevoise, όπου ο Σίκατσεκ παραδέχεται ότι δόθηκαν μίζες και κατά την υπογραφή των τροποποιητικών συμβάσεων του ΟΣΕ λόγω της ιδιωτικοποίησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά που σήκωναν το βάρος της κατασκευής του τροχαίου υλικού του ΟΣΕ. Οπως υποστήριξε, καμία ζημία του ΟΣΕ δεν υπήρξε επί ημερών του, αντιθέτως, όπως ανέφερε, με το ισοδύναμο τροχαίο υλικό που δόθηκε δωρεάν λόγω καθυστερήσεων, ο προαστιακός απέσπασε επαίνους στην περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ ταυτόχρονα καταβλήθηκαν όλες οι ρήτρες.
Εξάλλου, χθες κατέθεσε για δεύτερη φορά και ο πρόεδρος Πρωτοδικών κ. Δ. Οικονόμου, ο οποίος δύο φορές έστειλε στο αρχείο την υπόθεση κατασκευής του τμήματος του προαστιακού ΣΚΑ-Τρεις Γέφυρες-Πειραιάς. Οι βουλευτές δεν πείστηκαν από όσα υποστήριξε και θα αποστείλουν στον εισαγγελέα έγγραφο να ανοίξει εκ νέου η έρευνα της υπόθεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: