Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ

Ο χαμηλός βαθμός προσβασιμότητας της Eurostat σε κρατικές πληροφορίες σχετικά με την συμμόρφωση με τους κανόνες λογιστικής είναι το μεγαλύτερο αγκάθι στην αξιοπισία των δεδομένων για το κρατικό έλ-λειμμα και το χρέος υπογραμμίζει ο επίτροπος κ. O. Rhen απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γ. Παπανικολάου για την εγκυρότητα και την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Στατιστι-κής Υπηρεσίας.



Η υπάρχουσα δομή διακυβέρνησης βασίζεται σε έναν μόνιμο διάλογο μεταξύ της Επιτροπής (EUROSTAT) και των στατιστικών αρχών των κρατών μελών. Η υποχρέωση των κρατών μελών να παρέ-χουν πληροφορίες για την αξιολόγηση της ποιότητας περιορίζεται, ωστόσο, στη στατιστική και αυστηρά στις πληροφορίες που είναι αναγκαίες για να ελεχθεί η συμμόρφωση με τους κανόνες λογιστικής. Συνεπώς, η Επιτροπή δεν έχει πρόσβαση στις αναλυτικές πληροφορίες που αποτελούν τη βάση των στατιστικών πληροφοριών, δηλαδή στις πηγές των στοιχείων, που περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, τους λογαριασμούς κυβερνητικών φορέων, έρευνες και ερωτηματολόγια.


Η Επιτροπή έχει επιφορτιστεί με την αξιολόγηση της ποιότητας των στατιστικών δεδομένων που υπέβαλαν τα κράτη μέλη για το σκοπό της διαδικασίας του υπερβολικού ελλείμματος (ΔΥΕ) και βασίζεται σε κατα-λόγους που παρέχονται από τα κράτη μέλη και περιγράφουν τις μεθόδους, τις διαδικασίες και τις πηγές που χρησιμοποιούνται για τη σύνθεση των πραγματικών στοιχείων για το έλλειμμα και το χρέος, καθώς και τους σχετικούς δημόσιους λογαριασμούς. Εάν προκύψουν οποιεσδήποτε ερωτήσεις βάσει αυτού του κατα-λόγου, εξετάζονται σε διμερείς επαφές μεταξύ της Επιτροπής και των οικείων στατιστικών αρχών των κρατών μελών ή στο πλαίσιο τακτικών επισκέψεων διαλόγου.


Ο κ. Παπανικολάου τόνισε ότι το σημερινό σύστημα έχει καταδείξει ορισμένες αδυναμίες οι οποίες σκια-γαρφήθηκαν με γνωμοδότησή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο Επίτροπος κ. Rhen αναγνώρισε πως η πρόταση πρέπει να βελτιωθεί, ιδίως μεσω της παραχώρησης στην Επιτροπή πρόσθετων δικαιωμά-των πρόσβασης σε ένα διευρυμένο πεδίο πληροφοριών για τις ανάγκες της αξιολόγησης της ποιότητας των δεδομένων κυρίως σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατά τις οποίες έχουν προσδιοριστεί σαφώς σημαντικοί κίν-δυνοι ή προβλήματα όσον αφορά την ποιότητα των δεδομένων. Η συμμετοχή των εθνικών εμπειρογνωμό-νων και το σύστημα υποβολής εκθέσεων που προβλέπεται σε αυτό το πλαίσιο προορίζονται επίσης να αυ-ξήσουν τη συνέπεια των εθνικών προσεγγίσεων και να προωθήσουν τις συμπράξεις. Τέλος, η σημασία της αξιοπιστίας των δεδομένων σε αυτόν τον τομέα εξαρτάται από την παραπομπή στην υποχρέωση λογοδοσί-ας των υπαλλήλων που είναι αρμόδιοι για την υποβολή των δεδομένων στην Επιτροπή.


Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε: "Οι συνεχείς αναπροσαρμογές των κρατικών ελλειμμάτων και χρεών αποδει-κνύουν την αδυναμία της EUROSTAT να συγκεντρώσει ακριβή και αξιόπιστα στοιχεία. Η ενδυνάμωση του θεσμικού της πλαισίου αποτελεί μονόδρομο. Αξιόπιστα οικονομικά στοιχεία ισοδυναμούν με αποκα-τάσταση της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας των αγορών γεγονός που σήμερα κρίνεται επιβεβλημένο".

Δεν υπάρχουν σχόλια: