Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΤΕΛΜΑ

Ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Δημοσίων Έργων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μιχ. Χαλκίδης, με αφορμή την πορεία εξέλιξης των Δημοσίων Έργων στην Επικράτεια, υπογράμμισε χθες :



"Η χώρα μας έχει μπει σε ένα αναπτυξιακό τέλμα. Ο Ελληνικός Λαός πρέπει να γνωρίζει έγκαιρα, με κα-θαρά λόγια και χωρίς κρυφά νοήματα, ότι η χώρα μας, με ευθύνη της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, χάνει μία τε-ράστια, μία εξαιρετικά σημαντική εναλλακτική εξόδου από την κρίση.


Εδώ και 8 μήνες, έχουν παγώσει όλα τα Δημόσια Έργα. Ύστερα από επισκέψεις κλιμακίων μας σε περιο-χές όλης της χώρας και μετά από διεξοδικές συνεργασίες και συζητήσεις με τους κατά τόπους αρμόδιους φορείς (Περιφέρειες, Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, Δήμους, ΤΕΕ, κτλ), το συμπέρασμα είναι ένα. Και είναι κοινό για όλη την επικράτεια: Δεν "κινείται φύλλο".


Δεν έχουμε σταματήσει να επισημαίνουμε, σε όλους τους τόνους και σε κάθε ευκαιρία, ότι τα Δημόσια Έργα και οι κατασκευές αποτελούν έναν ασφαλή τρόπο ταχύτερης διέλευσης μέσα από τη Σκύλα και τη Χάρυβδη των δανειστών μας.


Οι κατασκευές απασχολούν πάνω από 200 επαγγέλματα, τα οποία σήμερα λιμνάζουν στην ανεργία. Τα Δημόσια Έργα υπηρετούν πολλαπλά τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες, με τη διευκόλυνση του εμπορί-ου, των μεταφορών, την ενίσχυση του τουρισμού, για να αναφέρω ενδεικτικά καίριους τομείς παράπλευρης ανάπτυξης.


Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στέκεται σαστισμένο μπρο-στά στις εξελίξεις. Υποταγμένο σε παλαιοκομματικά, φοβικά σύνδρομα περί πολιτικού κόστους, κάνει συστηματικά το εξής:


1. Είτε μιλάει συνεχώς για "καμένη γη" που παρέλαβε -υποτίθεται- από τη Νέα Δημοκρατία.


2. Είτε ανακοινώνει το σχεδιασμό, ήδη, δημοπρατημένων έργων από τη Ν. Δημοκρατία (άρα δεν παρέλα-βαν καμένη γη).


3. Είτε εξαγγέλλει σημαντικά έργα, που δεν είναι, όμως, σαφές από πού θα πληρωθούν (άρα ποτέ δεν είχαν σαφές σχέδιο για την ανάταξη της Εθνικής μας οικονομίας, εκτός κι αν θεωρούν ότι τα Δημόσια Έργα δεν αποτελούν αναπτυξιακό μοχλό).


Περιμένουμε τον αρμόδιο υπουργό κ. Ρέππα να δώσει πειστικές απαντήσεις στη Βουλή στα ξεκάθαρα ε-ρωτήματά μας:


1. Αμφισβητεί το "πάγωμα" κάθε δραστηριότητας στον τομέα των Δημοσίων Έργων;


2. Το σχέδιο της κυβέρνησης για την έξοδο της χώρας από την κρίση, περιλαμβάνει την αξιοποίηση και εκμετάλλευση της δυναμικής των κατασκευών ως μοχλού διεξόδου; Αν ναι, με ποιον τρόπο;


3. Ενδιαφέρεται η κυβέρνηση για τα περίπου 200 επαγγέλματα που απασχολούνται εν γένει στο χώρο των κατασκευών και βρίσκονται μήνες τώρα λιμνάζοντα στην ανεργία;


Επίσης, απαντήσεις ζητούν και τα παρακάτω κρίσιμα ερωτήματα:


1. Υπάρχει πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει εκείνα τα έργα, που παρέλαβε σε πολύ υψηλό ποσοστό ολοκλήρωσης από τη Νέα Δημοκρατία (π.χ. έργο μερικής εκτροπής άνω ρου του Αχελώου), τμήματα των οποίων κινδυνεύουν σήμερα με κατάρρευση, λόγω της παντελούς απουσίας κρατικής μέριμνας;


2. Υπάρχει σχεδιασμός της κυβέρνησης για αποπληρωμή των περίπου 2 δισ. ευρώ που χρωστάει το Κράτος στις εργολήπτριες εταιρείες;


3. Έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση τα χρήματα για να υλοποιήσει όσα εξήγγειλε τον Οκτώβριο του 2009; Τι θα γίνει, ενδεικτικά, με την επέκταση της Αττικής Οδού; Με το Μετρό Θεσσαλονίκης; Με το αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης; Με τα αρδευτικά του "ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ";


Ο Ελληνικός Λαός γνωρίζει ότι η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε συγκεκριμένες και υλοποιήσιμες προτάσεις, που μπορούν, με ασφάλεια, να επιταχύνουν την έξοδό μας από την κρίση. Ανάμεσα στις προτάσεις αυτές είναι:


1. Άμεση αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και απορρόφηση κονδυλίων.


2. Ενεργοποίηση του Προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ του υπουργείου Εσωτερικών και του Προγράμματος Ο-ΠΑΑΧ του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης και των αναπτυξιακών προοπτικών που δίνει στα μικρά και μεσαία έργα.


3. Προώθηση των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).


4. Σύναψη συμβάσεων παραχώρησης.


5. Άμεση αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, ύψους περίπου 300 δις ευρώ, όσο είναι δηλαδή και το δημόσιο χρέος.


Οι ευθύνες του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων είναι, ήδη, τεράστιες. Παλαιοκομματικά συμπλέγματα και υστερόβουλες πολιτικές βλέψεις, στέκονται -δυστυχώς- εμπόδια στην ανάπτυξη του τό-που. Η απραξία της κυβέρνησης στον τομέα αυτό είναι τόσο χαρακτηριστική, που καθιστά -σε ό,τι αφορά την κυβερνητική την πτυχή αυτή- το ρόλο μας ως αξιωματικής αντιπολίτευσης τουλάχιστον άχαρο: Αντι-πολιτευόμαστε τον Κανένα. Επιμένουμε, όμως, και θα επιμείνουμε στις προτάσεις μας".

Δεν υπάρχουν σχόλια: