Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ταλαντεύτηκε αρκετά μέχρι να πάρει αυτή την απόφαση -την οποία παρά τις πιεστικές εισηγήσεις είχε απορρίψει ο προκάτοχός του κ. Κ. Καραμανλής- αλλά τελικά πείστηκε από το επιχείρημα ότι και με αυτόν τον τρόπο σηματοδοτεί τη νέα αρχή για τη ΝΔ.
Αιχμές κατά της Ντ. Μπακογιάννη άφησε ο Δημ. Αβραμόπουλος λέγοντας ότι «κανένας δεν είναι με το ζόρι σε ένα κόμμα»
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το νέο κτίριο (πιο σύγχρονο και πιο λειτουργικό από το νεοκλασικό της Ρηγίλλης, λένε όσοι το έχουν ήδη δει) που έχει «κλειστεί» από τη ΝΔ βρίσκεται σχετικά μακριά από το κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα επί της λεωφόρου Συγγρού, στο ύψος της Καλλιθέας.
Η μετακόμιση είναι πολύ πιθανόν να γίνει και μέσα στο καλοκαίρι, καθώς ο κ. Σαμαράς έχει επισημάνει από την πρώτη στιγμή που μπήκε στο γραφείο του στη Ρηγίλλης την έλλειψη λειτουργικότητας του κτιρίου αλλά και τα προβλήματα που προκύπτουν από τους περιορισμένους χώρους, γεγονός που είχε οδηγήσει τους πρώην προέδρους του κόμματος να νοικιάζουν γραφεία και σε άλλες περιοχές του κέντρου της Αθήνας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ιστορικό κτίριο της οδού Ρηγίλλης θα παραμείνει μισθωμένο από τη ΝΔ και εκεί θα μεταφερθεί κατά πάσα πιθανότητα το Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κ. Καραμανλής» αλλά και το αρχείο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Θα διατηρήσει το γραφείο του
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ θα διατηρήσει εκεί το γραφείο του προκειμένου να το χρησιμοποιεί -κυρίως- για συναντήσεις με ξένους ηγέτες που θα επισκέπτονται την Αθήνα και θα είναι σχετικά δύσκολο να μετακινηθούν εκτός κέντρου.
Ωστόσο, η έδρα της ΝΔ αλλάζει και το κτίριο που επελέγη την άνοιξη του 1975 (επί προεδρίας Κωνσταντίνου Καραμανλή) και νοικιάστηκε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, του οποίου είναι ιδιοκτησία θα μείνει να συμβολίζει την ιστορία της ΝΔ.
Η μετακόμιση της κεντρικής διοίκησης δεν θα είναι η μοναδική συμβολική αλλαγή που θα ανακοινώσει στο συνέδριο ο πρόεδρος της ΝΔ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι βουλευτές και τα κομματικά στελέχη θα δουν αλλαγές και στα σύμβολα - σήματα της ΝΔ.
Ο «πυρσός» καταργείται, όπως επίσης και το γαλάζιο δεν θα είναι πλέον το μοναδικό χρώμα στο φόντο του ονόματος της ΝΔ, το οποίο είναι τελικά το μόνο που δεν θα αλλάξει, παρά τις περί του αντιθέτου εισηγήσεις που δέχθηκε ο κ. Σαμαράς ακόμη και από τον κ. Δημ. Αβραμόπουλο.
Δημ. Αβραμόπουλος
Στίγμα για τον κοινωνικό φιλελευθερισμό
Μια πρώτη «γεύση» των όσων θα εισηγηθεί ο ίδιος στο συνέδριο, για τον ιδεολογικό και πολιτικό χαρακτήρα της ΝΔ, έδωσε χθες ο κ. Δημ. Αβραμόπουλος, στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε ως πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής συνεδρίου.
Ο κ. Αβραμόπουλος ανέλυσε την έννοια του «κοινωνικού φιλελευθερισμού», λέγοντας ότι «προσεγγίζει τις ιδεολογικά, πολιτικά και κοινωνικά συγγενείς δυνάμεις του φιλελεύθερου δημοκρατικού και κοινωνικού κέντρου που ανοίγεται στην ευρεία κοινωνία των πολιτών και μέσα από την αμφίπλευρη διεύρυνση φιλοδοξεί να ανασυνθέσει ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού φάσματος και να δημιουργήσει τη μεγάλη, σύγχρονη, προοδευτική και δημοκρατική Κεντροδεξιά».
Επεσήμανε ότι η ΝΔ «κινείται» από τις παρυφές της δημοκρατικής Αριστεράς μέχρι τα όρια της δημοκρατικής Δεξιάς και σημείωσε ότι τα συμπεράσματα του συνεδρίου θα αποτελέσουν προγραμματικές δεσμεύσεις της ΝΔ.
Ο κ. Αβραμόπουλος υπεραμύνθηκε της ενότητας της ΝΔ και άφησε αιχμές κατά της κ. Ντ. Μπακογιάννη, λέγοντας ότι «τα κόμματα είναι εθελοντικές ενώσεις προσώπων όπου εκεί βρίσκεται ο καθένας εξ ημών, ο κάθε Ελληνας πολίτης που αποδέχεται τις αρχές και τις αξίες του». «Κανένας δεν είναι με το ζόρι σε ένα κόμμα. Οπως και τα κόμματα δεν επιβάλλουν με το ζόρι την παρουσία κανενός», πρόσθεσε. Ακόμη απέρριψε τα σενάρια που εμφανίζουν ομάδα βουλευτών ή κομματικών στελεχών να ανεξαρτητοποιείται εν μέσω συνεδρίου, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο «θα ήταν μια χαζή ενέργεια». «Ενας που προσέρχεται σε ένα συνέδριο», υπογράμμισε, «σέβεται τους κανόνες και τις αρχές λειτουργίας μίας συνεδριακής διαδικασίας. Σε κανέναν δεν επιβάλλεται να είναι εκεί χωρίς τη θέλησή του. Αυτά είναι αυτονόητες απλές έννοιες και δεν ισχύουν μονάχα για εμάς, ισχύουν για κάθε κόμμα». «Δεν προσφέρεται ένα συνέδριο κόμματος για να κάνει κανείς το σόου του», κατέληξε.
«Αγιογραφία» Θα διανεμηθεί στους 5.000 συνέδρους
Κείμενο με... διθυραμβικά σχόλια για τις κυβερνήσεις Καραμανλή
Την απόφαση του κ. Αντ. Σαμαρά όχι μόνο να μην προκαλέσει αλλά και στηρίξει έμπρακτα -τουλάχιστον μέχρι το τέλος του συνεδρίου- τον προκάτοχό του κ. Κ. Καραμανλή, αλλά και τους υποστηρικτές του σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας, αλλά και κομματικής βάσης, πιστοποιεί και η επιλογή της Ρηγίλλης να διανείμει στους πέντε χιλιάδες συνέδρους κείμενο με εγκωμιαστικά σχόλια για τις κυβερνήσεις της ΝΔ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο, το οποίο έχει επεξεργαστεί η γραμματεία πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ, είναι ήδη έτοιμο και θα δοθεί την Παρασκευή σε όλους τους σύνεδρους.
Τα κείμενα χωρίζονται σε δύο ενότητες: Η πρώτη αφορά τις κυβερνήσεις Καραμανλή, για τις οποίες μόνο θετικά λόγια έχουν οι... συγγραφείς, και το δεύτερο δεν είναι τίποτε άλλο από ένα δριμύ «κατηγορώ» κατά της κυβέρνησης του κ. Παπανδρέου, η οποία -κατά τη ΝΔ- ευθύνεται για τα... πάντα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η μοναδική... αράδα αυτοκριτικής που περιλαμβάνεται στο πολυσέλιδο κείμενο είναι η εξής: «Ασφαλώς, την περίοδο 2004-2009 έγιναν και λάθη και, κυρίως, σε κάποιους τομείς χρειαζόταν μεγαλύτερη ταχύτητα και αποφασιστικότητα».
Σε αυτήν τη φράση... συμπυκνώνει η ΝΔ τα αίτια για την εκλογική συντριβή του κ. Καραμανλή τον Οκτώβρη του 2009.
Από εκεί και πέρα, υπάρχει ένας... μακρύς κατάλογος... επιτευγμάτων των κυβερνήσεων της ΝΔ και δίδεται έμφαση στην αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής, στην επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και στα 500 εκατομμύρια που δόθηκαν στους αγρότες ως έκτακτη ενίσχυση, απόφαση για την οποία η χώρα μας κατηγορήθηκε στη συνέχεια από την Κομισιόν.
Σε ό,τι αφορά την οικονομία, οι σύνεδροι θα διαβάσουν ότι για την κρίση ευθύνεται αποκλειστικά και μόνον η εξάμηνη διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ.
Κατηγορείται ο κ. Παπανδρέου για ασυνάρτητες κινήσεις και λανθασμένες εκτιμήσεις και το συμπέρασμα που εξάγει η ΝΔ είναι πως υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης της κοινωνίας, γεγονός που -όπως επισημαίνεται- «συνιστά βασική αρνητική παράμετρο για τη δημιουργία προϋποθέσεων υπέρβασης της κρίσης».
Γιάννης Σαραντάκος
Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου