Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» του



«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ» σελ. 7 με τίτλο :


«Η λύση τώρα μόνο στις κάλπες – Ο Σαμαράς αποκάλυψε τις παλινωδίες του πρωθυπουργού σε βάρος της χώρας και «βλέπει» πρόωρες»


«Μ όνο ο ελληνικός λαός μπορεί να δώσει τη λύση», είναι η απάντηση της Ν. Δ. στην παρωδία του /Γιώργου Παπανδρέου. Η απόφαση του πρωθυπουργού να καταφύγει σε έναν τυπικό ανασχηματισμό αντί να συνεργαστεί για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, όπως είχε προτείνει νωρίτερα στον Αντώνη Σαμαρά, αποτελεί για τη Ν .Δ. ατράνταχτη απόδειξη ότι ο κ. Παπανδρέου παραμένει γαντζωμένος στην εξουσία και «πιστός» στην ίδια, λάθος πολιτική. Η τηλεφωνική επικοινωνία που προηγήθηκε μετά το μεσημέρι, τα κοινά σημεία που «συνάντησαν» ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Ν. Δ. για διέξοδο από την κρίση αλλά και η πρόθεση του κ. Παπανδρέου να δεχθεί ακόμη και να παραιτηθεί από τη θέση του πρωθυπουργού, τινάχθηκαν στον αέρα λίγο μετά τις δέκα το βράδυ, μέσα από ένα διάγγελμα εσωκομματικών ισορροπιών. Η εντυπωσιακή «στροφή» του πρωθυπουργού μέσα σε λίγα μόλις λεπτά και η επίθεση που εξαπέλυσε στη Ν. Δ. οδήγησαν τον Αντώνη Σαμαρά στο αίτημα πρόωρων εκλογών ως μόνη λύση για τη σωτηρία της χώρας. Χωρίς να κρύβουν την οργή τους, στενοί συνεργάτες του προέδρου της Ν. Δ. επισήμαιναν ότι ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου εμφανίστηκε πρόθυμος στον κ. Σαμαρά , τόσο για την επαναδιαπραγμάτευση όσο και για να αποχωρήσει από τη θέση του προκειμένου να λειτουργήσει μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Ο πρόεδρος της Ν .Δ . στη δήλωσή του μετά το διάγγελμα Παπανδρέου, ήταν σαφής: «Σήμερα, ο πρωθυπουργός μου ζήτησε να συνεργαστούμε για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Δέχθηκα, αρκεί ο στόχος να είναι το μεγάλο ζητούμενο, η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Δηλαδή να στηρίξουμε από κοινού μια προσωρινή κυβέρνηση, με στόχο να βγάλουμε τη χώρα από το αδιέξοδο στο οποίο την έχει οδηγήσει η πολιτική του Μνημονίου. Γιατί η συνέχιση του ίδιους λάθους θα είναι ολέθριο… Τόνισα στον κ. Παπανδρέου ότι μια τέτοια κυβερνητική συνεργασία δεν μπορεί να γίνει με τον ίδιο πρωθυπουργό. Γιατί έχει χάσει την εμπιστοσύνη τόσο της κοινωνίας μας στο να κυβερνά όσο και της αγοράς στο να τη βγάλει από την κρίση»


«>Ο κ. Παπανδρέου ενώ δέχθηκε αρχικά την πρότασή μου – δηλαδή μου δήλωσε ότι αποδέχεται το στόχο της επαναδιαπραγμάτευσης και δέχεται να φύγει ο ίδιος από την πρωθυπουργία-τελικά την απέρριψε» τόνισε ο κ. Σαμαράς. «Τα προσχήματα που επικαλείται για δήθεν επικοινωνιακή διαχείριση από την πλευρά μας είναι τουλάχιστον αστειότητες. Που επιστρατεύθηκαν για να καλύψει στο εσωτερικό του κόμματός του την αδυναμία του να κυβερνήσει. Ατό που μας λέγε ως χθες: «Δεν με ενδιαφέρει η καρέκλα» μετατράπηκε στο ακριβώς αντίθετο: «γάντζωμα» στην εξουσία! Κι έτσι χάθηκε μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία. Που ασφαλώς θα το καταλάβει και η ίδια η Ευρώπη. Ότι οι ηγέτες και η υπέρβαση κρίνονται στην πράξη και όχι στα λόγια. Το ερώτημα τώρα είναι, αν ο κ. Παπανδρέου μπορεί να κυβερνήσει… «. (το άρθρο συνεχίζεται)…


Από την 2η σελίδα της


«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ» με τίτλο :


«ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ- Προχειρότητες»


Ο πρωθυπουργός πήρε χθες μια πρωτοφανή απόφαση: πρότεινε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να σχηματιστεί κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας, αν και η δική του κυβέρνηση δεν έχασε τη Δεδηλωμένη, δηλαδή τη στήριξη από την πλειοψηφία της Βουλής. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει στα κοινοβουλευτικά χρονικά, τουλάχιστον σε ομαλή περίοδο. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα. Προκειμένου να σχηματιστεί αυτή η κυβέρνηση, αποδέχτηκε να μην είναι ο ίδιος επικεφαλής της. Δεν είναι σαφές αν ο κ. Παπανδρέου έκανε αυτή την πρόταση ή αν αποδέχθηκε το αίτημα του κ. Σαμαρά, καθώς επ’ αυτού οι περίφημες «διαρροές» που γίνονται από τα επικοινωνιακά επιτελεία των δύο κομμάτων είναι αντικρουόμενες. Αλλά αυτό είναι δευτερεύον. Σημασία έχει ότι ο πρωθυπουργός αισθάνθηκε την ανάγκη να μοιραστεί την εξουσία, ακόμη και να αποχωριστεί το αξίωμά του, για να αποκτήσει η χώρα μια καλύτερη, πιο αποτελεσματική και, κυρίως, ευρύτερης αποδοχής κυβέρνηση. Η πρωτοφανής ερμηνεία είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση αδυνατεί να φέρει εις πέρας το έργο που έχει αναλάβει. Όμως, η συνέχεια έκρυβε μια δυσάρεστη έκπληξη. Ο πρωθυπουργός, το βράδυ πλέον, ανακοίνωσε ότι η λύση αυτή δεν μπορεί να προχωρήσει. Και ότι θα βαδίσει μόνος του, κάνοντας ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Ο λόγος που επικαλέστηκε ο κ. Παπανδρέου για την υπαναχώρησή του είναι ότι ο κ. Σαμαράς διαχειρίστηκε την πρότασή του με επικοινωνιακούς όρους και, επιπλέον, έθεσε δημοσίως όρους που δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί. Όμως, ακόμη και εάν ευσταθεί αυτός ο ισχυρισμός, δεν αποτελεί επαρκή δικαιολογία για να υπαναχωρήσει ο πρωθυπουργός από μια τόσο σοβαρή επιλογή, η οποία έκρινε ότι θα βοηθούσε καλύτερα την πορεία της χώρας στις κρίσιμες στιγμές. Ο τρόπος που έγινε η όλη συζήτηση – τηλεφωνικώς!- ήταν, τουλάχιστον , ατυχής. Η απόσταση που χωρίζει το πρωθυπουργικό γραφείο από τα γραφεία της Ν. Δ. είναι λίγα χιλιόμετρα. Μια τόσο σοβαρή συζήτηση έπρεπε να γίνει τετ α τετ. και όχι με ανταλλαγή τηλεφωνημάτων, στο ενδιάμεσο των οποίων και οι δύο πλευρές έκαναν «διαρροές». ………………………………….. Σήμερα, ο πρωθυπουργός, αποδυναμωμένος από όσα συνέβησαν χθες, θα ανασχηματίσει την κυβέρνησή του και θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Με πρώτο στόχο, φυσικά, να ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, από το οποίο εξαρτάται και η στάση των Ευρωπαίων εταίρων μας. Όμως, πριν πεισθούν αυτοί, πρέπει ο κ. Παπανδρέου να πείσει τους βουλευτές της πλειοψηφίας ότι όσα έγιναν χθες συμβάλλουν, έστω κατά τι, στην άρση των έντονων αντιδράσεων , τις οποίες είχαν εκφράσει πολλοί εξ αυτών για την ικανότητα της κυβέρνησής του να τα βγάλει πέρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: