Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Ρεν: «Να ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο»


Tο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και ο εφαρμοστικός νόμος πρέπει να ψηφιστούν πριν το τέλος του μήνα αν θέλει η Ελλάδα να βοηθηθεί από τους Ευρωπαίους, επανέλαβε λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου κορυφής, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων. Ο Όλι Ρεν, τόνισε ότι το ελληνικό ζήτημα θα τεθεί επί τάπητος στο γεύμα εργασίας, και επισήμανε ότι περιμένει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επαναλάβει το μήνυμα του Eurogroup, ενώ επιβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αρχίσει επαφές για τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στο νέο πρόγραμμα στήριξης.
Σύμφωνα με τον Επίτροπο, η προτεραιότητα είναι η Ελλάδα να βοηθήσει η ίδια τον εαυτό της, ώστε και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι να μπορέσουν να την βοηθήσουν και ζήτησε εκ νέου διακομματική συναίνεση και συνεννόηση επί του Προγράμματος.
Ο Επίτροπος επιβεβαίωσε επίσης ότι οι Ευρωπαίοι εργάζονται σε μια λύση για τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας (τράπεζες, ασφάλειες, αμοιβαία κεφάλαια) σε εθελοντική βάση στο πνεύμα της συμφωνίας της Βιέννης, δηλαδή επαναγορά των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους όταν θα φθάσουν στη λήξη τους.
«Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό θα οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα όσον αφορά την ουσιαστική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και θα αποφευχθεί ένα πιστωτικό επεισόδιο», μια μορφή πτώχευσης η οποία όμως θα τιμωρηθεί από τους οργανισμούς αξιολόγησης, δήλωσε ο κ. . Ρεν.
Ο Επίτροπος υπογράμμισε ότι οι εργασίες για το θέμα αυτό διεξάγονται σε αποκεντρωμένη βάση από τα Υπουργεία Οικονομικών των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με τις τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και έκρινε ότι αυτή είναι η καλύτερη μέθοδος καθώς όπως είπε είναι προς το συμφέρον του ιδιωτικού τομέα να αποφευχθεί η πτώχευση της Ελλάδας.
ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: