Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» του



«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ» σελ. 13 με τίτλο :


« «Δεν θα συναινέσουμε στην κατάρρευση της Ελλάδας»- Ο Αντώνης Σαμαράς , παρά τις πιέσεις που δέχεται, επιμένει στο «ΟΧΙ» και ζητεί αλλαγή πολιτικής»


Σταθερός στη θέση του παρά τις εντεινόμενες πιέσεις παραμένει ο Αντώνης Σαμαράς όσον αφορά στο Μνημόνιο, ξεκαθαρίζοντας πως δεν μπορεί να προσφέρει καμία συναίνεση σε μια πολιτική που αποδεδειγμένα έχει αποτύχει. Στη Νέα Δημοκρατία εξάλλου ξεκαθαρίζουν πως ο πρόεδρος του κόμματος έχει τονίσει σε όλους τους συνομιλητές του πως συμφωνεί με τους βασικούς στόχους του προγράμματος , με τη μείωση, δηλαδή, του ελλείμματος και του χρέους, ζητά όμως να αλλάξει άμεσα η πολιτική του Μνημονίου. Και αυτό τονίζουν μπορεί να γίνει μόνο με τη ριζική επαναδιαπραγμάτευση των όρων του. Συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά διευκρινίζουν πως η στάση του έχει ως μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του τόπου και για αυτό έχει παρουσιάσει ήδη ένα ξεκάθαρο σχέδιο εξόδου από την κρίση που προβλέπει μεταξύ άλλων, εκτενείς περικοπές από τη σπατάλη του Δημοσίου, αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, πάγωμα και, στη συνέχεια, περιορισμό των προσλήψεων. Παράλληλα, το πρόγραμμα της Ν .Δ. περιλαμβάνει μέρα που τονώνουν την οικονομία και την κοινωνική συνοχή. Ο Αντώνης Σαμαράς και το επόμενο διάστημα θα καταστήσει σαφές πως δεν μπορεί να συναινέσει σε μια πολιτική που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση της χώρας. ΣΕ αυτή τη λογική λοιπόν απορρίπτουν και τις προτροπές της Γαλλίδας υπουργού Οικονομικών και πιθανής διαδόχου του Ντομινίκ Στρος Καν στο ΔΝΤ για την ανάγκη συναίνεσης στα πρότυπα της Πορτογαλίας, διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχει καμία δυνατότητα σύγκρισης καθώς τα Μνημόνια της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας είναι τελείως διαφορετικά από το Μνημόνιο της Ελλάδας. Εξάλλου, όπως επεσήμανε και ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης, τόσο στο Δουβλίνο όσο και στη Λισαβόνα, δόθηκε πρόνοια για χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές , για μείωση εργοδοτικών εισφορών, αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου και περικοπές σε συντάξεις που ξεκινούν από τα 1.500 ευρώ και πάνω, έτσι ώστε να μη θίγονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι. (το άρθρο συνεχίζεται…)


Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» της


«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ» σελ. 12-13 με τίτλο :


«<Λένε ψέματα στους ξένους για τις θέσεις του Σαμαρά!»


ΌΣοι αναρωτιόνταν γιατί τον τελευταίο καιρό οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιέζουν τη Ν. Δ. να συναινέσει δήθεν για να πάρει η Ελλάδα την 5η δόση τώρα γνωρίζουν ποιος ακριβώς κρύβεται πίσω από αυτό. Οι εγχώριοι συνομιλητές της τρόικας έχουν σε πλήρη ανάπτυξη ένα βρόμικο σχέδιο που έχει έναν και μοναδικό στόχο: να παραπληροφορούν τους ξένους ηγέτες για τις πραγματικές θέσεις της Νέας Δημοκρατίας. Έτσι, δημιουργούν το υπόβαθρο του σκηνικού πιέσεων ώστε να μπορούν να υλοποιήσουν την πολιτική τους, που στεγνώνει τους Έλληνες και την αγορά και βουλιάζει στην ύφεση την Ελλάδα. Το κουβάρι της ανθελληνικής αυτής ιστορίας και της σπέκουλας που υπονομεύει τη χώρα και δείχνει τον πολιτικό αμοραλισμό και καιροσκοπισμό κυβερνητικών αξιωματούχων, ιδιαίτερα των συνομιλητών των δάνειων δυνάμεων (Γ. Παπανδρέου – Γ. Παπακωνσταντίνου) άρχισε να ξετυλίγεται από μια «αθώα» ερώτηση ενός ξένου ηγέτη κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σε Παρίσι και Βρυξέλλες. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο ξένος ηγέτης ρώτησε τον Αντώνη Σαμαρά γιατί το κόμμα του και ο ίδιος είναι κατά των αποκρατικοποιήσεων. Έκπληκτος ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας άκουσε την ερώτηση και κατάλαβε γιατί οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι «πιέζουν». Δεν είναι τυχαίο εξάλλου, ότι μετά τον κύκλο των συναντήσεων που είχε στις Βρυξέλλες έκανε σαφή αναφορά τόσο στις αποκρατικοποιήσεις όσο και στις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για τους βασικούς στόχους του προγράμματος (τη μείωση του ελλείμματος και τη μείωση του χρέους) με τους οποίους, συμφωνεί, απαντώντας με αυτό τον τρόπο και στις απόψεις Γιούνκερ…. (το άρθρο συνεχίζεται)


Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ» της


«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ» σελ. 8 με τίτλο :


«Θερμή νύχτα στην Ιπποκράτους»


Κόντεψαν να ξημερώσουν χθες στην Ιπποκράτους και η νύχτα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ ήταν θερμή. Τα αίματα άναψαν, όμως, όταν ο ιδρυτής της «Αριστερής Πρωτοβουλίας», Γ. Παναγιωτακόπουλος, μίλησε για «πολιτική υποταγή» της κυβέρνησης στους δανειστές της, υιοθετώντας τα περί «επιτρόπων στα υπουργεία». Ο Γιώργος Παπανδρέου θύμωσε, χτύπησε το χέρι του στο τραπέζι και του ζήτησε να ανακαλέσει. «Εγώ ζήτησα από τους πρωθυπουργούς άλλων χωρών τεχνογνωσία και το ανακοίνωσα δημόσια. Είμαι ο πρωθυπουργός και απαιτώ να με σέβεσαι», του είπε. Με την παρέμβαση των πιο ψύχραιμων, ο Παναγιωτακόπουλος πείστηκε, ανακάλεσε και η ηρεμία επανήλθε. Αυτό ήταν το πιο οξύ από τα στιγμιότυπα που καταγράφηκαν . Ακούστηκαν όμως, και άλλα, εξίσου βαριά. Ο βουλευτής Νίκος Σαλαγιάννης, μάλιστα, είπε ότι δεν απέτυχε μόνο ο υπουργός Οικονομικών, αλλά ολόκληρη η κυβέρνηση! Ο μεν Παναγιωτακόπουλος είπε ό,τι είπε, αλλά δεν είναι βουλευτής και δεν έχει πρόβλημα. Ο Σαλαγιάννης όμως, πώς θα πάει σε λίγες μέρες να ψηφίσει υπέρ μας κυβέρνησης που «απέτυχε συνολικά»; Πάσα εξήγηση δεκτή…


Από την 1η σελίδα της


«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» με τίτλο :


«ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ- Παράλογη και άδικη» κυβέρνηση επιμένει στην παράλογη και άδικη αύξηση φόρων. Τόσο ο κεφαλικός φόρος όσο και οι υπερβολές στον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας δείχνουν πως η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει σήμερα στη χώρα. Η ανικανότητά της να πατάξει την πραγματική φοροδιαφυγή σε συνδυασμό με την άρνησή της να κόψει πραγματικά τη σπατάλη στο Δημόσιο οδηγούν πάλι στην εύκολη λύση των νέων φόρων. Έτσι όμως τιμωρούνται εκ νέου οι μισθωτοί και όσοι δεν φοροδιαφεύγουν, ενώ συμπιέζεται το δυναμικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας. Οι κυβερνώντες θα καταλάβουν σύντομα ότι έχουν ξεπεράσει τις αντοχές αλλά και την ανοχή μιας μεσαίας τάξης, η οποία καλείται να επωμισθεί το βάρος της δημοσιονομικής κρίσης, επειδή η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα θέλουν να προστατεύουν υπαλλήλους χωρίς αντικείμενο στο Δημόσιο ή πρώιμους συνταξιούχους με υψηλές συντάξεις από τα 50 τους…


Δεν υπάρχουν σχόλια: