Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» του



«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ» σελ. 16 με τίτλο :


«»ΟΧΙ» Σαμαρά στις πιέσεις»


Ε πέμεινε μέχρι τέλους στις θέσεις του ο Αντώνης Σαμαράς, παρά τις πιέσεις που δέχτηκε κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Στην τετράωρη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Ν Δ. παρέθεσε τα επιχειρήματά του απέναντι στα «τελεσίγραφα» πέντε ισχυρών κεντροδεξιών ηγετών και ξεκαθάρισε: «Εμένα με ενδιαφέρει να λυθεί το θέμα για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Έτσι όπως πάνε τα πράγματα, σε έξι μήνες θα είμαστε πάλι εδώ». Ο Αντώνης Σαμαράς, προσήλθε στη συνεδρίαση του ΕΛΚ γνωρίζοντας ποιο είναι το κλίμα και ποιες πιέσεις θα έπρεπε να αντιμετωπίσει. Ήδη, το είχε καλλιεργήσει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, πριν από την έναρξη της Συνόδου, δηλώνοντας ότι «είναι σημαντικό στην Ελλάδα να μην υποστηρίζεται η άποψη ότι υπάρχει και άλλος δρόμος από την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική», ενώ το επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του eurogroup Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος δεν μετείχε στη Σύνοδο, ωστόσο δεν «παρέλειψε» να προχωρήσει σε μια προκλητική δήλωση: «Ευτυχώς για τον κ. Σαμαρά που δεν συμμετείχα γιατί θα εξέφραζα σαφώς την άποψη ότι πρέπει να ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο».Στο «κλαμπ» της σκληρής γραμμής απέναντι στον πρόεδρο της Ν Δ. ήταν, εκτός από την Άνκελα Μέρκελ, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και ο νέος πρωθυπουργός της Φιλανδίας Γίρκι Κατάινεν. «Ακούστηκαν διαφορετικές προσεγγίσεις. Παρέμεινα στην άποψή μου ως το τέλος. Κάποιοι κατάλαβαν ότι έχουμε δίκιο. ΟΙ περισσότεροι επέμειναν στις δικές τους. Όμως, κριτής κάθε οικονομικού προγράμματος είναι τα αποτελέσματά του. Και κριτής όλων μας είναι ο ελληνικός λαός», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς μετά τη Σύνοδο, επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχουν «δύο γραμμές» μέσα στο ΕΛΚ. …………


Ο Αντώνης Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι η Νέα Δημοκρατία συμφωνεί με τους στόχους και τα μέσα εξυγίανσης, δηλαδή με την εξάλειψη του ελλείμματος, τον περιορισμό του χρέους, τη μείωση της κρατικής σπατάλης και τις διαρθρωτικέ αλλαγές, επισημαίνοντας ότι αυτά τα μέτρα τα είχε προτείνει το κόμμα του και τα έχει στηρίξει στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα το θέμα των αποκρατικοποιήσεων και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Αν και οι περισσότεροι ηγέτες φάνηκαν να έχουν ήδη σχηματίσει μια στρεβλή εικόνα, αναφέρουν οι πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε πως διαφωνεί με το μίγμα πολιτικής που έχει οδηγήσει σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση τη χώρα. Επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι όλα τα αποτελέσματα της πολιτικής του Μνημονίου βρίσκονται πολύ μακριά από τους στόχους που έχει θέσει η τρόικα και αποτελούν επιβεβαίωση πως χρειάζεται να υπάρξει μια αλλαγή της οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται. Υποστηρίζοντας πως η ΄λύση δεν είναι η συνεχής εφαρμογή σκληρών φοροεισπρακτικών μέτρων που πλήττουν μάλιστα τα μεσαία και λαϊκά στρώματα, ο κ. Σαμαράς τόνισε πως πρέπει επιτέλους να δοθεί έμφαση στη ανάπτυξη και την τόνωση της αγοράς, κάτι το οποίο δεν γίνεται. Ο πρόεδρος της Ν. Δ. ενημέρωσε τους ομολόγους του στο ΕΛΚ πως δεν θα μπορέσει να υποστηρίξει το λάθος γι αυτό και θα καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο. …. (το άρθρο συνεχίζεται) τ


Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» της


«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ» σελ. 12-13 με τίτλο :


«Η Ν. Δ. αγγίζει την αυτοδυναμία με διαφορά 3,1% από το ΠΑΣΟΚ»


ΜΙα ανάσα από την αυτοδυναμία φέρνει τη Νέα Δημοκρατία μια ακόμη δημοσκόπηση που της δίνει διαφορά 3,1% (στην ανάλυση ψήφου), έως 2,1% (πρόθεση ψήφου αν είχαμε εκλογές την Κυριακή) και εκτίμηση εδρών σε πεντακομματική Βουλή ,149 για τη Ν. Δ. και μόλις 90 για το ΠΑΣΟΚ. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 60 βουλευτές της σημερινής κοινοβουλευτικής δύναμης του κυβερνώντος κόμματος θα βάλουν το ταμπελάκι του τέως στην «cart visit
τους. Ίσως αυτό να δίνει εξήγηση γιατί ως…. Στρατιωτάκια συντάχθηκαν πίσω από τους αρχηγούς τους (Παπανδρέου – Βενιζέλος), μια και πάνω από όλα βάζουν το πολιτικό τους σαρκίο και όχι τον τόπο. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB, που έχει δύο εκδοχές πριν και μετά τον ανασχηματισμό, η Ν. Δ. διατηρεί ασφαλές προβάδισμα και στις δύο εκδοχές, παρά το ότι η ψαλίδα της διαφοράς μίκρυνε πρόσκαιρα με τη νέα κυβέρνηση , όπως ήταν φυσιολογικό. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών είναι ότι η ψαλίδα θα συνεχίσει να ανοίγει υπέρ της Ν. Δ. και η ψήφιση του σκληρότερου μέχρι τώρα πακέτου θα κλειδώσει όχι πια μόνο τη διαφορά ασφαλείας αλλά και την αυτοδυναμία. ( το άρθρο συνεχίζεται)


Από την 3η σελίδα του


«ΕΘΝΟΥΣ :


Αντιμέτωποι με τη σφοδρότερη (μέχρι στιγμής, βεβαίως…) φοροκαταιγίδα των τελευταίων δεκαετιών βρίσκονται πλέον οι συνεπείς φορολογούμενοι, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους την αδυναμία του κράτους να εφαρμόσει μια στοιχειώδη φορολογική ισορροπία. Τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος είναι τελικά χειρότερα από τα αρχικώς συμφωνηθέντα με την τρόικα, αφού και έκτακτη εισφορά επιβάλλεται και το αφορολόγητο όριο εμιώνεται (συνεχίζεται)

Δεν υπάρχουν σχόλια: