Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Δεν υπάρχει λύση χωρίς τους ιδιώτες

Πληθαίνουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που είναι πλέον υπέρμαχοι της συμμετοχής των ιδιωτών στην ελληνική κρίση χρέους, αρκεί αυτή να γίνει σε εθελοντική βάση, όπως είχε άλλωστε προτείνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Συγκεκριμένα, δεν μπορεί να υπάρξει καμία λύση στο πρόβλημα χρέους της Ελλάδας, αν δεν βοηθήσουν και οι ιδιώτες επενδυτές, επανέλαβε και σήμερα, σε συνέντευξή του σε γερμανικό περιοδικό ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

"Δεν μπορεί οι δανείστριες χώρες να κουβαλάνε μόνες τους το βάρος αυτό", δήλωσε ο Σόιμπλε στο περιοδικό Super Illu. "Οι ιδιώτες επενδυτές θα πρέπει και αυτοί να επιμηκύνουν το χρέος τους. Αυτός είναι ένας όρος που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε σε καμία περίπτωση" πρόσθεσε.
Από την άλλη πλευρά, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Γιούργκεν Σταρκ δήλωσε σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι η συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων στην πρόσθετη βοήθεια προς την Ελλάδα θα πρέπει να γίνει σε εθελοντική βάση.
"Δεν είμαστε αντίθετοι με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά αυτή πρέπει να τεθεί ολοκληρωτικά σε εθελοντική βάση", είπε ο Γιούργκεν Σταρκ, επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι "κατανοεί πολύ καλά το επιχείρημα" το οποίο έχει προβάλει η Γερμανία, για την ανάγκη επιμερισμού του βάρους ανάμεσα στο ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.
Οι ελληνικοί τίτλοι που έχουν αγορασθεί από την ΕΚΤ είναι περιορισμένοι και οι κίνδυνοι είναι απολύτως διαχειρίσιμοι, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Γιούργκεν Στάρκ.


Οι κίνδυνοι είναι απολύτως διαχειρίσιμοι


Η αντίθεση της ΕΚΤ δεν προέρχεται από τις δικές της δεσμεύσεις σε ελληνικούς τίτλους, πρόσθεσε ο κ. Στάρκ σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιοφωνικό δίκτυο Deutschlandfunk. "Οι τίτλοι που έχουν αγορασθεί από εμάς είναι περιορισμένοι και οι κίνδυνοι είναι απολύτως διαχειρίσιμοι. Εστιάζουμε πάντα μόνο επί της ΕΚΤ, αλλά οι κίνδυνοι είναι επιμερισμένοι σε ολόκληρο το Ευρωσύστημα".
Παράλληλα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εκτίμησε ότι τα ρίσκα που έχει αναλάβει η ΕΚΤ στην Ελλάδα είναι διαχειρίσιμα και τα προβλήματα χρέους στην περιφέρεια της ευρωζώνης δεν θα πρέπει να επηρεάσουν το ευρώ.
Υπέρ μιας πιο ισχυρής συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας τάχθηκε και ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν μετά το σημερινό υπουργικό συμβούλιο στη Βιέννη.
Όσο για την Αυστριακή υπουργό Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, δήλωσε ότι, αν η Ευρώπη αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει, αυτό θα προκαλέσει αλυσιδωτή αντίδραση με πολύ αρνητικές συνέπειες για ολόκληρη την ευρωζώνη.
"Αν οι χώρες της Ευρώπης οδηγήσουν την Ελλάδα αιφνιδιαστικά στην χρεοκοπία, υπάρχει κίνδυνος το σοκ αυτό να μεταδοθεί και σε άλλες χώρες και τις βάλει σε σοβαρές περιπέτειες", είπε η κυρία Φέκτερ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: