Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» του



«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ» σελ. 10-11 με τίτλο :


«Μάχη κόντρα στις πιέσεις για… αδιέξοδη συναίνεση»


Δύο εικοσιτετράωρα μετά την υιοθέτηση των θέσεων του Αντώνη Σαμαρά από την Κομισιόν για τη στήριξη της ανάπτυξης και δημιουργία θέσεων εργασίας όσο και για την αναστολή της υποχρεωτικής συγχρηματοδότησης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ από την Ελλάδα, ο πρόεδρος της Ν. Δ. προσέρχεται σήμερα, στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στις Βρυξέλλες. Ο κ. Σαμαράς και το επιτελείο του γνωρίζουν ότι θα ασκηθούν πιέσεις για συναίνεση στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, ωστόσο, ο πρόεδρος της Ν. Δ. θα έχει άλλη μια ευκαιρία να θέσει στο τραπέζι της συζήτησης τις ξεκάθαρες θέσεις του για την οικονομία υποστηρίζοντας ότι το «όχι» της Ν. Δ. δεν μπορεί να ερμηνευθεί ως στείρα άρνηση αλλά αποτελεί σαφή και υπεύθυνη θέση απέναντι σε μια λάθος πολιτική. Η πρόσφατη δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο – ο οποίος μετέχει στη Σύνοδο – καθώς και του προέδρου του Eurogroup Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ, για καλύτερους όρους στη χρηματοδότηση της Ελλάδας από τα διαρθρωτικά ταμεία στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και ταχύτερη διαδικασία πρόσβασης με στόχο τη στήριξη της ανάπτυξης, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αποτελούν δικαίωση για τον πρόεδρο της Ν. Δ. ο οποίος είχε επιμείνει στο κρίσιμο αυτό δίπτυχο. Στο επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά, εκτιμούν ότι η παραδοχή αυτή των Ευρωπαίων ηγετών είναι «νίκη» στη μάχη που δίνει ο πρόεδρος της Ν. Δ. προς όφελος της χώρας, επισημαίνοντας ότι ο κ. Σαμαράς θα συνεχίσει να βρίσκεται μπροστά στο «μέτωπο» αυτής της κρίσιμης μάχης απαντώντας στις πιέσεις περί συναίνεσης με συγκεκριμένα επιχειρήματα και εναλλακτικές πολιτικές. «Μου ζητάνε να τους στηρίξω για να δώσουν σε έναν ασθενή ένα φάρμακο το οποίο τον σκοτώνει. Δεν θα το κάνω», δήλωσε χθες ο Αντώνης Σαμαράς στους «financial Times», ξεκαθαρίζοντας ότι η Ν. Δ. θα καταψηφίσει το νέο κύκλο μέτρων που εισάγει η κυβέρνηση.


Ο κ Σαμαράς έφθασε χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες συνοδευόμενος από τον εκπρόσωπο του κόμματος Γιάννη ΜΙχελάκη, τον αναπληρωτή υπεύθυνο τομέα Οικονομικών, βουλευτή Χρήστο Σταϊκούρα, τον αναπληρωτή υπεύθυνο τομέα Οικονομικών Νότη Μηταράκη, το γραμματέα Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σταύρο Παπασταύρου κα ιτους συμβούλους του, τον καθηγητή Γιάννη Μουρμούρα και Χρύσανθο Λαζαρίδη. …… ……………………………. Στη φαρέτρα του Αντώνη Σαμαρά κατά τη Σημερινή Σύνοδο, ισχυρό όπλο θεωρούν στη Ν. Δ. πως είναι τα νέα στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα για την πορεία του Προϋπολογισμού και όπου αναδεικνύονται οι αστοχίες στις προβλέψεις της κυβέρνησης και οι αποκλίσεις από του στόχους του Μνημονίου. ΣΕ αυτή τη λογική ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να ξεκαθαρίσει στους Ευρωπαίους ομολόγους του στο ΕΛΚ πως δεν μπορεί να στηρίξει μια πολιτική η οποία οδηγεί στην κατάρρευση των εσόδων, τη διόγκωση των πρωτογενών δαπανών, την εξαφάνιση των δημοσίων επενδύσεων και φυσικά στη διεύρυνση του ελλείμματος.. … (το άρθρο συνεχίζεται )


Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» της


«ΒΡΑΔΥΝΗΣ» σελ. 8με τίτλο :


«Στις Βρυξέλλες ο Σαμαράς»


Μέσα σε ένα ασφυκτικό κλοιό πιέσεων και κριτικής, αλά και σε ένα βαρύ κλίμα μετά τις επιθέσεις εξ Εσπερίας που δέχθηκε μέσω του Τύπου αλλά και δηλώσεων Γερμανών αξιωματούχων, αναμένεται να βρεθεί σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ν. Δ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος θα παρέμβει στη Σύνοδο του ΕΛΚ και θα αναπτύξει τις απόψεις και τις θέσεις του υπερασπιζόμενος τη στάση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στο Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο. ………………………………………………. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι σήμερα ο πρόεδρος της Ν .Δ. θα κληθεί να δώσει μια σκληρή μάχη για να υπερασπισθεί τις επιλογές του και, όπως διαβεβαίωσαν στη «β» στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά «δεν πρόκειται να αποστεί ούτε κεραία από τις θέσεις που έχει εκφράσει και θα αιτιολογήσει με άκρα λεπτομέρεια κάθε του θέση». Η Συγγρού ευελπιστεί ότι οι ξένοι ηγέτες θα «δουν την πραγματικότητα πέρα από αυτά που τους παρουσιάζει η κυβέρνηση και τις διαστρεβλωμένες θέσεις που ακούνε ως θέσεις της Ν. Δ.». Η σημερινή παρέμβαση του κ Σαμαρά και οι συναντήσεις του με τους ξένους ηγέτες θα γίνουν σε φορτισμένο κλίμα, αλλά συνεργάτες του προέδρου που μίλησαν στη «β» τόνισαν ότι αυτό ουδόλως απασχολεί τον πρόεδρο, ο οποίος θα έχει μια άριστη ευκαιρία «να λύσει κάθε παρεξήγηση»… (το άρθρο συνεχίζεται)


Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» της


«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ» σελ. 15 με τίτλο :


«Ανοίγει στο 2,5% η ψαλίδα με το ΠΑΣΟΚ σε νέο γκάλοπ»


Βροχή πέφτουν οι δημοσκοπήσεις που επιβεβαιώνουν την ολική ανατροπή του πολιτικού σκηνικού και την παγίωση της διαφοράς της Νέας Δημοκρατίας από το ΠΑΣΟΚ. Ο ανασχηματισμός, που αποτελούσε την τελευταία ευκαιρία του κ. Παπανδρέου για να ανακόψει το καθοδικό ρεύμα της κυβέρνησής του και του ιδίου, δεν φαίνεται να απέδωσε καρπούς. Οι πολίτες πλέον,. Θεωρούν τη νέα κυβέρνηση συνέχεια της παλιάς και τη μαυρίζουν με τους ίδιους ρυθμούς. Σήμερα, το περιοδικό «Επίκαιρα» δημοσιεύει μέτρηση της VPRC, σύμφωνα με την οποία η ψαλίδα ανοίγει ακόμη περισσότερο, φθάνοντας στο 2,5% . Συγκεκριμένα: Το ποσοστό της Ν .Δ. φτάνει στο 28,5%, του ΠΑΣΟΚ το 26%, του ΚΚΕ, στο 13,5%, του ΛΑΟΣ στο 7,0%, του ΣΥΡΙΖΑ το 6,5%, των Οικολόγων – Πρασίνων το 3,5%, της Δημοκρατικής Αριστεράς το 3,0%, της Δημοκρατικής Συμμαχίας το 1,5%...... . Με βάση αυτή τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση η Βουλή που προκύπτει είναι επτακομματική. … (τα άρθρο συνεχίζεται)


Δεν υπάρχουν σχόλια: