Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Δεν φτάνει το «μαχαίρι» στους μισθούς!

Υπέρ του γαλλικού σχεδίου για την μετακύληση του ελληνικού χρέους τάσσονται οι εγχώριοι τραπεζίτες καθώς θεωρούν ότι αποτελεί την αμέσως καλύτερη ιδέα, που έχει πέσει στο τραπέζι, μετά την καθαρή λύση της έκδοσης ευρωομολόγου ή της παρέμβασης του Προσωρινού Μηχανισμού στην δευτερογενή αγορά.



Η πρόταση που έχουν συνδιαμορφώσει, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου τύπου, το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας με τις τοπικές τράπεζες προβλέπει τα εξής:


Α) Ανανέωση του 50% του ελληνικού χρέους που λήγει την τριετία 2012-14 με τίτλους 30ετούς διάρκειας, χωρίς να έχει διευκρινισθεί το κουπόνι.


Β) Ανανέωση του 20% της λήξης με ομόλογα χαμηλού επιτοκίου, που πιθανότατα θα έχουν την εγγύηση του Προσωρινού Μηχανισμού (EFSF).


Το υπόλοιπο 30% της λήξης δεν ανανεώνεται.


Η πρόταση αφορά μόνο σε όσες τράπεζες, ασφαλιστικές και Ταμεία δηλώσουν εθελοντικά ότι προτίθενται να ανανεώσουν ελληνικά ομόλογα, που λήγουν την περίοδο 2012-14.


Με βάση όσα έχουν διαρρεύσει στον τύπο το γαλλικό σχέδιο, που εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαίωσε και ο κ. Νικολά Σαρκοζί, συμφέρει το ελληνικό Δημόσιο καθώς αυξάνει τη διάρκεια του χρέους, απομακρύνοντας τον άμεσο κίνδυνο πτώχευσης. Αν μάλιστα το ονομαστικό κουπόνι των 30ετών ομολόγων ανανέωσης βγει στην περιοχή του 4,5% οι όροι για την Ελλάδα θα είναι επωφελέστεροι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: