Αντιδράσεις προκαλούν τα νέα σχέδια επιστημόνων για τη μεταφορά ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση σε άλλες χώρες προκειμένου να επιβιώσουν της κλιματικής αλλαγής.
Η συντηρητική πτέρυγα των περιβαλλοντολόγων φοβάται ότι η ραγδαία κλιματική αλλαγή στην ουσία θα μπορούσε να «παγιδέψει» τα ζώα και τα φυτά στο φυσικό τους περιβάλλον.
Αυτό συνεπάγεται ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους για τη χλωρίδα και την πανίδα δεδομένου ότι με το πέρασμα του χρόνου και εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, το φυσικό τους περιβάλλον απειλείται με ξηρασία και αυξημένες θερμοκρασίες.
Για πρώτη φορά οι επιστήμονες μελετούν τρόπους για την προσαρμογή των σπάνιων ειδών στις περιβαλλοντικές μεταβολές που προκαλούνται από την αλλαγή του κλίματος.
Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζουν μια αντιφατική στρατηγική που ονομάζεται «κατευθυνόμενη μετακόμιση» και βασίζεται στη μεταφορά απειλούμενων ειδών σε περιοχές με καταλληλότερες περιβαλλοντικές συνθήκες.
Το πρωτοποριακό σχέδιο έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η «κατευθυνόμενη μετακόμιση» θα έχει ολέθριες συνέπειες με συγκεκριμένα είδη ζώων να υπερπολλαπλασιάζονται διαταράσσοντας τη βιοποικιλότητα της περιοχής στην οποία θα μεταφερθούν.
Ωστόσο, οι υπέρμαχοι του σχεδίου υπογραμμίζουν ότι αυτός είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για τη διάσωση των απειλούμενων ειδών, μεταξύ των οποίων ο ισπανικός τίγρης, σπάνια ψάρια, κοράλλια και πεταλούδες.
Σε περίπτωση που το σχέδιο υλοποιηθεί, οι περιβαλλοντολόγοι θα χρησιμοποιήσουν προηγμένη τεχνολογία και στατιστικά εργαλεία προκειμένου να διαλέξουν τις καταλληλότερες τοποθεσίες και να αξιολογήσουν τους ενδεχόμενους κινδύνους.
Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου