ΑΠΟ ΤΟ sofokleous.gr
Είστε έτοιμοι για ακόμα μεγαλύτερη αναταραχή; Θα έπρεπε να είστε -- επειδή υπάρχει μια σοβαρή πιθανότητα ότι αυτό ακριβώς μπορεί και να συμβεί. Κανένας φυσικά δεν ξέρει πότε και αν θα συμβεί όντως και οι προβλέψεις του χρηματιστηρίου μπορεί να πέσουν και έξω αλλά οι ξαφνικές «καταδύσεις» των προηγούμενων εβδομάδων μπορούν να είναι κακοί οιωνοί για το άμμεσο μέλλον.
Όπως την περασμένη εβδομάδα, όπου τα αποθέματα ταλαντεύονται άγρια από τα τριπλά ψηφία μια ημέρα και την πτώση την επόμενη. Αυτόν τον μήνα, ο Dow Jones έπεσε 7.9% παραμένοντας αρνητικός για αυτό το έτος. Ο Nasdaq είναι επίσης στο κόκκινο όλο αυτόν τον χρόνο.
Ο Seth Klarman της Baupost ανησυχεί ιδιαίτερα. Ο John Hussman των Hussman Funds λέει χαρακτηριστικά ότι όλα τα λαμπάκια προειδοποίησης έχουν ανάψει στην οθόνη του. Ακόμη και ο Ron Muhlenkamp του Muhlenkamp Fund, που συνήθως έχει μια πιο αισιόδοξη εικόνα των πραγμάτων, παραδέχεται ότι έχει μετατρέψει ένα μεγάλο ποσοστό των αμοιβαίων κεφαλαίων του σε μετρητά σε περίπτωση που υπάρξει μια κατάρρευση.
Πόσο μακριά θα πάει όμως αυτό; Ο Hussman λέει ότι οι τεχνικοί δείκτες ήταν 19 φορές τόσο «κακοί» στο μισό του τελευταίου αιώνα και κατά μέσον όρο η αγορά βυθίστηκε περίπου 20% κατά τη διάρκεια των 12 τελευταίων μηνών.
Πολλοί είναι αυτοί που υποψιάζονται ότι οι τελευταίοι 14 μήνες μπορεί να είναι η έναρξη ενός ακόμα ναυαγίου.
Ο ιστορικός του χρηματιστηρίου, Russell Napier λέει χαρακτηριστικά ότι αντιμετωπίζουμε έναν γίγαντα που γεννήθηκε το 2000 και έχει αρκετά ακόμα χρόνια να ζήσει.
Το χρηματιστήριο κινείται σε μια μακροχρόνια ταλάντευση. Τα κατρακυλίσματα στη δεκαετία του '30 ή τη δεκαετία του '70, ή στην Ιαπωνία μετά από το 1990, δεν ήταν απλά limits down αλλά σημεία στίξης από τεράστιες «συναθροίσεις» που εξασθένισαν τελικά αφήνοντας της αγορά εξουθενωμένη για μια δεκαετία ή δύο.
Η «πτώση» του 1969 κράτησε έως το 1982. Το κατρακύλισμα από το 1929 τελείωσε στα τέλη της δεκαετίας του '40.
Η πτώση της αγοράς της δεκαετίας του '80 και της δεκαετίας του '90 ήταν απ’ τις μεγαλύτερες . Έτσι αναμένεται να συμβεί και με αυτή που ζούμε τώρα.
Ο Napier έχει μελετήσει το χρηματιστήριο ιστορικά. Κατά γενική ομολογία, για να μιλήσουμε για μακροπρόθεσμη οριακή πτώση πρέπει οι μετοχές να πέσουν πραγματικά πάρα πολύ.
Μάρτιος του 2009: Δεν έχει περάσει ακόμα…..
Όπως ένας σεβαστός διαχειριστής κεφαλαίων είπε πριν λίγο καιρό, η Wall Street είχε περάσει πολλά έτη που υπερεκτιμήθηκαν, από το 1994 μέχρι το 2008.
Και έπειτα υπάρχει το οικονομικό σκηνικό….
Δεν είναι μόνο οι τίτλοι των ειδήσεων που κάνουν τους ανθρώπους να τρομάζουν. Τα προβλήματα είναι σίγουρα βαθύτερα.
Αυτή η υποχώρηση δεν ήταν κανονική, έτσι ούτε η αποκατάσταση δεν θα είναι .
Αυτό το κατρακύλισμα δεν προκλήθηκε από την οικονομία ξαφνικά αλλά σε -- σε μια ογκώδη κλίμακα, κατά τη διάρκεια πολλών ετών.
Τα επίπεδα χρέους είναι χωρίς προηγούμενο. Η «διάσωση του ναυαγίου» έχει απλά μεταφέρει το χρέος του ιδιωτικού στο δημόσιο τομέα
Το χρέος αφήνει μια φοβερή «τρύπα» στην οικονομία δεδομένου ότι οι άνθρωποι προσπαθούν να σωθούν, θέτοντας την οικονομική σταθερότητα μερικών χωρών υπό αμφισβήτηση.
Ο Van Hoisington βετεράνος διαχειριστής ομολόγων από το Τέξας, προειδοποίησε πρόσφατα ότι ο επικείμενος κίνδυνος είναι ο αντιπληθωρισμός -- μειωμένες αμοιβές και μειωμένες τιμές.
Ο αντιπληθωρισμός καθιστά τα χρέη μεγαλύτερα στους πραγματικούς όρους της αγοραστικής δύναμης.
Πάρα πολλοί επενδυτές -- και πάρα πολλοί οικονομικοί σύμβουλοι – τρέχουν πανικόβλητοι μη ξέροντας αν πρέπει να ρισκάρουν πλέον.
Τους τελευταίους 14 μήνες η «κατάδυση» των ομολόγων είναι αξιοσημείωτη. Φυσικά και δεν θα έπρεπε όμως να είμαστε τόσο απαισιόδοξοι. Ένας «σοφός» διαχειριστής ομολόγων λέει: «Θυμηθείτε ότι οι βασικές οικονομικές αρχές φαίνονται πάντα φοβερές!». Πάντα όμως υπάρχει χώρος και αρκετά καλές τιμές προσφοράς που μπορούν να προσφέρουν μια καλή ανταλλαγή μεταξύ του κινδύνου και της ανταμοιβής ακόμα και σε αυτό το περιβάλλον.
Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου