Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Πολιτική αφελληνισμού

Τον τελευταίο μήνα φαίνεται ότι η αλβανική kυβέρνηση είχε λάβει μια νέα απόφαση: Στα ατομικά πιστο-ποιητικά γέννησης που εκδίδονται από τα αλβανικά ληξιαρχεία να μην αναγράφεται η εθνικότητα των πο-λιτών της. Στόχος, φυσικά, δεν ήταν οι αλβανικής καταγωγής πολίτες της, αλλά οι μειονοτικές ομάδες και προπάντων η μεγαλύτερη μειονότητα στην Αλβανία, η Εθνική Ελληνική Μειονότητα.


Σε πρώτη φάση, η απόφαση αυτή εφαρμόστηκε στις νέες αλβανικές βιομετρικές ταυτότητες, όπου τα λήμ-ματα «υπηκοότητα» και «εθνικότητα» συγχέονται, αποδίδοντας και τις δύο με τον αγγλικό όρο «National-ity». Την ιδιότητα αυτή το αλβανικό κράτος τη συμπλήρωσε με το λήμμα «Αλβανός», για όλους τους αλ-βανούς πολίτες. Με τον τρόπο αυτό καταργήθηκε η ελληνική εθνικότητα των αλβανών πολιτών ελληνικής καταγωγής. Άλλωστε, για το θέμα αυτό, οι Βορειοηπειρώτες έχουν προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικα-στήριο της Χάγης.


Σε δεύτερη φάση, η απόφαση αυτή εφαρμόζεται και στα ατομικά πιστοποιητικά γέννησης, στα οποία δεν αναγράφεται πλέον η εθνικότητα. Σημειωτέον δε ότι, ακόμα και επί καθεστώτος Χότζα-Αλία, η ελληνική εθνικότητα ανεγράφετο, τουλάχιστον σε όσους το κομμουνιστικό καθεστώς αναγνώριζε ότι ήταν ελληνι-κής καταγωγής.


Η απόφαση αυτή της αλβανικής kυβέρνησης, έρχεται σε μια χρονική στιγμή όπου η αντίδραση των εθνικι-στικών κύκλων στην Αλβανία κατά της απογραφής πληθυσμού, έχει γίνει πιο σφοδρή και πιο απαιτητική, ζητώντας να μην συμπεριλαμβάνονται ερωτήσεις για την εθνικότητα, το θρήσκευμα και τη γλώσσα των πολιτών στα δελτία απογραφής πληθυσμού.


Η απαλοιφή του λήμματος «Kombesia» (εθνικότητα) από τα πιστοποιητικά γέννησης των πολιτών της Αλ-βανίας έχει συγκεκριμένο στόχο: Να πλήξει, κυρίως τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, συνεχίζοντας τη διαρκή πολιτική αφελληνισμού της Βορείου Ηπείρου.


Με την απόφαση αυτή, το αλβανικό ράτος παραβιάζει, όχι μόνο το αλβανικό Σύνταγμα, αλλά και όλες τις Διεθνείς συμβάσεις, που αφορούν στον αυτοπροσδιορισμό των εθνικών μειονοτήτων, με πρώτη τη Σύμβα-ση Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, την οποία έχει υπογράψει η αλβανική kυβέρνηση και έχει επι-κυρώσει το αλβανικό Κοινοβούλιο.


Η Νέα Δημοκρατία καλεί την ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών να ζητήσουν εξηγήσεις από την αλβανική κυβέρνηση και να ζητήσουν από τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς οργανισμούς να ασκή-σουν πίεση στην αλβανική κυβέρνηση για να αλλάξει την απόφαση αυτή, που είναι δείγμα βάναυσης κα-ταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: