Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: 'ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΔΩ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΟΥΜΠΑΡΕΣ'

Ναι, κ. Μπακογιάννη, δεν είσαι να παίξετε τις κουμπάρες!! Μέχρι και τις εκλογές ζητούσατε να παίξουν τις κουμπάρες οι νεοδημοκράτες, που προσδοκούσαν πέντε χρόνια να ξυπνήσετε και να λειτουργήσετε ως μη κουμπάρες. Εσείς τι κάνατε; Προδόσατε, κ Μπακογιάννη και τώρα ζητάτε τι; Θα βγείτε κι από πάνω τώρα για την κατάντια της Νέας Δημοκρατίας; Δεν είχατε το σθένος να ζητήσετε μια απλή συγγνώμη από τον ψηφοφόρο της Νέας Δημοκρατίας για το εκλογικό αποτέλεσμα, στο οποίο καμιά ευθύνη δεν έχει.
Ξέρετε από φιλότιμο, κ Μπακογιάννη;


ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ


Η ΟΜΙΛΙΑ ΨΩΜΙΑΔΗ ΣΤΗΝ Κ.Ε.

"Πόνεσα και έκλαψα όπως πολλές και πολλοί από εσάς τον Κώστα Καραμανλή. Ήλπιζα σήμερα ότι θα σφίξει την καρδιά του και θα πει συνεχίζω μαζί με σας. Γιατί είναι αυτός που εκφράζει καλύτερα από τον οποιονδήποτε στη ΝΔ την ενότητα της παράταξής μας.
Κάποιος σύνεδρος μπαίνοντας μου είπε σε ψηφίζω γιατί έχεις μέλλον. Γιατί σε σένα θα στηρίξουμε το μέλλον της παράταξης. Είσαι ο πιο μικρός απ’ όλους. Επειδή έμαθα να λέω καθαρές κουβέντες, σας λέω ότι είμαι ο πιο μεγάλος απ’ όλους!
Μου άρεσαν πολλά από αυτά που άκουσα και πολλά από αυτά με κάλυψαν. Όπως ο κ. Σαμαράς, έτσι κι εγώ δεν θα σας κουράσω.
Όμως παραξενεύομαι.
Αυτά που ακούσαμε τα ωραία γιατί δεν
...

τα εφαρμόσατε ως κυβέρνηση;
Ο Καραμανλής έφταιγε; Εμείς οι περισσότεροι φταίγαμε; Καλά είναι τα μεγάλα λόγια, στην πράξη όμως; Εκεί διαφωνούμε.
Τιμώ όλες και όλους.
Υποκλίνομαι στην μικρή και μεγάλη προσφορά όλων σας, στον τόπο μας.
Επιτρέψτε μου, ως φερόμενος υποψήφιος για πολλούς πολιτικούς και δημοσιογράφους αλλά και ως τέταρτος των σωματοφυλάκων, ξεχασμένος όμως όπως ο Ντ’ Αρτανιάν, να καταθέσω τις απόψεις και τις θέσεις μου και να δηλώσω παρών σ’ αυτό τον αγώνα.
Είμαι παρών, είμαι πολύ σκληρό καρύδι για να πεθάνω πολιτικά, και θα πέσω κι εγώ πάνω στο νήμα.
Τιμώ, κ. Σιούφα, κι εγώ την υπογραφή μου.
Όμως εγώ κλαίω σήμερα. Γιατί όλοι ανήκετε σε κάποιο πρόσωπο και καλά κάνετε. Αλλά μην ξεχνάτε ότι πάνω από τα πρόσωπα είναι η ΝΔ. Πάνω από το καταστατικό είναι οι άνθρωποι.
Και το καταστατικό άνθρωποι το φτιάξανε. Μην μένουμε στα στενά όρια.
Άκουσα «να μείνουμε σταθεροί στις αρχές και στους θεσμούς». Πόσες φορές καταστρατηγήθηκε το Καταστατικό; Να σας πω ένα παράδειγμα. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα έπρεπε να συνεδριάζει τρεις φορές στην Περιφέρεια κάθε χρόνο. Πείτε μου μία φορά που συνεδρίασε. Μην μένουμε λοιπόν στα στενά όρια.
Από την αρχή λοιπόν θέτω το ερώτημα:
Με ποια διαδικασία θα φτάσουμε στη διαδοχή του Προέδρου μας Κώστα Καραμανλή;
Έχοντας γυρισμένη την πλάτη στην κοινωνία; Μήπως πρέπει να ξεφύγουμε από τα στενά κομματικά όρια;
Μήπως πρέπει να μην συνεχίσουμε να είμαστε κολλημένοι στο βατήρα και να πάμε σε πιο ανοικτή και πιο δημοκρατική διαδικασία;
Θα δυσαρεστηθούν, λένε κάποιοι, τα μέλη μας.
Να είμαστε ειλικρινείς.
Σήμερα θυμηθήκαμε τα μέλη μας;
Γυρίσαμε ποτέ να δούμε την κομματική βάση;
Τα μέλη μας; Τα παιδιά μας;
Μας φταίει το ΠΑΣΟΚ για τα stage και για τους συμβασιούχους; Ειλικρινείς να είμαστε. Εμείς φταίμε. Τι κάναμε γι’ αυτό το δυναμικό κομμάτι της παράταξής μας;
Θα σα πως τι κάναμε. Τους προδώσαμε. Τους κοροϊδέψαμε. Και δυστυχώς πρέπει να σας πω ότι αν πάμε με τη διαδικασία του Καταστατικού τότε μόλις το 1/3 θα έρθουν να ψηφίσουν. Αυτό εισπράττω εγώ.
Ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής έλεγε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι πολιτική παράταξη που ταυτίζει το έθνος με το λαό. Την πατρίδα με τους ανθρώπους. Την πολιτεία με τους πολίτες της.
Τι είναι αυτό που θέλουν ορισμένοι;
Να μείνουμε στάσιμοι;
Πως θα φανεί ότι θέλουμε να κάνουμε την υπέρβαση;
Πως θα έχει μεγαλύτερη αποδοχή από την κοινωνία, το πρόσωπο που θα ηγηθεί αύριο; Γιατί εμένα προσωπικά δεν με απασχολεί ποιο πρόσωπο θα εκλεγεί. Με ενδιαφέρει η ενότητα και πως θα φτάσουμε αύριο στην εξουσία.
Θα πρέπει να τολμήσουμε να κάνουμε την ανατροπή, την επανάσταση.
Να αφήσουμε τις σκοπιμότητες.
Μόνο τότε θα βγούμε πιο δυνατοί.
Στο κάτω – κάτω τη νίκη τη δίνουν οι φίλοι και όχι μόνο τα μέλη και πολλές φορές οι φίλοι είναι καλύτεροι από τα αδέρφια.
Συνυπογράφω σχεδόν σε όλα ό,τι είπε ο Δ. Αβραμόπουλος όσον αφορά στο άρθρο 4. Κανένα πρόγραμμα, καμία ιδεολογία, καμιά πρόταση –διάβασα και με ικανοποίησαν κάποιες δηλώσεις και προτάσεις του κ. Μεϊμαράκη και του κ. Σπηλιωτόπουλου- δεν έχει σημασία, εάν γυρίσουμε αύριο πάλι την πλάτη στο λαό. Τι να τα κάνω όλα αυτά;
Αυτό είναι το πρόβλημά μας. Παρήγαμε έργο και δεν ξέραμε να το προβάλλουμε επικοινωνιακά.
Και φυσικά θα πρέπει να μιλήσουμε κάποια στιγμή. Να μην κρύψουμε πάλι κάτω από το χαλί τις διαφωνίες μας, τις προτάσεις μας, γιατί θα τα ξαναβρούμε μπροστά μας, ως μεγαλύτερα προβλήματα.
Είμαστε η παράταξη που εδραίωσε τη Δημοκρατία.
Δεν έχουμε λοιπόν να φοβηθούμε τίποτε αν αγκαλιάσουμε την κοινωνία.
Δεν στέκομαι απέναντι σας για να σφυρίζω αδιάφορα.
Μην υποτιμάτε την παρουσία κανενός.
Αντίθετα πρέπει να λέμε «Όλοι για έναν και ένας για όλους. Στο τέλος όλοι για την Ελλάδα. Μαζί με τους Έλληνες».
Έξι χρόνια γυρίσαμε την πλάτη στον ελληνικό λαό. Θα πρέπει σήμερα να επιστρέψουμε στο λαό, την μόνη πηγή δύναμης στη Δημοκρατία.
Μην αποκλείσουμε κανέναν.
Για να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε μία μεγάλη λαϊκή Κεντροδεξιά που να αγγίζει το κοινωνικό κέντρο και τις φιλελεύθερες δυνάμεις.
Να εκλέξουμε αρχηγό από τη ψυχή της κοινωνίας όχι μόνο από κομματικούς μηχανισμούς και κομματικά στεγανά.
Αν δεν γίνει αυτό, τότε σημειώστε το: μπαίνουμε σε μια βαθιά κρίση, μας περιμένουν κραδασμοί. Φοβάμαι το αύριο. Μακάρι να διαψευστώ.
Πάντοτε μιλούσα καθαρά. Έλεγα τα πράγματα με το όνομά τους, απλά και σταράτα. Μπεσαλίδικα, όπως πολλές και πολλοί από εσάς. Να τα καταλαβαίνει ο κόσμος. Αυτούς που χρειαζόμαστε δίπλα μας.
Χωρίς στρογγύλεμα, χωρίς περιτύλιγμα, χωρίς χαμόγελα.
Δεν εισακούστηκα. Όμως δεν ήμουν εγώ μέρος του προβλήματος. Μέρος του προβλήματος είναι πολλοί σ’ αυτήν την αίθουσα. Εγώ ήμουν ο γραφικός, κατά πολλούς.
Δυστυχώς άλλοι αποδείχθηκαν απυρόβλητοι, άκαπνοι, γραφικοί, ανίκανοι, τραγικοί! Και φέρανε τη ΝΔ σ’ αυτή την κατάσταση. Ας μην κρυβόμαστε επειδή υποστηρίζουμε τον α ή τον β.
Για να μην μας ξαναγυρίσει ο ελληνικός λαός την πλάτη, θα πρέπει να βάλουμε τέλος στην αυτοϊκανοποίηση, τέλος στον ηδονισμό της αυτοεπιβεβαίωσης.
Ας δώσουμε το μικρόφωνο ανοικτό στους ανώνυμους και τους πολλούς. Όχι στους λίγους. Αν θέλουμε να μείνουμε μέσα σ’ ένα κλειστό κλαμπ, τότε δεν χρειαζόμαστε ορισμένοι σ’ αυτή την αίθουσα, σ’ αυτήν την παράταξη.
Τέλος, θέλω να κάνω μια ιδιαίτερη επισήμανση που πιστεύω ότι μας αγγίζει όλους. Όσο μπορούμε περισσότερες κάλπες, κ. Πρόεδρε.
Σ’ αυτή την κορυφαία διαδικασία για τη Νέα Δημοκρατία, πρέπει να συμμετέχει και η Ομογένεια.
Και στο συνέδριο και στις εκλογές.
Να φροντίσει το κόμμα ώστε:
Πρώτον, στο Συνέδριο να συμμετέχουν όλοι οι εκπρόσωποι των ομογενειακών οργανώσεων και
Δεύτερον, στις εκλογές για την ανάδειξη του Προέδρου μας, να ψηφίσει όλη η Ομογένεια.
Όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και οι ομογενείς της Αυστραλίας, των Η.Π.Α. και του Καναδά.
Δεν πρέπει να υποτιμάμε τις οργανώσεις της Διασποράς, διότι δεν αγωνίζονται μόνο για το κόμμα αλλά και για την Ελλάδα!
Τους χρωστάμε δεν μας χρωστάνε τίποτα.
Μην συνεχίσουμε να τους περιφρονούμε.
Με τι πρόσωπο αύριο, κυρίες και κύριοι βουλευτές και πρώην υπουργοί, θα πάτε να τους συναντήσετε στα μέρη τους;
Φίλες και φίλοι,
Eίναι πλέον ώρα ευθύνης όλων μας.
Είναι ώρα να σπάσουμε τις αλυσίδες, είναι ώρα να πέσουν οι μάσκες, είναι ώρα ΤΩΡΑ να μιλήσουμε στις ψυχές του λαού, των απλών ανθρώπων, των φίλων που μας στηρίζουν. Να αγγίξουμε και πάλι την κοινωνία και ενωμένοι να κάνουμε και πάλι μεγάλη και νικηφόρα τη Νέα Δημοκρατία! Μια Νέα Δημοκρατία με λαϊκή ταυτότητα!
"

Δρούτσας: Έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για ΠΓΔΜ μετά τη λύση



«Δεν θα υπάρξει έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, πριν λυθεί το ζήτημα της ονομασίας,"τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας.
Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας δεν μπορεί να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση έως ότου λυθεί η διαφωνία σχετικά με την ονομασία της, δήλωσε σήμερα ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας στο Πρακτορείο Ρόιτερς.
«Το θέμα της ονομασίας θα πρέπει να λυθεί πριν καν υπάρξει σκέψη για το άνοιγμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια», τόνισε ο κ. Δρούτσας.
«Αυτή είναι μία πολύ σαφής και αυστηρή γραμμή που υιοθετεί η Ελλάδα. Εμείς την αποκαλούμε εθνική κόκκινη γραμμή», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ο οποίος εκπροσωπεί την Ελλάδα στις συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την ημέρα που οι σοσιαλιστές κέρδισαν τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε πριν λίγες ημέρες να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη βαλκανική αυτή χώρα, τονίζοντας ότι έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων πρέπει να συμφωνεί το σύνολο των 27 κρατών-μελών της Ένωσης.
«Εμείς έχουμε μία νέα, ανοιχτόμυαλη προσέγγιση, επιδιώκουμε τη συνεργασία ώστε να επιτευχθεί μία διευθέτηση για το ζήτημα της ονομασίας», τόνισε ο κ. Δρούτσας στο Ρόιτερς.
Ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θέλει να βρεθεί μία λύση στο ζήτημα της ονομασίας και επίσης θέλει να βοηθήσει όλες τις βαλκανικές χώρες να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μολονότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δηλώσει ότι επιθυμεί όλες οι πρώην δημοκρατίες της Γιουγκοσλαβίας να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο των προσπαθειών να σταθεροποιηθεί η περιοχή, μόνο η Σλοβενία έχει καταστεί μέλος μέχρι τώρα και πολλές ευρωπαϊκές χώρες διστάζουν να διευρύνουν περισσότερο την Ένωση.
«Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων χρόνων, η δυναμική σχεδόν χάθηκε. Ας θέσουμε ένα νέο στόχο,» δηλώνει ο κ. Δρούτσας, «την ημερομηνία κατά την οποία ελπίζουμε ότι όλες αυτές οι χώρες θα μπορούν να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2014 μπορεί να είναι αυτή η ημερομηνία,» κατέληξε.
Σολάνα: Η επίλυση του ονόματος προτεραιότητας της ελληνικής κυβέρνησης
Την ανάγκη επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ το συντομότερο δυνατό υπογράμμισε ο ύπατος εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική Χαβιέρ Σολάνα μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι.
Σε δηλώσεις του Χ. Σολάνα εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι δύο πλευρές θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης τονίζοντας ωστόσο πως ο ίδιος δεν διαθέτει «κάποια μαγική φόρμουλα» η οποία θα μπορούσε να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο Χ. Σολάνα χαρακτήρισε θετική την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΠΓΔΜ τονίζοντας ότι πρόκειται για μία εισήγηση, η οποία φέρνει την ΠΓΔΜ πιο κοντά στην ΕΕ. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να επισημάνει πως «αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν γίνει όλα όσα θα έπρεπε να γίνουν».
Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει την ελληνική στάση στο θέμα της ονομασίας, ο Χ. Σολάνα εξέφρασε την εκτίμηση ότι τόσο η ηγεσία της ΠΓΔΜ όσο και ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, τον οποίο, όπως είπε, γνωρίζει πολύ καλά και είναι φίλος του θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας.
Ερωτηθείς τέλος για το ενδεχόμενο προκήρυξης δημοψηφίσματος σχετικά με το θέμα του ονόματος, ο Χ. Σολάνα, αφού παρατήρησε ότι ο θεσμός αυτός δεν συνάδει με το πολίτευμα της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, εξέφρασε επιφυλάξεις για το κατά πόσον μια τέτοια εξέλιξη θα συμβάλει στην επιτάχυνση της διαδικασίας.
Από την πλευρά του ο Ν. Γκρούεφσκι εξέφρασε την ελπίδα η νέα ελληνική κυβέρνηση να αναγάγει το θέμα της επίλυσης του ονόματος ως προτεραιότητά της διαβεβαιώνοντας παράλληλα για την ετοιμότητα της κυβέρνησής του να εργαστεί προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης στο εν λόγω θέμα το συντομότερο δυνατό.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ υποστήριξε ακόμη ότι «η πολιτική της άσκησης βέτο δεν έχει συμβάλλει στην επίτευξη προόδου», ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα να βρεθεί λύση το αμέσως προσεχές διάστημα, αρκέστηκε στην επισήμανση ότι «από την πλευρά του θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια» για να καταστεί δυνατό κάτι τέτοιο.


Ζαγορίτης: Πολύ σημαντικό ζήτημα η διαδικασία του Σαββάτου

Ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ αναφέρθηκε στη συνεδρίαση για την τροποποίηση του καταστατικού του κόμματος.
Ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης αναφερόμενος στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββάτου, για την τροποποίηση του Καταστατικού του κόμματος σχετικά με την εκλογή προέδρου τόνισε πως το θέμα του τρόπου εκλογής είναι εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα.
Θα υπάρξει στη συνεδρίαση μια συγκροτημένη εισήγηση από τον κ. Δ. Σιούφα, η οποία θα βασίζεται στη συμφωνία των 4 υποψηφίων, είπε ο κ. Ζαγορίτης και πρόσθεσε ότι «από εκεί και πέρα, μπορεί ο καθένας να καταθέσει την όποια άλλη πρόταση επιθυμεί, να γίνει συζήτηση, να τοποθετηθεί όποιος θέλει».
Στη συνέχεια, είπε, θα ληφθεί απόφαση.
Η πλειοψηφούσα πρόταση -η απόφαση, δηλαδή- θα μπει στο Έκτακτο Συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου ως εισήγηση της Κεντρικής Επιτροπής για εκλογή του νέου Προέδρου. Η τελική απόφαση ανήκει στο Συνέδριο, που είναι και το κυρίαρχο σώμα, πρόσθεσε ο Λ. Ζαγορίτης.
Ήδη, είπε, έχουν σταλεί στα μέλη της ΚΕ τα σχετικά κείμενα, προκειμένου να ενημερωθούν και να τα λάβουν υπόψη σε τυχόν παρέμβασή τους.

Τα εναέρια μέσα του Frontex δεν έχουν παραβιάσει ποτέ τον τουρκικό εναέριο χώρο

Την βεβαιότητα,  ότι τα ευρωπαϊκά πτητικά μέσα του ευρωπαϊκού οργανισμού Frontex, ο οποίος είναι αρμόδιος για την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, δεν  έχουν παραβιάσει ποτέ τον τουρκικό εναέριο χώρο, εξέφρασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, κ. Barrot, αρμόδιος για τα θέματα Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφάλειας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε η ομάδα των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Αφορμή για την κατάθεση της ερώτησης, από πλευράς των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας,  στάθηκε περιστατικό, όπου ελικόπτερο του FRONTEX το οποίο πετούσε εντός FIR Αθηνών και ελληνικού εναέριου χώρου, δέχθηκε παρενόχληση από τουρκικό ραντάρ . Στην ερώτησή τους οι Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, κατήγγειλαν την πάγια τουρκική τακτική των συνεχών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου, και κάλεσαν την Επιτροπή να πάρει θέση για το συγκεκριμένο περιστατικό.

Ο κ. Barrot  διευκρίνισε, επίσης, ότι ο ευρωπαϊκός οργανισμός  Frontex δεν έχει ποτέ απειληθεί από τις τουρκικές αρχές. Όσον αφορά το συγκεκριμένο περιστατικό, επεσήμανε ότι σύμφωνα με τον Frontex, το τουρκικό κέντρο ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας προσπάθησε να έλθει σε ασύρματη επικοινωνία με το ελικόπτερο με σκοπό να το αναγνωρίσει, αλλά η επαφή ήταν αδύνατη διότι χρησιμοποιήθηκε διαφορετική ραδιοσυχνότητα.

Επιπλέον, ο Ευρωπαίος Επίτροπος ενημέρωσε ότι ο Frontex διαπραγματεύεται με τις αρμόδιες τουρκικές αρχές τη σύναψη συμφωνίας εργασίας στον τομέα της διαχείρισης των συνόρων, ενώ παράλληλα έχει ενημερώσει τους Τούρκους ομόλογούς του για τις δραστηριότητες της κοινής επιχείρησης Ποσειδών 2009 και τους κάλεσε να προσδιορίσουν επιχειρησιακά σημεία επαφής. Τέλος, ο Ευρωπαίος Επίτροπος εξέφρασε  την ικανοποίησή του για τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις, διότι η συμφωνία εργασίας θα μπορέσει να εξασφαλίσει τη δέουσα ανταλλαγή κατάλληλων πληροφοριών σχετικά με τις κοινές επιχειρήσεις στα εξωτερικά σύνορα με την Τουρκία. Η Επιτροπή ελπίζει ότι η συμφωνία μπορεί να υπογραφεί στο πλαίσιο της μελλοντικής επίσκεψης του αρμόδιου μέλους της Επιτροπής για θέματα Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφάλειας και της προεδρίας του Συμβουλίου στην Άγκυρα, που έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Νοεμβρίου 2009.

Μετά την έκδοση της εν λόγω απάντησης, η επικεφαλής της ομάδας των Ευρωβουλευτών, κα. Μαριέττα Γιαννάκου, δήλωσε τα εξής: “ Η απάντηση του κ. Barrot  δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβητήσεων εκ μέρους της Τουρκίας. Τα σύνορά μας είναι αδιαπραγμάτευτα και διεθνώς αναγνωρισμένα. Βεβαίως, στην απάντησή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος  αναφέρει επίσης ότι ο ευρωπαϊκός οργανισμός Frontex δεν έχει ποτέ απειληθεί από τις τουρκικές αρχές. Δεν αναφέρει, όμως για ποίο λόγο το τουρκικό κέντρο ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας προσπάθησε να αναγνωρίσει το ελικόπτερο του Frontex, από τη στιγμή που δεν πετούσε εντός τουρκικού εναέριου χώρου. Εμείς χαιρετίζουμε όλες τις προσπάθειες της Επιτροπής στον ευαίσθητο τομέα διαχείρισης των συνόρων, που κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση και θα παραμείνουμε πιστοί στην πάγια θέση μας περί συμμόρφωσης της Τουρκίας με τις διεθνείς της υποχρεώσεις και την εφαρμογή των αρχών καλής γειτονίας απέναντι στην Ελλάδα

Πρόσθετα μέτρα από την Κομισιόν για τον μετριασμό της ανεργίας και την τόνωση της απασχόλησης

Επιπλέον μέτρα για την τόνωση της απασχόλησης θεσπίζονται από την Κομισιόν και τα κράτη μέλη, προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον άνθρωπο και ο αρνητικός αντίκτυπος στην ανεργία και στα εισοδήματα των νοικοκυριών. Αυτή την απάντηση έδωσε ο Επίτροπος Vladimir Špidla, αρμόδιος για θέματα απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων, στον ευρωβουλευτή Κώστα Πουπάκη, σε ερώτησή του για την περαιτέρω ενίσχυση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας στην Ευρώπη.
Ο κ. Špidla στην απάντησή του υπογραμμίζει ότι το σχέδιο της Επιτροπής επικεντρώνεται κυρίως:
o                    στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων
o                    στην καλύτερη αντιστοιχία δεξιοτήτων και θέσεων εργασίας
o                    στη μεγαλύτερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας με την προώθηση της κινητικότητας
Παρόλο που τα περισσότερα μέτρα ανάκαμψης στον τομέα της αγοράς εργασίας χρηματοδοτούνται από τα κράτη μέλη, ο Επίτροπος επεσήμανε την ευθύνη που έχει αναλάβει η Ε.Ε. για απευθείας χρηματοδότηση ορισμένων μέτρων όπως:
o                    ο προεφοδιασμός και η επιτάχυνση των προκαταβολών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου
o                    η σύσταση ενός νέου μηχανισμού μικροχρηματοδοτήσεων με σκοπό την παροχή μικροδανείων σε μικρές επιχειρήσεις και σε άτομα που έχασαν τη θέση εργασίας τους και θέλουν να ιδρύσουν τη δική τους μικρή επιχείρηση
Στο σχετικό ερώτημα που έθεσε ο Έλληνας ευρωβουλευτής αναφορικά με τα ποσοστά ανεργίας και την απώλεια θέσεων εργασίας συνολικά στην Ευρώπη, σύμφωνα με τη Eurostat η Ελλάδα και οι Κάτω Χώρες αντιμετωπίζουν μέχρι σήμερα συγκριτικά μικρότερη απώλεια θέσεων εργασίας στην ΕΕ.

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΪΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) ·Ενώ άρχισε η μετωπική σύγκρουση των απολυμένων των stage με την κυβέρνηση….- Αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις- Τι αποφασίζουν με νομοσχέδιο για…·Για το πώς θα γίνει η ψηφοφορία για τον Πρόεδρο- Αύριο η εισήγηση της Κ. Ε. της Ν. Δ.·Ο Χρυσοχοίδης καταργεί και τις σκοπιές στα Αστυνομικά Τμήματα!


ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ·Πρώτο τεστ ενότητας- Οι οπαδοί της Ν.  Δ. αγωνιούν για την αυριανή Σύνοδο της Κ. Ε.·»Παγώνει» η μεταρρύθμιση στον ΟΤΕ- Δεν θα ισχύσει το καθεστώς μισθωτής εφεδρείας·Επίθεση στο Α. Τ. Αγ. Παρασκευής- Στο σκοτάδι κινούνται οι έρευνες  


ΑΥΓΗ ·Εχθρός της κοινωνίας η τρομοκρατία – Οι συμμορίες γαζώνουν ζωές και δικαιώματα, σπέρνουν τον τρόμο και τροφοδοτούν τους κατασταλτικούς μηχανισμούς·Κομισιόν γα Ελλάδα- Στο σκαμνί για λίμνη Καϊάφα και 1.500 βιομηχανίες·Κρατικός δανεισμός – Να παραμεριστούν οι τράπεζες – μεσάζοντες  


ΑΥΡΙΑΝΗ ·Ενώ η κυβέρνηση αργεί να πάρει αποφάσεις… - Σκοτώνονται μεταξύ τους στη Ν. Δ. με πρόσχημα τα διαδικαστικά θέματα για την εκλογή του νέου προέδρου·Μπαίνει τέλος στη «ζούγκλα» των εργασιακών σχέσεων… - Με νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας·Ο Χρυσοχοίδης- Καταργεί τις σκοπιές στα αστυνομικά τμήματα


ΒΗΜΑ ·Η κόκκινη γραμμή της Αθήνας στη συνάντηση Παπανδρέου – Γκρούεφσκι –Ο κ. Παπανδρέου ήταν σαφής: Η Αθήνα παραμένει στην «κόκκινη γραμμή» της ονομασίας της πΓΔΜ με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις·Κοινωνικό μέτωπο κατά της τρομοκρατίας – Καθολική καταδίκη και κινητοποιήσεις φορέων·Νέο σύστημα απόσυρσης ΙΧ αυτοκινήτων


ΒΡΑΔΥΝΗ ·Ρεσιτάλ ερασιτεχνισμού και αναξιοπιστίας – Αναζητούν τώρα το…πραγματικό έλλειμμα!·Το DNA δείχνει νέα φουρνιά τρομοκρατών·Ημιυπαίθριοι- «Πάγωσε» και επίσημα η τακτοποίηση Σουφλιά


ΕΘΝΟΣ ·Σταυρόλεξο με DNA –αποτυπώματα – Αγώνας δρόμου για «ταυτοποιήσεις» στα εργαστήρια της ΕΛ. ΑΣ.·Συνάντηση στις Βρυξέλλες – Μήνυμα Γιώργου προς Γκρούεφσκι·Αδιέξοδο για ημιυπαίθριους –ΣτΕ: Οριστικά «ΟΧΙ»


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ·Νέες αποκαλύψεις σοκ από Χρυσοχοίδη –Καταργεί όμως τις σκοπιές στα αστυνομικά τμήματα·Πείραμα Παπανδρέου με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων·»Μέτωπο» εναντίον Ντόρας από τους τέσσερις  


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ·Μούδιασμα μετά το χτύπημα – ΕΛ. ΑΣ.: Φόβος στους κατώτερους, αμηχανία στους επιτελείς·Γιώργος σε Γκρούεφσκι- Πρώτα το όνομα, μετά τη Ε. Ε.·Τίνα Μπιρμπίλη – Δημήτρης Ρέππας – Ακυρώνονται οι αυτοκινητόδρομοι Σουφλιά  


ΕΣΤΙΑ ·Διάτρητη διαδικασία εκλογής Προέδρου –Σε αδιέξοδο οδεύει η Νέα Δημοκρατία·Κατάργησις των σκοπών·Υποβάθμισις αξιολογήσεως (πιστοληπτικής από τον διεθνή Οίκο «Μούντυς»)


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ·Οι τρομοκράτες ήθελαν νεκρούς- Προβληματίζει ο βαρύς οπλισμός – Πιθανή σχέση με το οργανωμένο έγκλημα·Η ελληνική οικονομία απειλείται με χαμηλή αξιολόγηση – Από τον οίκο Moodys·Αύριο στην Κεντρική Επιτροπή – Κρίνεται η συμμετοχή και των φίλων της Ν. Δ.

 

ΤΑ ΝΕΑ  ·Κακούργημα η οπλοκατοχή – Αυστηρότερο νόμο μελετά ο Χρυσοχοίδης·Στήνουν μέτωπο κατά Ντόρας …·Αυτοκίνητο – Πιο ακριβά τέλη στα παλιά, μεγάλα Ι. Χ.


Η ΧΩΡΑ·Τρεις Ρηγάδες και μία Ντάμα – Στη Νέα Δημοκρατία ακόμα συζητούν για το πώς θα γίνει η εκλογή του αρχηγού·Η αντιτρομοκρατική προσπαθεί να λύσει τον γρίφο με το τυφλό τρομοκρατικό χτύπημα- Εξετάζονται ευρήματα και μάρτυρες αλλά δεν φαίνεται φως·Ψάχνουν ακόμα πόσο είναι το πραγματικό έλλειμμα!- Ανεξάρτητη Επιτροπή θα λύσει το μυστήριο

ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΪΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Από τη στήλη «ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ» των
 «ΝΕΩΝ» σελ. 5:
«
Έ φτασε στα αυτιά μου από τις Βρυξέλλες και σας το μεταφέρω γιατί έχει την πλάκα του. Μου λένε ότι ο πρωθυπουργός Γκρουέφσκι των Σκοπίων αφίχθη στο κτίριο του Συμβουλίου, δεν είχε όμως το δικαίωμα να μπει καθώς η χώρα του δεν είναι μέλος των 27. Άρα, δεν μπορούσε να εισέλθει έτσι στην ψύχρα και αν ανέβει σε όροφο αντιπροσωπείας κράτους – μέλους- της Ελλάδας-για να συναντηθεί με τον Γιώργο Παπανδρέου. Η φήμη είναι ότι Γκρουέφσκι μπήκε με δημοσιογραφική ταυτότητα!  

Από την 1η σελίδα της
«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» με τίτλο :
 «ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ- Με θάρρος»
Ο

 ρισμένες εμμονές και ιδεοληψίες κοστίζουν ακριβά στη χώρα. Κλασικό παράδειγμα ο δισταγμός προηγούμενων κυβερνήσεων στην τοποθέτηση καμερών ασφαλείας έξω από αστυνομικά τμήματα και άλλες εγκαταστάσεις παρόμοιου χαρακτήρα. Οι κάμερες υπάρχουν στις αποθήκες της ΕΛ. ΑΣ., όσες τουλάχιστον δεν έχουν καταστραφεί από βανδάλους τα τελευταία χρόνια. Είναι καιρός να τοποθετηθούν σε καίρια σημεία, όπου είναι απαραίτητες για την προστασία ζωών και δημόσιας περιουσίας. Κανείς δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από μια τέτοια απόφαση, εφ’ όσον βεβαίως ισχύσουν αυστηροί κανόνες διαφύλαξης των προσωπικών δεδομένων των πολιτών. Το πρόβλημα της τρομοκρατίας είναι πλέον υπαρκτό και μεγάλο στη χώρα μας και για να αντιμετωπισθεί απαιτείται θάρρος και αποφασιστικότητα από την πλευρά της πολιτείας.

Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ» της
«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ» σελ. 9 με τίτλο :
«Δεν ξέρουν τι (να) κάνουν!»
Π

 ολλά υπουργεία ακόμη δεν έχουν σαφές αντικείμενο, καθώς δεν έχει δημοσιευθεί (βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο ελέγχει τη συνταγματικότητά του) το προεδρικό διάταγμα για την κατανομή των νέων αρμοδιοτήτων. Σε αυτό προβλέπονται πολλές- έως και απότομες σε ορισμένες περιπτώσεις- αλλαγές στις αρμοδιότητες. Όπως, η υπαγωγή της Εργατικής Εστίας στο υπουργείο Υποδομών. Παράλληλα, δεν έχουν οριστεί οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων και οι διοικητές ή πρόεδροι των οργανισμών με τους οποίους θα δουλέψουν οι υπουργοί. Κατά συνέπεια, δεν ξέρουμε αν η κινητικότητα που επιδεικνύει η κυβέρνηση,  κατά τις πρώτες ημέρες, είναι αποτέλεσμα σχεδιασμού για την παραγωγή έργου, ή οι υπουργοί ανταλλάσσουν επισκέψεις για να εμπεδώσουν τον νέο ρόλο τους και  συγκαλούν συσκέψεις….ελλείψει αντικειμένου. (Δεν είναι τυχαίο ότι άνθησαν πολλές, άμισθες πάντως, επιτροπές τελευταία). Και αμέσως μετά, χωρίς υπηρεσιακή τεκμηρίωση, επαναλαμβάνουν προεκλογικές δεσμεύσεις, υπονομεύοντας τις επόμενες δύσκολες αποφάσεις τους.







Από τη στήλη «ΓΡΑΦΙΚΟΤΗΤΕΣ» του
«ΕΘΝΟΥΣ»  σελ. 511 με τίτλο :
«Σε διπλό ταμπλό;»
Γ

ίνεται να είναι κάποιος και βουλευτής και νομαρχιακός σύμβουλος; Μπορεί να εκπροσωπεί ταυτόχρονα τους κατοίκους ακριτικού νομού και της…πρωτεύουσας; Γίνονται αυτά τα πράγματα και με το νέο ΠΑΣΟΚ; Ρωτάμε γιατί ακούγεται πως κάτι τέτοιο συμβαίνει μεταξύ Δράμας και Νομαρχίας Αθηνών….



Από τη στήλη «ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ» του
«ΒΗΜΑΤΟΣ» τελευταία σελίδα :
Π

 ολλές είναι οι προτάσεις για την απόσυρση των παλαιών αυτοκινήτων, η οποία βρίσκεται σε εκκρεμότητα και θα συζητηθεί σήμερα σε ειδική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Μου λένε ότι μία από τις πιο επαναστατικές προτάσεις ανήκει στην κυρία Τίνα Μπιρμπίλη. Η λάτρις του περιβάλλοντος υπουργός Περιβάλλοντος έχει προτείνει ο καθένας που αποσύρει ένα αυτοκίνητο να λαμβάνει ένα ποσό σε ευρώ και ένα άλλο ποσό σε ετήσιες κάρτες απεριορίστων διαδρομών με μέσα μαζικής μεταφοράς. Η λογική είναι: απόσυρε το σαραβαλάκι σου και ανέβα στο λεωφορείο. Επικροτώ, αρκεί  βέβαια να πάψουν και τα λεωφορεία να είναι σαραβαλάκια. 

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΧΑΑ ΣΗΜΕΡΑ


Με πτώση έκλεισε ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου Αθηνών σήμερα χάνοντας 1,56% και 2669,63 μονάδες. Οι συναλλαγές σε υψηλά επίπεδα, 81.827.173 τεμάχια και 457.827.173 ευρώ η αξία των συναλλαγών. 
Η Γερμανία αυτή την ώρα κερδίζει 1,56%, η Αγγλία 1,13% και η Γαλλία 1,37%. 
Η Νέα Υόρκη κερδίζει επίσης αυτή την ώρα 1,55%.

ΚΑΘΕ ΕΠΟΧΗ ΕΧΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΗΣ ΝΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΗΣ ΟΧΙ


 Με αφορμή την επέτειο του ιστορικού ΟΧΙ ο Νίκος Χρυσόγελος, εκπρόσωπος των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ δήλωσε:

«Η εμπειρία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου οδήγησε στη δημιουργία ενός πλαισίου συνεργασίας μεταξύ των χωρών που πρωτοστάτησαν στον πόλεμο έτσι ώστε να μην επαναληφθεί πλέον στην Ευρώπη η βαρβαρότητα του πολέμου.

Με την ευκαιρία της επετείου του ΟΧΙ οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ επισημαίνουν ότι η μόνη λύση για να επιλυθούν στη γειτονιά μας προβλήματα ασφάλειας που έχουν τις ρίζες τους στους προηγούμενους αιώνες, είναι να κάνουμε τον πόλεμο αδιανόητο μετατρέποντας την περιοχή μας συνολικά σε ευρωπαϊκή γειτονιά.

Σε κάθε εποχή διαμορφώνονται διαφορετικά ερωτήματα στα οποία οφείλουμε να ανταποκριθούμε με μεγάλα ΝΑΙ ή μεγάλα ΟΧΙ. Ένα σύγχρονο και ξεκάθαρο ΟΧΙ πρέπει να πούμε στην καταστροφή του περιβάλλοντος, την αλλαγή του κλίματος, τη διαφθορά, την κυριαρχία ρατσιστικών και ξενοφοβικών αντιλήψεων στην αντιμετώπιση της μετανάστευσης και του ασύλου, την χρήση ή την απειλή χρήσης βίας είτε στις διακρατικές σχέσεις είτε στις κοινωνικές αλλά και τις ενδοοικογενειακές σχέσεις.

Η αγάπη για τη χώρα μας πρέπει να έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο. Σημαίνει να προχωρήσουμε γρήγορα σε αλλαγές πολιτικών και συμπεριφορών για την προστασία του κλίματος, να προστατεύουμε τα δάση και τον φυσικό και πολιτισμικό μας πλούτο, να βελτιώσουμε τη ζωή όλων, να σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα, να  σταματήσουμε να πετάμε τα σκουπίδια μας όπου να ʽναι, να προστατέψουμε τις θάλασσες και τις ακτές μας.

Η αγάπη για τη χώρα μας πρέπει να σημαίνει ότι νοιαζόμαστε για την αντιμετώπιση των νέων σοβαρών απειλών, όπως είναι η απώλεια 800 τετραγωνικών χιλιομέτρων παράκτιας ζώνης, η καταστροφή παραγωγικών δραστηριοτήτων και φυσικών οικοσυστημάτων, η απώλεια δασών, η μείωση των βροχοπτώσεων και η κρίση της γεωργίας στην περιοχή μας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής  μέσα στον αιώνα που διανύουμε».

Επικοινωνία: Γραφείο Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, τηλ. 210-3306303 

ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΩΡΑ



Με απώλειες συνεχίζει να κινείται το χρηματιστήριο σήμερα. Στο άνοιγμα ο γενικός δείκτης σημείωσε απότομη πτώση με τις τράπεζες να 'σέρνουν' τον δείκτη στα πολύ χαμηλά του όπου έφθασε να χάνει και πάνω από 4%. Μετά τις δύο όμως ο γενικός δείκτης ανέκαμψε με τις τράπεζες και πάλι να παρασύρουν τον δείκτη και κυρίως η Εθνική. Αυτή την ώρα ο γενικός δείκτης βρίσκεται στις 2658,24 μονάδες χάνοντας 1,98%. Οι συναλλαγές πολύ υψηλές σήμερα στα 63.927.848 τεμάχια και με αξία 366.162.106 ευρώ.
Η Γερμανία αυτή την ώρα κινείται θετικά και με κέρδη 0,92% στις 5547,19 μονάδες, η Αγγλία κέρδη 0,30% και η Γαλλία κέρδη 1,17%.
Η Νέα Υόρκη στο άνοιγμα κερδίζει 0,48% στις 9810,49 μονάδες με ανοδική τάση.

Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. για Κλίμα και οικονομία

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Θεσμικά ζητήματα της ΕΕ, οι κλιματικές αλλαγές, η οικονομία και η λαθρομετανάστευση τα σημαντικότερα θέματα της Συνόδου Κορυφής.


Τα θεσμικά ζητήματα της ΕΕ που θα προκύψουν μετά την επικείμενη επικύρωση της Συνθήκης της Λισσαβώνας, οι κλιματικές αλλαγές, η οικονομία και η λαθρομετανάστευση θα είναι τα σημαντικότερα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στις Βρυξέλλες.
Θεσμικά
Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, οι «27» θα τονίζουν την ανάγκη σταδιακής εφαρμογής της Συνθήκης της Λισσαβώνας, μετά την επικύρωσή της από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Ακόμη, θα επισημαίνουν ότι με την εφαρμογή της καινούριας Συνθήκης θα πρέπει να δρομολογηθεί η σύσταση της λεγόμενης «Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης», δηλαδή μιας ευρωπαϊκής υπηρεσίας εξωτερικής πολιτικής, η οποία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα αποτελέσει ένα μεγάλο πολιτικό στοίχημα για την ΕΕ.
Επιπλέον, τις συζητήσεις των «27» θα απασχολήσουν και άλλα θεσμικά ζητήματα που προκύπτουν με την εφαρμογή της Συνθήκης της Λισσαβώνας, όπως ποιοί Ευρωπαίοι πολιτικοί θα αναλάβουν τα δύο νέα σημαντικά πόστα της ΕΕ, αυτό του Προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ και του Ύπατου εκπροσώπου για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ. Σε ό,τι αφορά τη θέση του Προέδρου, οι πιο επιφανείς υποψήφιοι είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Όσον αφορά στη θέση του Ύπατου Εκπροσώπου, ακούγονται τα ονόματα των υπουργών Εξωτερικών της Σουηδίας, Καρλ Μπιλντ, της Μ. Βρετανίας, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ και της Αυστρίας, Ούρσουλα Πλάσνικ.
Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των χωρών μελών για τις δύο αυτές θέσεις αναμένονται να είναι σκληρές . Χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Αυστρία κ.α. έχουν λίγο - πολύ ταχθεί κατά της επιλογής του Τόνι Μπλερ, λόγω της φιλοαμερικανικής πολιτικής του. Επιπλέον, η Γερμανία και οι Σκανδιναβικές χώρες επιμένουν πως μία γυναίκα θα πρέπει οπωσδήποτε να καταλάβει μία από τις δύο θέσεις. Παράλληλα, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι μία από τις δύο θέσεις θα πρέπει να καταλάβει σοσιαλιστής. Δεδομένων όλων αυτών των ισορροπιών που θα πρέπει να τηρηθούν, η διαπραγμάτευση των «27» αναμένεται να εξελιχθεί σε μάχη, θεωρούν πολιτικοί αναλυτές. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν, ωστόσο, ότι όλα είναι ρευστά και δεν αποκλείουν τις θέσεις να τις καταλάβουν ονόματα εκπλήξεις, όπως έγινε το 2004 με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο όταν επελέγη Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Κλιματικές αλλαγές
Εξάλλου, το καυτό και πιο «οδυνηρό» θέμα του αυριανού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναμένεται να είναι το θέμα των κλιματικών αλλαγών. Ενόψει της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κλίμα που θα γίνει στην Κοπεγχάγη το Δεκέμβριο, ο χρόνος πιέζει τους «27» να λάβουν συγκεκριμένες αποφάσεις στο ζήτημα της χρηματοδότησης προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, προκειμένου να μειώσουν τους ρύπους διοξειδίου του άνθρακα. Πρόκειται για ένα ζήτημα που προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις από εννέα κράτη μέλη (Ουγγαρία, Τσεχία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία, Βουλγαρία και Ρουμανία) τα οποία, μεταξύ άλλων, ζητούν το ποσό που θα προσφέρουν στη διεθνή χρηματοδότηση να είναι ανάλογο του Εθνικού Ακαθάριστου Εισοδήματός τους. Ωστόσο, τα περισσότερα κράτη μέλη συμφωνούν ότι το ύψος της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης προς τις αναπτυσσόμενες χώρες θα πρέπει να επιλυθεί πριν τη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης, όπου η ΕΕ φιλοδοξεί να παίξει ηγετικό ρόλο στην επίτευξη μιας παγκόσμιας συμφωνίας για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών.
Οι διαπραγματεύσεις των «27» θα γίνουν στη βάση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία, οι αναπτυσσόμενες χώρες θα χρειασθούν 100 δισ. ευρώ ετησίως, προκειμένου να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ως το 2020. Αυτό, σημαίνει ότι η ΕΕ θα πρέπει να χρηματοδοτήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες, με 2 ως 15 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ το ποσό που θα πρέπει να καταβάλουν συνολικά οι αναπτυγμένες χώρες υπολογίζεται από 22 ως 50 δισ. ευρώ ετησίως.
Οικονομία
Παρά την εκτίναξη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να δώσει προτεραιότητα στα μέτρα στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, οι «27» θα υπογραμμίζουν ότι η ύφεση της ευρωπαϊκής οικονομίας φτάνει στο τέλος της, καθώς οι χρηματοπιστωτικές αγορές σταθεροποιούνται και το αίσθημα εμπιστοσύνης αποκαθίσταται. Ωστόσο, θα επισημαίνουν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται στα πρώτα στάδια ανάρρωσης και χρειάζεται η στήριξη των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών, μέχρις ότου διασφαλιστεί ότι η ανάκαμψη είναι μόνιμη. Συνεχίζοντας, οι «27» θα τονίζουν την ανάγκη μιας συντονισμένης στρατηγικής εξόδου από τις πολιτικές στήριξης της οικονομίας, όταν σταθεροποιηθεί η ανάκαμψη.
Είναι γεγονός ότι για τις περισσότερες κυβερνήσεις της ΕΕ, προς το παρόν, δεν τίθεται θέμα εφαρμογής αυστηρών πολιτικών μέτρων για τη μείωση των ελλειμμάτων τους. Αντιθέτως, προωθούν μέτρα στήριξης της οικονομίας, όπως φοροελαφρύνσεις για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Τέτοιου είδους μέτρα έχουν ανακοινώσει για το 2010 η Γερμανία, η Ιταλία, η Σουηδία και η Γαλλία. Εξαίρεση αποτελεί η Ισπανία, η οποία παρά τη μεγάλη οικονομική ύφεση ανακοίνωσε την αύξηση φόρων (και του ΦΠΑ ) με στόχο τη συγκράτηση του δημοσιονομικού της ελλείμματος.
Υπενθυμίζεται, ότι είκοσι από τις 27 χώρες της ΕΕ παρουσιάζουν δημοσιονομικά ελλείμματα, πάνω από το όριο του 3% του ΑΕΠ.
Λαθρομετανάστευση
Το σημαντικό για την Ελλάδα θέμα της παράνομης μετανάστευσης θα συζητηθεί από τους 27 ηγέτες της ΕΕ τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου. Σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ζητά επιπλέον προσπάθειες για την εφαρμογή του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, καθώς και την έμπρακτη και αποτελεσματική αλληλεγγύη προς τα κράτη μέλη που βρίσκονται υπό πίεση. Επίσης, σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση του ρόλου της Frontex, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει, στις αρχές του 2010 τις προτάσεις της σχετικά με: τις κοινές επιχειρησιακές δράσεις, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων για κοινές επιχειρήσεις στη θάλασσα, την ενίσχυση της συνεργασίας της Frontex με τις χώρες προέλευσης και διακίνησης λαθρομεταναστών και τη δρομολόγηση κοινών πτήσεων επιστροφής των λαθρομεταναστών στις χώρες τους με χρηματοδότηση από τη Frontex. Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα καλεί τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν τα προγράμματα για την Περιφερειακή Προστασία, διασφαλίζοντας την αποτελεσματική χρήση των διαθέσιμων οικονομικών πόρων και θα επισημαίνουν την ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες διαλόγου με τη Λιβύη.
Τέλος, το κείμενο των συμπερασμάτων των «27» θα έχει ρητές αναφορές και για την Τουρκία, χωρίς ωστόσο να έχουν ξεκαθαρίσει οι τελικές διατυπώσεις.