Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΪΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Από την 1η σελίδα της
«ΒΡΑΔΥΝΗΣ» με τίτλο :
 «Το στίγμα της «β»
Έ

 ν νέο εσωκομματικό τοπίο διαμορφώνεται στο ΠΑΣΟΚ, όπως όλα δείχνουν, μετά την τελευταία πολιτική αναμέτρηση για την εκλογή του νέου γραμματέα του κόμματος, διαλύοντας το μύθο της απόλυτης παντοκρατορίας που είχε δημιουργηθεί μετά την ομολογουμένως, μεγάλη νίκη που πέτυχε ο Γιώργος Παπανδρέου στις 4 Οκτωβρίου. Κανείς, βέβαια, δεν μπορεί να ισχυρισθεί πως μπορεί ανοιχτά να αμφισβητήσει τις επιλογές και τις τοποθετήσεις του νέου πρωθυπουργού…………….

Από τη στήλη «Ο ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟΣ» της
«ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ» τελευταία σελίδα  με τίτλο :
«Ώρα για δουλειά»
Η

 νέα κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει να έρχεται αντιμέτωπη με τα πραγματικά προβλήματα. Για να καταπολεμηθούν τα προβλήματα αυτά δεν αρκούν τα επικοινωνιακά τεχνάσματα και οι εμφανίσεις σε τηλεοπτικά παράθυρα. Χρειάζεται δουλειά. Στη Γαλλία, το  σύνθημα του Νικολά Σαρκοζί είναι: «Δουλεύουμε περισσότερο για να κερδίζουμε περισσότερο». Το σύνθημα αυτό, βέβαια, ηχεί δυσάρεστα σε όσους δεν είναι διατεθειμένοι να εργασθούν σκληρά. Μόνο με την αύξηση της παραγωγικότητας όμως, μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο. Τα θαύματα δεν γίνονται από μόνα τους. Θέλουν προσπάθεια και δουλειά.

Από τη στήλη «ΑΠΟ…ΚΟΜΜΑΤΑ» του
«ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΥ ΤΥΠΟΥ» {Ρίζου} σελ. 4 με τίτλο :
«»Τελειώστε με τις εκκρεμότητές σας»»
Π

 άνε να κλείσουν ένα μήνα πλέον. Ολοφάνερη είναι σε όλες τις φιλικές προς το ΠΑΣΟΚ εφημερίδες  (γιατί τα κανάλια τα κρύβουν όλα αυτά) η αμηχανία για τη μεγάλη απραξία της κυβέρνησης. Όλα παράλυτα στα ανώτερα επίπεδα. Προηγούμενο που δεν είχε ποτέ παρουσιασθεί. Καλές οι πρώτες εντυπώσεις θετικές οι πρώτες δηλώσεις και εξαγγελίες (κυρίως οι δήθεν φιλολαϊκές και «νέου ήθους»), αλά από πράξεις και αποτελέσματα τίποτα. Τζίφος. Δυστοκία πλήρης. Κανένα έτοιμο νομοσχέδιο, ούτε ένα. Με συνέπεια να επικρατεί αγανάκτηση. «Τελειώστε, επιτέλους, με τις δικές σας εκκρεμότητες». Ποτέ άλλοτε στην πολιτική ιστορία των διακυβερνήσεων του τόπου, τουλάχιστον μετά τον Πόλεμο, δεν υπήρξαν τόσες παραλυτικές καταστάσεις, την τέταρτη εβδομάδα σχηματισμού της κυβέρνησης. Τέτοια έλλειψη προετοιμασίας, αφού: - Δεν έχουν καθοριστεί οι αρμοδιότητες των υπουργείων, παλαιών και νέων. – Δεν έχουν καθορισθεί οι εξουσίες – αρμοδιότητες των υπουργών και των υφυπουργών. – Δεν έχουν επιλεγεί ακόμα οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς και οι περιφερειάρχες της χώρας. – Δεν έχει καν αρχίσει η διαδικασία ορισμού των νέων διοικητών ΔΕΚΟ και Οργανισμών. Και που είσαι ακόμα…










Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΟ…  ΚΟΥΣ - ΚΟΥΣ» του
«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ» τελευταία σελίδα  με τίτλο :
«Από Ιανουάριο και βλέπουμε»
Έ

 να από τα πρώτα νομοσχέδια που θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή, όπως έχουν δεσμευτεί τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, είναι ο εκλογικός νόμος. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική, αφού  οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι η συζήτηση και ψήφισή του θα γίνει το νωρίτερο στις αρχές του νέου χρόνου. Και αυτό γιατί κέρδισε έδαφος η άποψη όλων όσων υποστήριζαν ότι η Κυβέρνηση πρέπει να περιμένει την εκλογή νέας ηγεσίας στη Ν. Δ. για να προχωρήσει στις αλλαγές. Και επειδή τέτοιες μάχες δεν κερδίζονται εάν δεν επιτευχθούν ευρύτερες συναινέσεις , είπανε να το πάνε λίγο πίσω. Εκτός και εάν έχει σχηματιστεί ευρύτερος άξονας κατά του γερμανικού μοντέλου, οπότε ο εκλογικός νόμος θα πάει ακόμη πιο πίσω.

Από τη 2η σελίδα της
«ΕΣΤΙΑΣ»  με τίτλο :
«Μέτρα για την ενίσχυση των εσόδων»
Μ

 έτρα για την ενίσχυση των εσόδων επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της Κυβερνήσεως εν όψει της καταθέσεως του προσχεδίου του Προϋπολογισμού 2010 στην Βουλή στις 5 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, επανεξετάζεται η κατάργησις της αυτοτελούς φορολογήσεως ορισμένων εισοδημάτων και προωθείται νέο σύστημα φοροαπαλλαγών. Οι εν λόγω αλλαγές θα γίνουν με κοινωνικά κριτήρια και εκτιμάται πώς θα ενισχύσουν τα δημόσια έσοδα κατά 2 δίς ευρώ. Παραλλήλως, εξετάζεται η αύξησις των Ειδικών  Φόρων Καταναλώσεως σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα, αλλά και η επιβολή αυστηρών τεκμηρίων διαβιώσεως για την σύλληψη της φοροδιαφυγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: