Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

ΒΑΣΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΤΟ ΔΟΛΛΑΡΙΟ


ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Το δολάριο αναμένεται να παραμείνει το βασικό νόμισμα στα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας σε ξένο νόμισμα, αξίας 2,27 τρισ. δολαρίων, αν και η αναλογία σε ευρώ και γιεν[JPY=X] Σχετικά άρθρα ενδέχεται να αυξηθεί, σύμφωνα με δημοσίευμα του Financial News, εντύπου που δημοσιεύεται από την κεντρική τράπεζα της Κίνας.
Την ίδια στιγμή, κορυφαίος Κινέζος κεντρικός τραπεζίτης διευκρίνισε ότι οιαδήποτε προσπάθεια διαφοροποίησης των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας του θα έχει μακροπρόθεσμο ορίζοντα προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αστάθειας στο άμεσο μέλλον.
Και στο ερώτημα εάν το Πεκίνο είναι διατεθειμένο να αυξήσει την αναλογία του σε ευρώ και γιεν στα συναλλαγματικά αποθέματά του σε ξένο συνάλλαγμα, ο υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας απάντησε ότι η αγορά ίσως να έχει αντιδράσει υπερβολικά.
Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για την εξασθένηση του δολαρίου, αν και έχουν δηλώσει ότι το αμερικανικό νόμισμα θα παραμείνει ο βασικός άξονας του χρηματοοικονομικού συστήματος στο άμεσο μέλλον.
Εξάλλου, ο Ρίτσαρντ Κλάριντα της Pacific Investment Management δεν πιστεύει ότι το δολάριο βιώνει μία «άτακτη» πτώση και προβλέπει ότι θα παραμείνει το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα για αρκετά χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: