Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ

ΑΠΟ ΤΟ www.atticanet.gr


Εντονη είναι η αντίδραση πολλών μελών της αυτοδιοίκησης και της ΚΕΔΚΕ για την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργού Δημόσιας Διοίκησης κ. Γιάννη Ραγκούση περί συμβασιούχων έργου και stage.
Οι Δήμαρχοι εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την αποδοτικότητα των υπηρεσιών τους, αφού οι περισσότερες είναι στελεχωμένες με συμβασιούχους ή stagier οι οποίοι επιπροσθέτως βγάζουν και την περισσότερη δουλειά. Να μην ξεχνάμε δε ότι η ΚΕΔΚΕ με απόφασή της διεκδικεί μέσω των συμβασιούχων και μια γενναία αύξηση των εσόδων της από τις μεταφερθείσες αρμοδιότητες όπως ο σχολικοί φύλακες.
Ετσι στους δήμους ανακύπτει ένα τεράστιο πρόβλημα εκτός από την στελέχωση και για την αποτελεσματικότητα που εν τεκμηριώνεται καθόλου εύκολα.
Το πρόβλημα είναι και λειτουργικό, αφού εδώ και πολλά χρόνια οι δημοτικές υπηρεσίες είναι έτσι διαρθρωμένες ώστε οι συμβασιούχοι έχουν αναλάβει τις αγγαρίες για να ξεκουράζουν τους μόνιμους. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη και σε δήμους που άλλαξαν χέρια το 2006 οι συντριπτική πλειοψηφία των συμβασιούχων παρέμεινε καθώς οι υπηρεσίες εισηγήθηκαν ότι αυτοί καλύπτουν όχι μόνο πάγιες και διαρκείς αλλά κυρίως βασικές ανάγκες. Δημοτολόγια, ληξιαρχεία, τηλεφωνικά κέντρα, ταμεία και άλλες υπηρεσίες που έρχονται σε επαφή με το κοινό και βρίσκονται διαρκώς σε εγρήγορση, είναι στελεχωμένες αποκλειστικά και μόνο από συμβασιούχους ή stagier.
Οι δήμαρχοι γνωρίζουν ότι σε προεκλογικό χρόνο, τέτοιου είδους προβλήματα είναι ανυπέρβλητα.
Το μεγάλο πρόβλημα λοιπόν είναι τι εννοούσε ο κ. Ραγκούσης όταν έλεγε «σταδιακή» κατάργηση των συμβάσεων έργου. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να τραβήξει και μετά τις εκλογές ή θα πρέπει άμεσα να διευθετηθεί; Εχει μείνει αδιευκρίνιστο.
Πάντως στο θέμα αυτό ο κ. Ραγκούσης δέχτηκε αρκετά σκληρή εσωκομματική κριτική καθώς όταν ανακάλυψε τις δυσκολίες του εγχειρήματος αναγκάστηκε να κάνει ένα βήμα πίσω. Από την κατηγορηματική θέση του stop στις συμβάσεις πέρασε στην λίγο αόριστη σταδιακή κατάργηση. Κύκλοι της αυτοδιοίκησης στο ΠΑΣΟΚ σχολίαζαν ότι αν μιλούσε μαζί τους θα του έλεγαν και την μορφή και τον πώς θα έπρεπε να εξαγγελθεί το μέτρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: