Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΣΚΟΠΙΑ

Κατά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα διεύρυνσης, κ.΄Ολι Ρεν,  στα πλαίσια της ανταλλαγής απόψεων για τη στρατηγική του 2009 για τη διεύρυνση, παρουσίασε και τις εκθέσεις προόδου της Τουρκίας και των Σκοπίων. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, το λόγο πήρε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, κ. Γιώργος Παπανικολάου, απευθύνοντας  ερώτημα στον αρμόδιο Επίτροπο αναφορικά με την ενταξιακή πορεία τόσο της Τουρκίας όσο και των Σκοπίων.
Ο ευρωβουλευτής αρχικά επεσήμανε ότι η περιγραφή των προβλημάτων (παράνομη μετανάστευση, ανθρώπινα δικαιώματα, στάση έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, θρησκευτικές ελευθερίες κλπ) που αντιμετωπίζει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είναι μεν προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά από την έκθεση της Επιτροπής απουσιάζουν παντελώς αναφορές στην επιβολή κυρώσεων για τις ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις της Τουρκίας. Ως εκ τούτου έθεσε το ερώτημα αν η Επιτροπή προτίθεται να εισηγηθεί κυρώσεις στο Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, το οποίο είναι καθ'  ύλην αρμόδιο.
Στη συνέχεια, όσον αφορά την έκθεση προόδου για τα Σκόπια. ζήτησε, με αφορμή αναφορές στη συγκεκριμένη χώρα με τον όρο "Μακεδονία", να χρησιμοποιείται η επίσημη ονομασία της χώρας. Περαιτέρω, ζήτησε από τον κ.΄Ολι Ρεν να σχολιάσει κατά πόσο σε μια Ευρώπη της πολυπολιτισμικότητας έχουν θέση τα φαινόμενα εθνικισμού που έχουν κάνει την εμφάνιση τους κατά καιρούς στα Σκόπια.
Από την πλευρά του, ο Επίτροπος παρέπεμψε το θέμα στο Συμβούλιο το οποίο είναι αρμόδιο για περαιτέρω αποφάσεις όσον αφορά το θέμα το κυρώσεων. Παραδέχτηκε δε, ότι ακόμα και όταν γίνεται αναφορά  στα Σκόπια. με τον όρο "Μακεδονία" αυτό γίνεται για λόγους συντομίας, όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραβλέπεται η χρήση του επίσημου ονόματος και ότι ο ίδιος χρησιμοποιεί αποκλειστικά την επίσημη ονομασία. Όσον αφορά τα φαινόμενα εθνικισμού στη χώρα αυτή,  παραδέχθηκε την ύπαρξή τους, εξέφρασε δε την ελπίδα ότι αυτά θα ατονήσουν και ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλει και η άρση της απαίτησης για έκδοση θεώρησης (visa).
Μετά το τέλος της συνεδρίασης ο Ευρωβουλευτής κ. Παπανικολάου δήλωσε: "Μένουμε προσηλωμένοι στη θέση μας ότι η επίλυση του Κυπριακού, η συμμόρφωση της Τουρκίας με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς της υποχρεώσεις, καθώς και η προσαρμογή της στάσης της Π.Γ.Δ.Μ. στα συμφωνηθέντα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, πρέπει να είναι κάθε φορά προϋπόθεση για την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων". 

Δεν υπάρχουν σχόλια: