Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ ΣΥΜΜΑΧΟ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Ο ΑΜΠΝΤΑΛΑ


ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΗΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ο Αμπντάλα Αμπντάλα, ο οποίος θα αντιμετωπίσει τον Χαμίντ Καρζάι στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, τόνισε σήμερα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα σημειώσουν πρόοδο στη χώρα του αν δεν αποκτήσουν ένα «νόμιμο εταίρο».
«Η επιτυχία της αμερικανικής στρατηγικής στο Αφγανιστάν θα εξαρτηθεί από την ποιότητα του εταίρου σας, από τη νομιμότητα του εταίρου σας», επισήμανε ο Αμπντάλα σε συνέντευξή του στο CNN, καταγγέλλοντας «τις αποτυχίες της σημερινής κυβέρνησης της χώρας». «Ελπίζω ο δεύτερος γύρος, όποτε και αν πραγματοποιηθεί, να αναδείξει έναν τέτοιο εταίρο για τις ΗΠΑ και τη διεθνή κοινότητα», πρόσθεσε.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία για το γεγονός ότι η συνεργασία αυτή δεν λειτούργησε σωστά τους τελευταίους μήνες ή χρόνια», είπε ο Αμπντάλα, διευκρινίζοντας πως χωρίς αλλαγή σε ανώτατο επίπεδο, «δεν μπορεί να φανταστεί ότι θα υπάρξει στρατηγική επιτυχία στο Αφγανιστάν». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι στρατιωτικές ενισχύσεις είναι αναγκαίες για την σταθεροποίηση της χώρας. «Υπάρχει ανάγκη για περισσότερα στρατεύματα ώστε να ανατραπεί η σημερινή κατάσταση και να είναι η χώρα ασφαλής από τους αντάρτες», υπογράμμισε ο αφγανός πρώην υπουργός Εξωτερικών.
Σε άλλη συνέντευξή του στο Fox News, είπε χαρακτηριστικά ότι όσο ο Καρζάι παραμένει στην εξουσία, οι πολεμικές επιχειρήσεις θα αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες. Ο υποψήφιος για την αφγανική προεδρία τόνισε ότι δεν προτίθεται να συμφωνήσει σε μια κυβέρνηση συνασπισμού. Τέλος, αναφερόμενος στην περίπτωση να σημειωθεί νοθεία και στον δεύτερο γύρο, ο Αμπντάλα επισήμανε πως θα ζητήσει να αντικατασταθεί η ηγεσία της εκλογικής επιτροπής, αλλιώς θα είναι δύσκολο να πεισθούν οι ψηφοφόροι να προσέλθουν στις κάλπες.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: