Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

ΟΧΙ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ


ΗΠΑ: 49% των
πολιτών εναντίον της αποστολής ενισχύσεων στο Αφγανιστάν, 47% υπέρ (δημοσκόπηση).




Πηγή: ΑΠΕ  21/10/09-


Οι Αμερικανοί πολίτες έχουν "διχαστεί" όσον αφορά το εάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα πρέπει, ή όχι, να στείλει άλλους 40.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν, ενώ οι θετικές γνώμες όσον αφορά το πώς χειρίζεται τον πόλεμο μειώνονται, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Washington Post-ABC News που δημοσιεύεται σήμερα Τετάρτη.
Ποσοστό 47% όσων ερωτήθηκαν τάσσονται υπέρ της αποστολής ενισχύσεων στο Αφγανιστάν, ενώ το 49% τάσσονται κατά και στην πλειοψηφία τους έχουν "σταθερές και ισχυρές" απόψεις για το θέμα, σύμφωνα με την δημοσκόπηση.
Η έρευνα καταδεικνύει επίσης ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών εκτιμούν πως η κυβέρνηση Ομπάμα δεν έχει ξεκάθαρο σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο Αφγανιστάν, γράφει η Ποστ.
Η δημοσκόπηση επίσης κατέδειξε ότι το ποσοστό των Αμερικανών που εγκρίνουν τους χειρισμούς του Ομπάμα όσον αφορά τον πόλεμο σημείωσε μεγάλη πτώση, φθάνοντας το 45%--ποσοστό 10% μικρότερο από τον περασμένο μήνα.
Το ποσοστό όσων διαφωνούν με τους χειρισμούς Ομπάμα έφθασε το 47%, αυξανόμενο κατά 10 μονάδες από το Σεπτέμβριο.
Τα στοιχεία αυτά έρχονται στο φως ενώ ο Ομπάμα εξετάζει το αίτημα του στρατηγού Στάνλεϊ ΜακΚρίσταλ, του διοικητή των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, να σταλούν τουλάχιστον 40.000 άνδρες ως ενισχύσεις.
Στο Αφγανιστάν υπηρετούν 65.000 Αμερικανοί στρατιώτες και 39.000 στρατιώτες από άλλα κράτη.
Ο Ομπάμα βρίσκεται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε διαβουλεύσεις με πολιτικούς καθώς και στρατιωτικούς αξιωματούχους για τη "στρατηγική" στο Αφγανιστάν--αλλά και οι αξιωματούχοι εμφανίζονται διχασμένοι όσον αφορά την οκταετή εκστρατεία.
Ο Ομπάμα δέχεται πιέσεις από τους Ρεπουμπλικάνους που τον κατηγορούν ότι "υποβαθμίζει την πολεμική προσπάθεια".
Οι πρόσφατες εξελίξεις στο Αφγανιστάν και οι καταγγελίες περί νοθείας περιέπλεξαν ακόμα περισσότερο την κατάσταση.
Οι ψηφοφόροι τοποθετούνται με βάση τις πολιτικές τους τοποθετήσεις.
Το 60% των Δημοκρατικών είναι κατά της αποστολής ενισχύσεων, ενώ τα δυο τρίτα των Ρεπουμπλικάνων τάσσονται υπέρ.
Περίπου 880 στρατιώτες των ΗΠΑ --επί του συνόλου των 1.463 ξένων-- συμπεριλαμβάνονται στους νεκρούς του πολέμου που άρχισε στα τέλη του 2001.
Η δημοσκόπηση των Ποστ-ABC διεξήχθη από την 15η έως την 18η Οκτωβρίου και έχει ποσοστό σφάλματος ±3%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: