Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΪΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Από τη στήλη «ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ» των
 «ΝΕΩΝ» σελ. 5 με τίτλο :
«Τόπος διαμονής»
Ε κτός ΠΑΣΟΚ ο Πάγκαλος (αφού έκανε τρεις καυγάδες εντός ΠΑΣΟΚ), κινήθηκε στο σύνηθες ρεπερτόριό του, αφού αρπάχτηκε – ξανά- με τον Αλέξη Τσίπρα εξ αφορμής των Εξαρχείων. Αψίκορος και βιαστικός ως συνήθως, ο Θόδωρος χρέωσε στον Αλέξη ότι ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για τα Εξάρχεια ενώ ο ίδιος διαμένει στα βόρεια προάστια. Δεν είναι ακριβές. Ο Τσίπρας μένει στα «ψηλά» της Κυψέλης. Η οικογένειά του, νομίζω, κατοικεί πλέον στον Διόνυσο, αν και ο ίδιος αρέσκεται να λέει πως μεγάλωσε στους Αμπελοκήπους. Όσο για τον Θόδωρο, που καυχήθηκε ότι αυτός μόνο μένει στα Εξάρχεια-φοβάμαι πως είπε εν μέρει την αλήθεια. Προς Λαγονήσι μένει. Διαθέτει, βεβαίως, διαμέρισμα στα Εξάρχεια- αλλά νομίζω ότι το χρησιμοποιεί μόνο ως “pied a terre” . Για όσους δεν έχουν κάνει Παρίσι- όπως ο Πάγκαλος-, ο όρος υποδηλώνει μικρό αστικό χώρο όπου διαμένει κανείς μόνιμα, αλλά τον χρησιμοποιεί αν βρεθεί στο κέντρο. Αφορά, προφανώς, ευπατρίδες που μένουν στην εξοχή- κάτι τύπους δηλαδή σαν τον Πάγκαλο.

Από την 1η σελίδα της
«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ»  με τίτλο :
 «ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ- Τι ακριβώς  είναι δάσος»
Η

 βασικότερη αλλαγή που μπορεί να προωθήσει η κυβέρνηση σχετικά με την προστασία του δάσους είναι να ορίσει τι ακριβώς είναι το δάσος. Η ασάφεια που επικρατεί εδώ και χρόνια γύρω από τον ορισμό αυτό έχει διαμορφώσει πρόσφορο έδαφος για αθέμιτες συναλλαγές, ταλαιπωρίες και εκβιασμούς. Η κατάρτιση των δασικών χαρτών, που εξήγγειλε χθες η αρμόδια υπουργός, είναι μία σημαντική κίνηση στη σωστή κατεύθυνση. Αρκεί βεβαίως να εφαρμοσθεί και να μη μείνει στις περίφημες ελληνικές καλένδες, όπως συνέβη επί σειράς άλλων κυβερνήσεων. Μόνο όταν τόσο ο ελεγχόμενος όσο και ο ελέγχων γνωρίζουν με ακρίβεια τι είναι δάσος και τι όχι θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε τον δασικό πλούτο της χώρας.



























Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ» της
«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ» σελ. 9 με τίτλο :
«Δυσφορία»
Υ

 ψηλές θερμοκρασίες επικράτησαν στον ναό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, κατά τη χθεσινή επίσημη δοξολογία. Η δυσφορία έγινε αισθητή από τον υπουργό Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο, τους υφυπουργούς Εσωτερικών Θεοδώρα Τζάκρη, Οικονομίας Μάρκο Μπόλαρη και την Ντόρα Μπακογιάννη. Ελήφθησαν πρόσθετα μέτρα για να δροσιστεί ο χώρος, αλλά κάποιοι είχαν και δεύτερο λόγο δυσφορίας. Το κήρυγμα του μητροπολίτη Άνθιμου, που αναφέρθηκε στα προσφιλή του θέματα: στην ελληνικότητα της Μακεδονίας και τις διεκδικήσεις των Σκοπιανών, καθώς και στην κατάργηση του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης. ‘Άντεξαν.

Από τη στήλη «ΓΡΑΦΙΚΟΤΗΤΕΣ» του
«ΕΘΝΟΥΣ»  σελ. 10:
Π

 ολλοί υπουργοί «τρόμαξαν», όταν πήραν στα χέρια τους τις “short lists» από το Μέγαρο Μαξίμου με τους προτεινόμενους γραμματείς στα υπουργεία τους. Πανεπιστημιακοί, οι περισσότεροι «απόμαχοι» και τεχνοκράτες χωρίς καμιά εμπειρία από την αγορά. Είναι προφανές ότι για την τελική επιλογή πολύ λίγο θα μετρήσει η ανοιχτή διαδικασία μέσω Διαδικτύου. Το πρώτο τεστ της «συμμετοχικής δημοκρατίας», μάλλον δεν κύλησε θετικά…. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: