Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

ΕΠΗΛΘΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΜΕ ΜΕΡΚΕΛ



Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ "σφράγισε" τη συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) τις πρώτες πρωινές ώρες, συναινώντας στο σχέδιο περικοπής των φόρων κατά 24 δις ευρώ, παρά το τεράστιο έλλειμμα στον εθνικό προϋπολογισμό, δήλωσαν πηγές του κεντροδεξιού συνασπισμού.

"Δε θα υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση του αριθμού αυτού ως το πρωί, αλλά ναι, είναι ακριβής", δήλωσε μία πηγή ερωτηθείσα εάν πράγματι οι ηγέτες του συνασπισμού συμφώνησαν να μειώσουν τους φόρους κατά 24 δις ευρώ.

Οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ ήθελαν οι φοροαπαλλαγές να μην ξεπεράσουν τα 20 δις ευρώ, όμως το FDP απαίτησε μεγαλύτερες.

Η συμφωνία οριστικοποιεί το σχηματισμό της νέας κεντροδεξιάς κυβέρνησης που θα αναλάβει καθήκοντα την επόμενη εβδομάδα, σχεδόν ένα μήνα μετά την κατάκτηση της πλειοψηφίας από τα κόμματα του νέου κεντροδεξιού συνασπισμού.

Οι συνομιλίες συνεχίζονταν έως τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, καθώς οι ηγεσίες των κομμάτων που θα σχηματίσουν τη νέα κυβέρνηση πάσχιζαν να συμβιβάσουν τις φοροαπαλλαγές με την δέσμευσή τους να τιθασεύσουν το έλλειμμα, που έχει υπερδιογκωθεί λόγω της οικονομικής κρίσης και των μεγάλων πακέτων τόνωσης της οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: