Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

Αύξηση των διαθέσιμων πόρων της ΕΕ για την καταπολέ-μηση της λαθρομετανάστευσης

Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπερψήφισε  το σχέδιο Προϋπολογισμού της ΕΕ για το έτος 2010, συμπεριλαμβάνοντας τρεις τροπολογίες κατατεθειμένες από τον Ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Γ. Παπανικολάου σχετικά με την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τις τροπολογίες, οι οποίες εγκρίθηκαν από την αρμόδια επιτροπή και πλέον και από το Ευρωκοινοβούλιο στην Ολομέλειά του, αυξάνονται τα εγκεκριμένα ποσά από το νέο  Προϋπολογισμό της ΕΕ για την επιχειρησιακή συνεργασία στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, την επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών, την επιστροφή των προσφύγων στις πατρίδες τους, και για την ενίσχυση των ευρισκομένων εντός της ΕΕ προσφύγων, ως ακολούθως:
·                     αύξηση 5.000.000 ευρώ στο εγκεκριμένο ποσό για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των Κρατών - μελών της ΕΕ και την επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών στις χώρες προέλευσής.
·                     αύξηση 5.000.000 ευρώ στο εγκεκριμένο ποσό για το Ταμείο Επιστροφής που επιδιώκουν μεταξύ άλλων την προώθηση της εθελοντικής επιστροφής στις πατρίδες τους των εκτοπισμένων, προσφύγων ή αιτούντων άσυλο, καθώς και τη διενέργεια καμπάνιας στις χώρες προέλευσής, ώστε να ανασταλεί το κύμα προσφύγων και μεταναστών προς την ΕΕ.
·                     αύξηση 10.000.000 ευρώ στο εγκεκριμένο ποσό για το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τους Πρόσφυγες με σκοπό μεταξύ άλλων τη χρηματοδότηση υποδομών και των αναγκαίων μέτρων για την υποδοχή, την ενσωμάτωση και την περίθαλψη των προσφύγων, εκτοπισμένων και αιτούντων άσυλο  στα κράτη μέλη, καθώς και την λήψη πρόνοιας υπέρ των ανηλίκων που φιλοξενούνται σε κέντρα υποδοχής,
Αναφορικά με την έγκριση των τροπολογιών του για την παράνομη μετανάστευση από την Ολομέλεια ο κ. Παπανικολάου δήλωσε: "Είναι σημαντικό το γεγονός ότι έμπρακτα, με χειροπιαστά μέτρα οικονομικής φύσης, μέσω των οποίων θα ωφεληθεί φυσικά και η χώρα μας, ενισχύεται η κοινή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. Η λαθρομετανάστευση είναι ένα πρόβλημα με πολλές διαστάσεις και μόνο όταν κανείς αντιμετωπίζει το σύνολο των πτυχών του μπορεί να προωθήσει τη λύση του. Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζεται με την παροχή κινήτρων στον κόσμο να μην εγκαταλείπει την πατρίδα του και να μην επιχειρεί την παράνομη είσοδο στην ΕΕ, με τη θωράκιση των συνόρων της ΕΕ έναντι της ροής λαθρομεταναστών, με την εξασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των λαθρομεταναστών που βρίσκονται στη χώρα μας, και, τελικά, με την επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών στις χώρες προέλευσης και διέλευσης, σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες. Και εδώ θέλω να θυμίσω τις υποχρεώσεις των τρίτων χωρών, ιδίως της Τουρκίας και της Λιβύης, να συμμορφώνονται προς τις διμερείς συνθήκες και να προβαίνουν στην επανεισδοχή των λαθρομεταναστών που ήρθαν στην Ε.Ε. μέσω του εδάφους τους. Βασική επιδίωξη μας είναι να γίνει σαφές σε ολόκληρη την Ε.Ε. ότι τα κράτη μέλη της οφείλουν να επιδεικνύουν πραγματική αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων και ότι αυτό δε μπορεί να γίνει παρά με την καθιέρωση ενός κανόνα δίκαιης κατανομής των βαρών. Εν κατακλείδι, οφείλουμε να έχουμε διαρκώς στο μυαλό μας ότι η παράνομη μετανάστευση θέτει σε κίνδυνο τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης.
Η προσπάθεια δε σταματάει φυσικά εδώ. Συνεχίζεται με την υποβολή εκ μέρους μου τροπολογιών στο Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Πρόγραμμα της Στοκχόλμης, για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Χώρου Ελευθερίας Ασφάλειας, και Δικαιοσύνης, οι οποίες κατατείνουν στην ενίσχυση ενός πλαισίου προς αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης.
Συνολικά μπορεί να πει κανείς ότι είναι ιδιαίτερης σημασίας το γεγονός ότι γίνεται μέσα στα Ευρωπαϊκά όργανα μια προσπάθεια για την εξεύρεση πόρων για την προώθηση εθνικών στόχων. Πέρα από αυτήν την προσπάθεια, είναι αυτονόητο ότι θα παρακολουθούμε στενά κάθε βήμα της Ελληνικής Κυβέρνησης σε σχέση με τα θέματα αυτά. Από την άντληση των πόρων, στην οποία δε θα ανεχθούμε καμία αμέλεια, μέχρι την ορθή, οικονομική και ιδίως αποτελεσματική αξιοποίησή τους, στην οποία δε χωρά καμία έκπτωση".

Δεν υπάρχουν σχόλια: