Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

ΤΡΟΪΚΑ: ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΔΕΚΟ ΕΞΕΤΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Απολύσεις προσωπικού στις ΔΕΚΟ εξετάζει η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε στη σημερινή της συνέντευξη η Τρόικα, για να συρρικνωθεί ο υπέρογκος δημόσιος τομέας. Επίσης, το μήνυμα που εξέπεμψε η Τρόικα είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει σκοπό να βγει γρήγορα στις αγορές, αλλά να βγει σωστά στις αγορές. Μάλιστα, τονίστηκε ότι οι εκδόσεις εντόκων γραμματίων θα συνεχιστούν κανονικά καθώς απορροφώνται από τις τράπεζες, οι οποίες εν συνεχεία τα χρησιμοποιούν ως εγγύηση στην εξασφάλιση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας. Επιπλέον ανοιχτό παρέμεινε το θέμα της φορολόγησης των μεγάλων εισοδημάτων και των περιουσιών και της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, για την οποία όπως είπαν οι εμπειρογνώμονες της Τρόικας θα υπάρξουν ανακοινώσεις το Φθινόπωρο από την κυβέρνηση.



Για τα έσοδα, η Τρόικα επισήμανε ότι πρέπει να καλυφθεί το μέγεθος της υστέρησης,μέσω της συγκράτησης των δαπανών σε επιχορηγούμενες ΔΕΚΟ, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Δημόσια Νοσοκομεία, ενώ το Φθινόπωρο θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την Κομισιον σχετικά με την ανοδική αναθεώρηση του ελλείμματος και του χρέους. Σ' αυτό το θέμα η κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Eurostat. Σύμφωνα με την Τρόικα, το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 4% το 2010 και 2,5% το 2011. Αγκάθι για το πληθωρισμό αποτελούν οι έμμεσοι φόροι που εκτίναξαν τις τιμές των προϊόντων, ενώ οι εκτιμήσεις αναθεωρήθηκαν στο 4,75%.


Αν και ο επικεφαλής του τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα κ. Πολ Τόμσεν, επισήμανε ότι όλοι οι στόχοι που είχαν τεθεί στα τέλη Ιουνίου έχουν μέχρι τώρα υλοποιηθεί, ξεκαθάρισε όμως ότι βρισκόμαστε ακόμη σε μία μακρά πορεία πλήρους αποκατάστασης. Σε κάποια όμως σημεία η υιοθέτηση των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει το μνημόνιο έχει δρομολογηθεί ταχύτερα ακόμα και από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι ότι σιγά-σιγά επανακτάται η αξιοπιστία της χώρας μας έναντι των αγορών, αφήνοντας παράλληλα ανοικτό το ενδεχόμενο επιστροφής στις αγορές ομολόγων για το 2012.


Ο εκπρόσωπος της Κομισιον, κ. Σέρβας Ντερόουζ, αναφέρθηκε στην εντυπωσιακή πορεία των πολύ δύσκολων μεταρρυθμίσεων όπως είναι η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα, ενώ επέστησε την προσοχή στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, καθώς αναμένουν συγκεκριμένη πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση μέσα στο Φθινόπωρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: