Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

ΔΙΠΛΑΣΙΑ Η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η πρόοδος σχετικά με τον μέσο όρο και το κόστος για την έναρξη μιας εταιρίας περιορισμένης ευθύνης παραμένει ασθενική στην Ελλάδα παρατηρεί ο επίτροπος για θέματα Βιομηχανίας και Επιχειρηματικότη-τας κ. A. Tajani έπειτα από σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γ. Παπανικο-λάου.



Συγκεκριμένα, η σύσταση μιας νέας εταιρείας στην Ελλάδα απαιτεί 15 μέρες και 1.101 ευρώ όταν ο αντί-στοιχος μέσος χρόνος στην Ε.Ε. είναι 8 ημέρες και το κόστος αντιστοιχεί στα 417 ευρώ. Παρόλ'αυτα, η Ελλάδα σημείωσε σημαντική βελτίωση των επιδόσεών της την διετία 2007-2008, καθώς μέχρι τότε η σύ-σταση μιας νέας εταιρείας απαιτούσε 30 μέρες και 1.366 ευρώ, ενώ ο αντίστοιχος χρόνος στην Ε.Ε. ήταν 12 μέρες και το συνολικό κόστος ανερχόταν στα 485 ευρώ. Ο κ. Παπανικολάου επεσήμανε πως η επιχει-ρηματική δραστηριότητα και οι άμεσες ξένες επενδύσεις σε μια χώρα συνδέονται και επηρεάζονται άμεσα από το βαθμό των γραφειοκρατικών εμποδίων και απευθυνόμενος προς την Επιτροπή σημείωσε τις σημα-ντικές αρνητικές επιπτώσεις που επιφέρει η γραφειοκρατία στις οικονομίες των κρατών μελών, ιδίως μέσα σε ένα ιδιαίτερα αρνητικό οικονομικό περιβάλλον όπως το σημερινό.


Ο επίτροπος Tajani σημείωσε πως συμμερίζεται τις ανησυχίες που εξέφρασε ο ευρωβουλευτής και οι ο-ποίες έχουν επισημανθεί μέσα στην αξιολόγηση του Κοινοβουλίου σχετικά με τον νόμο για τις μικρές επι-χειρήσεις για την Ευρώπη (Small Business Act), και αναγνωρίζει τη δυσκολία σύστασης μιας νέας επιχεί-ρησης λόγω της ποικιλομορφίας των συστημάτων που υπάρχουν στα διάφορα κράτη μέλη και ως εκ τού-του, θεωρεί απαραίτητη τη θέσπιση ενιαίου συστήματος για τη σύσταση των επιχειρήσεων, σύμφωνα με το οποίο η διεκπεραίωση της διαδικασίας θα γίνεται σταδιακά και θα είναι δυνατή η δημιουργία μιας επιχεί-ρησης εντός 48 ωρών. Σημειώνεται εξάλλου ότι η αντιμετώπιση αυτών των δυσκολιών αποτελεί μέρος της πολιτικής της Επιτροπής για παραπάνω από δέκα χρόνια. Τα 1997 εκδόθηκε για πρώτη φορά σύσταση ό-που προτείνει μέτρα για την επιτάχυνση και την απλοποίηση των διαδικασιών εκκίνησης μιας εταιρίας, ενώ το 2000 ο Χάρτης για τις Μικρές Επιχειρήσεις περιείχε "λιγότερο δαπανηρές και ταχύτερες διαδικασί-ες εκκίνησης" ως ένα από τα 10 σημεία στα οποία δίνουν έμφαση οι πολιτικές των μικρομεσαίων επιχειρή-σεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: