Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Η KINA ΕΡΙΞΕ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Της Βασιλικής Σακκάτου


H κινεζική οικονομία εκθρόνισε την ιαπωνική από την δεύτερη θέση στην παγκόσμια κατάταξη το β' τρίμηνο φέτος, καθώς η Ιαπωνία ανακοίνωσε κατώτερα των προσδοκιών στοιχεία για το ΑΕΠ αυτής της περιόδου, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες η Κίνα να κατακτήσει επίσημα φέτος τον τίτλο της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.


Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ιαπωνίας το β' τρίμηνο του έτους διαμορφώθηκε στα 1,288 τρισ. δολάρια, χαμηλότερα από τα 1,337 τρισ. δολάρια της Κίνας, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ιαπωνικού υπουργικού συμβουλίου. Ωστόσο, ο Κεϊσούκε Τσουμούρα, γραμματέας του ιαπωνικού υπουργικού συμβουλίου, εξέφρασε επιφυλακτικότητα όσον αφορά την σύγκριση των στοιχείων, επειδή η Κίνα, αντίθετα με την Ιαπωνία, δεν δημοσιοποιεί εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία.


«Εδώ και καιρό»


Η ιαπωνική οικονομία αναπτύχθηκε σε ετήσια, εποχικά προσαρμοσμένη βάση, κατά 0,4% το τρίμηνο που έληξε τον Ιούνιο, σε σύγκριση με 4,4% το α' τρίμηνο, και πολύ χαμηλότερα από 2,3% που περίμεναν οι αναλυτές. «Οσον αφορά την επιρροή και τον δυναμισμό, η Κίνα έχει ξεπεράσει την Ιαπωνία εδώ και πολύ καιρό», σχολίασε ο Εσβαρντ Πράσαντ, πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ στην Κίνα.


Στην πραγματικότητα, το τριμηνιαίο ΑΕΠ της Κίνας ξεπέρασε το ιαπωνικό, σε ονομαστικούς όρους, το δ' τρίμηνο πέρσι, και από τότε η Κίνα συνέχισε να αναπτύσσεται ραγδαία, ενώ η ανάκαμψη της ιαπωνικής οικονομίας έχει «παγώσει». Ωστόσο, το α' εξάμηνο του 2010, η Ιαπωνία κατόρθωσε να διατηρήσει την θέση της, ως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.


Από πλευράς αγοραστικής δύναμης, η Κίνα ξεπέρασε την Ιαπωνία, εκθρονίζοντάς την από την δεύτερη θέση παγκοσμίως, σχεδόν πριν από μία δεκαετία. Εάν η Ευρωπαϊκή Ενωση εκλαμβάνεται ως μία οικονομία, τότε η Κίνα βρίσκεται στην τρίτη θέση, και αναμένεται να παραμείνει εκεί για αρκετό διάστημα.


Αλλη μέτρηση


Ομως η Κίνα με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ βρίσκεται πίσω από άλλες μεγάλες οικονομίες, εξαιτίας του τεράστιου πληθυσμού της, και θεωρείται ακόμη σχετικά φτωχή χώρα.
Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ιαπωνίας εξακολουθεί να είναι πάνω από δέκα φορές μεγαλύτερο του κινεζικού, που ανέρχεται σε 3.600 δολάρια ΗΠΑ.
Η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ πέρσι, ως η μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο, καθώς και την Γερμανία, εκθρονίζοντάς την από την θέση της μεγαλύτερης χώρας εξαγωγής αυτοκινήτων στον κόσμο. Επίσης, πραγματοποιεί τις μεγαλύτερες αγορές σιδηρομεταλλεύματος και χαλκού στον κόσμο, ενώ είναι η δεύτερη στον κόσμο όσον αφορά την εισαγωγή πετρελαίου. Τέλος, τέσσερις από τις δέκα μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο, από πλευράς κεφαλαιοποίησης, είναι κινεζικές, συμπεριλαμβανομένης της PetroChina, της China Mobile, καθώς και των τραπεζών ICBC και China Construction Bank. Και σύμφωνα με έκθεση της PricewaterhouseCoopers που δημοσιοποιήθηκε τον Ιανουάριο, οδεύει στο να εκθρονίσει τις ΗΠΑ από την πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη κοντά στο 2020.

Αποθέματα


Η Κίνα, η οποία διαθέτει τα μεγαλύτερα συναλλαγματικά αποθέματα στον κόσμο, αρχίζει να ευνοεί την Ευρώπη και την Ιαπωνία, εις βάρος των ΗΠΑ. Ο Γιου Γιοντίνγκ, πρώην σύμβουλος της People΄s Bank of China, δήλωσε ότι η Κίνα έχει αγοράσει αρκετά ευρωπαϊκά ομόλογα: «Δεν πουλάμε ευρωπαϊκά ομόλογα, ή μετοχές, αντιθέτως αγοράζουμε», τόνισε ο κ. Γιου. Η θέση της Κίνας δυσκολεύει την ανάκαμψη του δολαρίου, καθώς η χώρα μείωσε το χαρτοφυλάκιό της σε αμερικανικά ομόλογα κατά 72,2 δισ. δολ., ή 7,7%, έως τον Μάιο, από το περσινό ρεκόρ των 939, 9 δισ. δολ., του Ιουλίου του 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια: