Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

AΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΪΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» του



«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ» σελ. 10 με τίτλο :


«Ν. Δ.: «Κατηγορώ» στην κυβέρνηση για δημιουργική λογιστική και καταιγίδα νέων μέτρων»


Γ ια δημιουργική λογιστική καταγγέλλει την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία μετά τη δημοσιοποίηση του «μνημονίου 2». Εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση για την πολιτική της και χαρακτηρίζοντας «αναποτελεσματική τη θεραπευτική αγωγή του μνημονίου» το οικονομικό επιτελείο της Ν. Δ. κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καταφεύγει σε συνεχείς μεταβολές των εκτιμήσεών της προκειμένου να παρουσιάσει μικρότερες αποκλίσεις κατά την εκτέλεση του Προϋπολογισμού. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες, οι αναπληρωτές τομεάρχες Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας και Νότης Μηταράκης καθώς και η υπεύθυνη της Επιτροπής Παρακολούθησης του Μνημομίου Ελένη Ρωμαίδου, ανέδειξαν μία προς μία τις αστοχίες της κυβέρνησης και παρουσίασαν αναλυτικά στοιχεία για τη δυσχερή κατάσταση στην οποία βρίσκονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Παράλληλα, έθεσαν την κυβέρνηση προ των ευθυνών της για το νέο «πακέτο» μέτρων, που αναμένεται πως θα γονατίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. «Η αναποτελεσματικότητα του μίγματος οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, οι αλληλοτροφοδοτούμενες υφεσιακές επιπτώσεις αυτού του μίγματος και οι κίνδυνοι υλοποίησης του προγράμματος έχουν οδηγήσει την κυβέρνηση σε λογιστικές ακροβασίες και την τρόικα στην αναζήτηση νέων μέτρων, εκτός του αρχικού μνημονίου», τόνισαν τα στελέχη της Ν.Δ. (το άρθρο συνεχίζεται με τις αποκαλύψεις με αριθμούς και στοιχεία των τομεαρχών της Ν. Δ. καθώς και με τις προτάσεις της Ν. Δ. για έξοδο από την κρίση)


Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ » της


«ΒΡΑΔΥΝΗΣ» σελ. 3 με τίτλο :


«Τα τεκμήρια της αποτυχίας – «Αλλάξτε πολιτική»»


Την πλήρη αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής και των στόχων του Μνημονίου επισήμανε η Νέα Δημοκρατία, η οποία προχώρησε χθες σε αξιολόγηση όλων των στοιχείων που αφορούν την κατάσταση που δημιούργησε στη χώρα η κυβέρνηση ακολουθώντας μια λανθασμένη εξ αρχής πολιτική…..


«Αλλάξτε πολιτική»


Η αναποτελεσματικότητα του μίγματος της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και οι κίνδυνοι υλοποίησης του προγράμματος έχουν οδηγήσει την κυβέρνηση σε λογιστικές ακροβασίες και την τρόικα σε αναζήτηση μέτρων εκτός του αρχικού Μνημονίου», λέει η Ν. Δ. «ενώ το δεύτερο Μνημόνιο» υποχρεώνει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στα εργασιακά, με την εφαρμογή νέου καθεστώτος για τη διαιτησία. Παράλληλα, , θα προχωρήσει στην εκ βάθρων αναθεώρηση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων στον ιδιωτικό τομέα, με τη διευκόλυνση των συμβάσεων προσωρινής εργασίας και μερικής απασχόλησης, στην αναθεώρηση των βασικών παραμέτρων του συνταξιοδοτικού συστήματος , συμπεριλαμβανομένων και των επικουρικών ταμείων, σε μείωση προσωπικού στον ΟΣΕ κατά 35%, παράλληλα με την αύξηση των εισιτηρίων και μείωση του βασικού μισθού κατά 20% , σε περαιτέρω μείωση των επιδομάτων και υπερωριών στις κρατικές επιχειρήσεις, κ. α.




Από την 3η σελίδα του


«ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΥ ΤΥΠΟΥ» {Ρίζου} με τίτλο :


«;»


Λοιδορεί τον Γ. Παπανδρέου και ο πασοκικός «Νεόκοπος». Γράφει: «…Ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ ενώ σκέφτεται να αποκτήσει Οβάλ Γραφείο. Μήπως θέλει να κάνει την Ελλάδα «υπερδύναμη»;» Προς το παρόν «υπερδύναμη» έχει κάνει την… Τρόικα!


Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΟ… ΚΟΥΣ - ΚΟΥΣ» του


«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ» τελευταία σελίδα με τίτλο :


«Αληθινές ιστορίες…»


Τα κυβερνητικά στελέχη μπορεί να απολαμβάνουν τις τελευταίες χαλαρές ημέρες του Αυγούστου, αλλά τα δύσκολα έρχονται. Τον Σεπτέμβριο θα επιστρέψουν οι τεχνοκράτες της τρόικας, οι οποίοι είναι βέβαιον ότι θα θέλουν να δουν σημάδια προόδου. Αυτό πρακτικά σημαίνει πρωτοβουλίες για τον ΟΣΕ, τις προβληματικές ΔΕΚΟ και το άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων. Εάν σε όλα αυτά προσθέσουμε τον Προϋπολογισμό και το φορολογικό νομοσχέδιο, καταλαβαίνουμε ότι έρχονται νέα μέτρα. Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι τα πάντα θα εξαρτηθούν από την πορεία των εσόδων που θα μπουν στα κρατικά ταμεία. Εάν υπάρξει καθίζηση, θα χρειαστούν διορθωτικές κινήσεις, κάτι που οδηγεί σε νέα αφαίμαξη μισθωτών και συνταξιούχων. Το ίδιο τροπάριο όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί και την κρίση δεν μπορούν να πληρώνουν αιωνίως οι συνήθειες ύποπτοι. Όσο είναι καιρός, λοιπόν, ας γίνει πράξη αυτό που και η τρόικα έχει επισημάνει και είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής (το άρθρο συνεχίζεται)


Από την πρώτη σελίδα του


«ΒΗΜΑΤΟΣ» με τίτλο :


«ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΕ ΚΡΙΣΗ»


Πριν από δύο εβδομάδες το υπουργείο διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Τώρα μαθαίνουμε ότι θα είναι η πιο δύσκολη χρονιά στην Παιδεία από τη μεταπολίτευση λόγω αθρόων συνταξιοδοτήσεων. Την ίδια στιγμή οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των εκπαιδευτικών απειλούν με κινητοποιήσεις αν δεν γίνουν διορισμοί. Φαίνεται πράγματι μια δύσκολη χρονιά. Ας καταλάβουν όλοι όμως ότι οι μόνοι που δεν φταίνε είναι οι μαθητές – και αυτοί δυστυχώς κινδυνεύουν να πληρώσουν πάλι τα σπασμένα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: