Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Ερώτηση σχετικά με την ασφάλεια των ραδιενεργών υλικών

Με αφορμή τις τεράστιες πυρκαγιές στην Κεντρική Ρωσία και τις τραγικές συνέπειες τόσο σε επίπεδο αν-θρωπίνων ζωών, όσο και σε επίπεδο δημόσιας υγείας και περιβάλλοντος, η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα Ρόδη Κράτσα θέτει καίρια ερωτήματα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εξέλιξη της καταστροφής αλλά και τους πιθανούς κινδύνους για το ρωσικό λαό και την Ε.Ε..



Η Ελληνίδα αντιπρόεδρος έθεσε το ζήτημα ασφάλειας των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην πόλη Σαρόφ που ανέκυψε λόγω των πυρκαγιών αλλά και τους σοβαρούς κινδύνους που σχετίζονται με την απελευθέ-ρωση επιβλαβών ραδιενεργών σωματιδίων στην ατμόσφαιρα στην επαρχία Bryansk, επαρχία που μολύν-θηκε από την καταστροφή στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ το 1986.


Για αυτό το ζήτημα η κα Κράτσα ερωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν υπάρχουν συμπεράσματα ή εγγυή-σεις σχετικά με την ασφάλεια των ραδιενεργών υλικών και πιο συγκεκριμένα αν υφίσταται σχέδιο πρόλη-ψης στην επαρχία Bryansk ώστε να αποφευχθεί η έκλυση ραδιενεργών σωματιδίων στην ατμόσφαιρα.


Παράλληλα, η αντιπρόεδρος αναφερόμενη στην αποτελεσματικότητα του Ευρωπαϊκού μηχανισμού παρέμ-βασης θέτει το ερώτημα για την ύπαρξη συντονισμένης συμμετοχής της Ε.Ε. στην προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών και γενικότερης αντιμετώπισης της καταστροφικής και απειλητικής κατάστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: