Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος, μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
«Ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό για τις θεσμικές παρεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν, από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών και σε συνεργασία και με άλλα Υπουργεία, όπως ιδίως το Υπουργείο Δικαιοσύνης, τους επόμενους μήνες και συγκεκριμένα με χρονικό ορίζοντα τη νέα Σύνοδο της Βουλής που ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2010. Το τονίζω διότι αρκετές από αυτές τις θεσμικές παρεμβάσεις απαιτούν Ολομέλεια της Βουλής.
Θέλω να θυμίσω ότι η Νέα Δημοκρατία και ως Αντιπολίτευση και, πολύ περισσότερο, ως Κυβέρνηση, λειτούργησε πάντα θεσμικά και συναινετικά. Ιδίως σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του Συντάγματος και την ψήφιση των σχετικών εκτελεστικών νόμων. Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνο το οποίο πάντοτε στον τομέα αυτόν προέβαλε στείρα άρνηση.
Επισημαίνω, παραδείγματος χάριν, ότι η Αναθεώρηση του 2001, που ήταν ευρύτατη και ουσιαστική, κατέστη εφικτή επειδή η Νέα Δημοκρατία συνήνεσε στα περισσότερα τα οποία ήδη είχε προτείνει την εποχή εκείνη το ΠΑΣΟΚ, το οποίο είχε και τη σχετική πρωτοβουλία επειδή είχε την πλειοψηφία. Πολύ περισσότερο δε, όταν ψηφίστηκαν οι σχετικοί εκτελεστικοί νόμοι, η Νέα Δημοκρατία συνήνεσε σχεδόν σε όλους. Αυτή ήταν η στάση της Νέας Δημοκρατίας από τότε και παραμένει ίδια.
Το ΠΑΣΟΚ, δυστυχώς, ακολούθησε μια άλλη τακτική. Σας θυμίζω ότι όταν ήρθε η ώρα της Αναθεώρησης το 2006 και μέχρι το 2008, ενώ κατέθεσε πρόταση, ούτε καν ήρθε να τη στηρίξει και αποχώρησε προσχηματικά. Επικαλέστηκε κάποιες άτυπες ψηφοφορίες, ενώ η πραγματικότητα ήταν γνωστή. Αποχώρησε γιατί δεν ήθελε ν΄ αναλάβει τις ευθύνες του για το άρθρο 16. Και τότε, στην κορυφαία αυτή στιγμή, το ΠΑΣΟΚ δεν θέλησε να συναινέσει και στη συνέχεια, κάθε φορά που προτείναμε θεσμικά μέτρα, τα οποία σχετίζονται και με την εκτέλεση του Συντάγματος, το ΠΑΣΟΚ έλεγε πάντα όχι.
Ήδη, δρομολογούμε τις ρυθμίσεις εκείνες, με τις οποίες πρέπει να θωρακίσουμε το πλαίσιο του Συντάγματος για το μέλλον και καλούμε το ΠΑΣΟΚ να συμπράξει προς αυτή την κατεύθυνση.
Ξεκινάω από τα υπόλοιπα που μένουν, από την αναθεώρηση του 2001. Εκεί έχουμε μια εκκρεμότητα: Την εκκρεμότητα της έκδοσης του εκτελεστικού νόμου του άρθρου 51 παρ. 4 για την ψήφο των αποδήμων. Δυστυχώς, με ευθύνη σχεδόν αποκλειστική του ΠΑΣΟΚ, δεν ψηφίστηκε αυτός ο νόμος. Όπως δήλωσα και πριν από λίγες μέρες, θα έρθει και πάλι νέος νόμος, αφού κάνουμε νέα συζήτηση με τα κόμματα για να μπορέσουμε, επιτέλους, να δώσουμε ψήφο στους αποδήμους και επιπλέον να εφαρμοστεί το Σύνταγμα, το οποίο είναι απαράδεκτο να μην εφαρμόζεται τόσα χρόνια μετά, σ’ ένα τόσο καίριας σημασίας θέμα. Προβαίνουμε επίσης σε ρυθμίσεις οι οποίες αφορούν και τη συμπλήρωση του συνταγματικού πλαισίου και την εκτέλεση των διατάξεων εκείνων, οι οποίες ψηφίστηκαν κατά την Αναθεώρηση, η οποία έληξε το 2008. Και εξηγούμαι: Είναι γνωστό ότι στην Αναθεώρηση του 2008 ψηφίστηκε το άρθρο 101 παρ. 4, το οποίο επιβάλλει στην Πολιτεία να λάβει μέτρα σχετικά με την ιδιαίτερη προστασία των νησιωτικών και ορεινών περιοχών. Θα εκδοθεί ο σχετικός εκτελεστικός νόμος του Συντάγματος και αυτή τη στιγμή που μιλάμε, στο νομοσχέδιο που είναι στη Βουλή- ψηφίστηκε από την Επιτροπή και θα έρθει στο τμήμα τις αμέσως επόμενες μέρες- ήδη υπάρχει βασική διάταξη, η οποία αφορά τη μοριοδότηση στις προσλήψεις εκείνων οι οποίοι επιλέγουν να μείνουν στις περιοχές αυτές. Δηλαδή, θεσμοθετούμε την ισχυρή μοριοδότηση της εντοπιότητας.
Από εκεί και πέρα και επειδή, όπως είναι γνωστό, δεν κατέστη δυνατόν να αναθεωρηθούν κι άλλες διατάξεις που εμείς είχαμε προτείνει, προβαίνουμε σε ρυθμίσεις ως εκεί που μας επιτρέπουν τα όρια του Συντάγματος, όπως έχει σήμερα. Και οι ρυθμίσεις αυτές είναι γνωστές: Πρώτον, είναι η ρύθμιση η οποία αφορά την είσοδο στην ιεραρχία των υπαλλήλων, οι οποίοι υπηρετούν στο δημόσιο με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, και η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Βουλή.
Δεύτερον, σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, φέρνουμε τις διατάξεις ως προς το νόμο περί ευθύνης Υπουργών. Δηλαδή εξαντλούμε όλα τα όρια του άρθρου 86, προκειμένου ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών να λειτουργήσει προς την κατεύθυνση της πλήρους διαφάνειας. Κι αυτό θα γίνει και με αντίστοιχη τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής, όπως άλλωστε έχουμε εξαγγείλει με τον κ. Δένδια. Και, βεβαίως, φέρνουμε το νόμο ο οποίος αφορά τη χρηματοδότηση των κομμάτων αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Και για να μην θεωρηθεί ότι αυτό είναι θέμα συγκυρίας, σπεύδω να τονίσω το εξής: Ήταν πρόταση της Νέας Δημοκρατίας – το ΠΑΣΟΚ δεν είχε κάνει αντίστοιχη πρόταση - όπως είναι γνωστό στην αναθεώρηση του 2006. Εμείς είχαμε προτείνει από τότε την Αναθεώρηση του άρθρου 29 παρ. 2 προς αυτή την κατεύθυνση. Το είχα δηλώσει επίσης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας πρόσφατα, όταν είχα κληθεί, στις 2 Ιουλίου, και πράγματι θα κατατεθεί ο σχετικός νόμος, σύμφωνα με τον οποίο η χρηματοδότηση των κομμάτων θα γίνεται σχεδόν αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, όσο μας επιτρέπει βέβαια το άρθρο του Συντάγματος, το οποίο ισχύει σήμερα. Και το οποίο, το τονίζω, δεν αναθεωρήθηκε - ενώ είχαμε προτείνει να αναθεωρηθεί - πάντα με αποκλειστική ευθύνη του ΠΑΣΟΚ. Γιατί το ΠΑΣΟΚ, ούτε πρόταση έφερε και αποχώρησε την εποχή εκείνη από τη Βουλή.
Έρχεται η στιγμή ο καθένας ν’ αναλάβει τις ευθύνες του. Αν θέλουμε πραγματικά την υπεράσπιση και της δημόσιας ζωής και τη θωράκιση του πολιτικού βίου, είναι η στιγμή όλοι να συμπράξουμε προς την κατεύθυνση της λήψης των μέτρων εκείνων και προς την κατεύθυνση της ψήφισης των νόμων, με βάση τους οποίους κόβεται στη ρίζα όλο εκείνο που πολλές φορές προκαλεί την παθογένεια του πολιτικού συστήματος. Και είναι ώρα το ΠΑΣΟΚ ν’ αφήσει τις αοριστίες, ν’ αφήσει τις υπεκφυγές, ν’ αφήσει προτάσεις, οι οποίες είναι ανεδαφικές και να δούμε την ουσία του πράγματος στο βάθος της, όπως ακριβώς ταιριάζει στο επίπεδο της Δημοκρατίας μας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου