Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΪΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Από τη στήλη «ΑΠΟ…ΚΟΜΜΑΤΑ» του

«ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΥ ΤΥΠΟΥ» {Ρίζου} σελ. 5 με τίτλο :

«Η απάντηση του Καραμανλή»

Ά

γρυπνος, σχεδόν ακαταπόνητος, πανεπόπτης και ακούραστος κυβερνήτης από την περασμένη Παρασκευή το βράδυ ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, όταν απλώθηκαν σε όλη τη βορειοανατολική Αττική τα μέτωπα των 40.000 και πλέον χιλιομέτρων πύρινης λαίλαπας. Περισσότερο και από τις πυρκαγιές του Αυγούστου του 2007, ο Κ. Καραμανλής πήρε πάνω του όλες τις αρμοδιότητες και όλες τις ευθύνες, εξαντλώντας όλες τις δυνατότητες του κράτους, κάθε τοπικής κοινωνίας και ξένης βοήθειας. Έδωσε ο Κ. Καραμανλής , την καλύτερη, την έμπρακτη απάντηση σε όσους από την αντιπολίτευση και το (αμήχανο πλέον) ΠΑΣΟΚ υποστήριξαν με φαντασιώσεις τους, πως δήθεν ο Καραμανλής: - έχει αποφασίσει «έντιμη ήττα» και παράδοση εξουσίας στο ΠΑΣΟΚ- δεν θα ασχοληθεί άλλο με την καθημερινή εποπτεία της κυβερνητικής δράσης, όπως το έκανε μέχρι πρόσφατα όλο το καλοκαίρι – δεν θα τα βγάλει πέρα στα δύσκολα, όπως συνέβη το2007 ξανακερδίζοντας τελικά τις εκλογές

Από την 13η σελίδα της

«ΒΡΑΔΥΝΗΣ» με τίτλο :

«Εισαγγελική έρευνα»

Σ

το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής μετέβη ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Σακελλάκος, ο οποίος διέταξε την ενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να εξακριβωθούν τα αίτια της πυρκαγιάς στο Γραμματικό. Ο κ. Σακελλάκος θα εξετάσει το προανακριτικό υλικό. ΣΕ περίπτωση που διαπιστωθεί ότι πρόκειται για εμπρησμό, ζητεί να εντοπισθούν και να συλληφθούν οι δράστες. Την έρευνα θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Δημήτρης Γκύζης.

Από τη στήλη «Ο «Απογευματινός» σχολιάζει την επικαιρότητα» της

«ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ» σελ. 3 με τίτλο :

«Η ευθύνη της κυβέρνησης»

Χ

ρέος του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι, μετά το πέρας της πύρινης λαίλαπας, να ερευνήσουν το γιατί επήλθε τέτοια καταστροφή και που θα πάει, δηλαδή, αυτή η κατάσταση. Κάθε τρία – τέσσερα χρόνια καίγεται η Αττική. Έτσι όπως πηγαίνει το πράγμα, με τις πυρκαγιές να κατατρώγουν τους αγρούς και τα δάση της χώρας, τα βοσκοτόπια, τα βουνά και τις πεδιάδες της, θα πέσει η αγροτική παραγωγή της, ενώ η οικονομική της ανάπτυξη θα βυθιστεί. Η κυβέρνηση οφείλει, ως εκ τούτου, όχι μόνο να ανεύρει τις αιτίες της πρόσφατης καταστροφής, αλλά και να αναζητήσει τις ευθύνες των αρμοδίων οργάνων που δεν λειτούργησαν σύμφωνα με το σχέδιο «Ξενοκράτης». Το οφείλει αυτό στους πυρόπληκτους και προς τον ελληνικό λαό, όπως οφείλει σύντομα να πάρει μέτρα για την αποκατάσταση των πληγέντων και την καταβολή σε αυτούς αποζημιώσεων.

Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΟ… ΚΟΥΣ - ΚΟΥΣ» του

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ» τελευταία σελίδα με τίτλο :

«Όσο αργότερα, τόσο χειρότερα»

Τ

α αποτελέσματα μυστικών δημοσκοπήσεων που έχει παραγγείλει στον Γιάννη Λούλη θα περιμένει ο Κώστας Καραμανλής. Και εάν δει ότι το κλίμα για τη Ν. Δ. και τον ίδιο αλλάζει, δηλαδή η διαφορά περιορίζεται περίπου στις 3 μονάδες, είναι πολύ πιθανόν να πάρει τη μεγάλη απόφαση για εκλογές. Βέβαια στην πολιτική υπάρχει πάντα και το απρόβλεπτο και στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι άλλο από τις μεγάλες πυρκαγιές που μετέτρεψαν σε κρανίου τόπο και τη βορειοανατολική Αττική. Ωστόσο, όλα συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι πολύ δύσκολα μπορεί να αλλάξει κάτι. Γιατί πολύ απλά, όσο αργότερα τόσο χειρότερα και επομένως το πιθανότερο είναι κάλπες μέσα στον Οκτώβριο, καθώς προηγηθεί και ένα μίνι ρεκτιφιέ στην Κυβέρνηση.

Από τη 2η σελίδα της

«ΕΣΤΙΑΣ» με τίτλο :

«Διευκολύνσεις για τους πυροπαθείς από το υπουργείο Οικονομικών»

Σ

την φορολογική ελάφρυνση των πυροπαθών αναμένεται να προχωρήση η Κυβέρνησις, ενεργοποιώντας τις ευεργετικές ρυθμίσεις που είχαν ισχύσει για τους πυρόπληκτους της Πελοποννήσου και της Ευβοίας το 2007. Εφ όσον επιβεβαιωθούν οι εν λόγω πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών θα αναστείλη για όλους τους πυρόπληκτους, φυσικά και νομικά πρόσωπα, την καταβολή των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών έως 31/08/2009. Ομοίως, αναμένεται να κατατεθή η καταβολή οφειλών που θα καταστούν ληξιπρόθεσμες μετά την 31/08/2009. και στις δύο περιπτώσεις, η υποχρέωσις για καταβολή των φόρων ρυθμίζεται σε 24 μηνιαίες δόσεις χωρίς προσαυξήσεις. Στο ίδιο πλαίσιο, οι πυρόπληκτοι φορολογούμενοι θα λάβουν παράταση τόσο για την υποβολή δηλώσεων, όσο και για την καταβολή του ΦΠΑ και των λοιπών παρακρατούμενων φόρων, ενώ θα παραταθή χωρίς προσαυξήσεις η καταβολή των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ακόμη, αναμένεται να ανασταλούν οι οφειλές των επιχειρήσεων που επλήγησαν προς το ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ. Τέλος, στην και στην περίπτωση των πυρκαϊών της Αττικής θα απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ οι δωρεές σε είδος των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο, Δήμους, Δημοτικές Επιχειρήσεις, Ν. Π. Δ. Δ., Ιδρύματα και Ν. Π. Ι. Δ., με σκοπό την στήριξη των πυροπλήκτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: