Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

ΡΟΥΜΠΙΝΙ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΝΕΑ ΒΟΥΤΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Η αναπόφευκτη έξοδος των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, όπως η ΕΚΤ και η αμερικανική Fed, από την τρέχουσα κατάσταση κατά την οποία διατηρούν άνευ προηγουμένου χαμηλά επιτόκια και παρέχουν άφθονη ρευστότητα στην αγορά, εγκυμονεί τον κίνδυνο νέας επιδείνωσης της ύφεσης.

Αυτό προειδοποίησε ο Νουριέλ Ρουμπίνι, ο καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης που προέβλεψε εγκαίρως το ξέσπασμα της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης.

Η παγκόσμια οικονομία θα ανακάμψει στο δεύτερο εξάμηνο του 2009, εκτιμά ο κ. Ρουμπίνι σε σχόλιό του που δημοσιεύτηκε σήμερα στους Financial Times. Ωστόσο, η ύφεση στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης δεν θα τερματιστεί «επισήμως» πριν το τέλος του έτους, ενώ η ανάκαμψη έχει ήδη ξεκινήσει σε χώρες όπως η Κίνα, η Γαλλία, η Γερμανία, η Αυστραλία και η Ιαπωνία.

«Υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με την έξοδο από τις πολιτικές νομισματικής και δημοσιονομικής χαλάρωσης» που έχουν εφαρμόσει οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις των μεγάλων οικονομιών για να αντιμετωπίσουν την κρίση, έγραψε ο κ. Ρουμπίνι. «Οι ιθύνοντες θα έχουν σοβαρό πρόβλημα είτε κάνουν κάτι γι' αυτό είτε όχι».

Δεν υπάρχουν σχόλια: