Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟ0ΛΙΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΪΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» του



«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ» σελ. 8 με τίτλο :


«Σαμαράς: Βλέπω καταστροφικό αδιέξοδο»


Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις διαβλέπει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, το αμέσως προσεχές διάστημα, απόρροια της κακής πορείας της Οικονομίας και των πιέσεων που δέχεται η χώρα μας από τους δανειστές της. Ο κ. Σαμαράς, συνομιλώντας με στενούς συνεργάτες , φέρεται να υποστήριξε ότι οι εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο θα είναι πολύ πιο ραγδαίες και άμεσες από όσες προέβλεπε το ΠΑΣΟΚ. Το συμπέρανε από τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της τρόικας την Παρασκευή, «οι οποίοι δεν αποφασίζουν, αλλά εκτελούν εντολές». Κι όσο πιο πολύ ο Παπανδρέου παίρνει θέση στη διαμάχη του Λευκού Οίκου με τη Μέρκελ, τόσο περισσότερες πιέσεις ασκούνται στην Ελλάδα για την εφαρμογή του Μνημονίου. Το έργο έχει γίνει πολύ σκληρό, εκτίμησε ο πρόεδρος της Ν. Δ. ο οποίος βλέπει «καταστροφικό αδιέξοδο» το επόμενο διάστημα». Στη Ρηγίλλης δεν κρύβουν ότι ο κ. Παπανδρέου ίσως επιχειρήσει να τους αιφνιδιάσει με προκήρυξη πρόωρων εκλογών μόλις οριστικοποιηθεί η τέταρτη και πιο μεγάλη δόση του δανείου από την τρόικα. Γι αυτό και όλοι πια ανοιχτά μιλάνε για αλλαγές σε όλα τα επίπεδα και μάλιστα άμεσα για να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος. Ο κ. Σαμαράς χθες συναντήθηκε με τους δημάρχους οι οποίοι υποστηρίχθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία και είχε μια πρώτη επαφή μαζί τους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο κ. Σαμαράς σε συνομιλία μαζί τους εκτίμησε ότι «η κυβέρνηση , με την πολιτική της έχει προδιαγράψει για όλους εσάς τους εκλεγμένους δημάρχους μία πολύ δύσκολη διαδρομή. Θα κληθείτε να εφαρμόσετε τον νέο αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας, που προέρχεται από τη νομοθέτηση του «Καλλικράτη», που έγινε με τρόπο ανεύθυνο και πρόχειρο, χωρίς τους απαραίτητους πόρους και χωρίς τις απαραίτητες δομές. Η θητεία σας θα περάσει μέσα από τις συμπληγάδες της πολιτικής του μνημονίου και του «Καλλικράτη». Και πρόσθεσε: «Σας καλώ, σε αυτήν την πολύ δύσκολη περίοδο για όλον τον ελληνικό λαό, να σταθείτε δίπλα στους συμπολίτες μας, σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους. Πρέπει να φανείτε χρήσιμοι στους πολίτες, σε θέματα κοινωνικής προστασίας, να τους βοηθήσετε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της ανεργίας, της ανέχειας, της ακρίβειας, της μείωσης των εισοδημάτων, του κοινωνικού αποκλεισμού κ. λ. π. Πρέπει, μεταξύ άλλων να δείξετε επίσης ιδιαίτερη προσοχή σε θέματα προστασίας και αναβάθμισης του περιβάλλοντος, στα θέματα καθαριότητας του δήμου σας, αλλά και στα θέματα της ασφάλειας της ζωής των πολιτών και της περιουσίας τους». Σήμερα , ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τους πέντε περιφερειάρχες , οι οποίοι εκλέχτηκαν με τη σημαία της Νέας Δημοκρατίας για να ανταλλάξουν απόψεις πάνω στον νέο θεσμό και τις προτεραιότητες οι οποίες πρέπει να τεθούν.


Από την 1η σελίδα της


«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» με τίτλο :


«ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ- Η πυγμή και οι ικανοί»


Ηχώρα συνεχίζει να ερωτοτροπεί με τη χρεοκοπία, αλλά ορισμένοι πολιτικοί δεν φαίνεται να το καταλαβαίνουν. Η σημερινή κυβέρνηση είναι ζήτημα αν έχει τρεις ή τέσσερις υπουργούς οι οποίοι πιστεύουν στις αλλαγές που επιβάλλει το Μνημόνιο, είναι διατεθειμένοι να επωμισθούν το πολιτικό κόστος και έχουν την ικανότητα να διαχειρισθούν σοβαρές υποθέσεις. Αντιθέτως, είναι περισσότεροι οι απρόθυμοι ενώ τελευταία εμφανίζονται και αυτοί που απροκάλυπτα σαμποτάρουν την υλοποίηση κάθε τομής. Έτσι όμως δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Δεν υπάρχει χώρα που πέτυχε τους στόχους της με μια κυβέρνηση που δεν πίστευε σε αυτούς. Χρόνο δεν έχουμε πλέον. Ο κ. Παπανδρέου είτε πρέπει να αρχίσει να διοικεί με πραγματική πυγμή με όποιον είναι πρόθυμος και ικανός είτε να απευθυνθεί σε εκείνους που μπορεί να μην ανήκουν στο κόμμα ή την προσωπική του «φρουρά», αλλά έχουν τις ικανότητες να διαχειρισθούν την εξαιρετικά μεγάλη κρίση της χώρας.


Από την 3η σελίδα του


«ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΥ ΤΥΠΟΥ» {Ρίζου} με τίτλο :


«ΕΞ ΟΙΚΕΙΩΝ…»


«-Το κυρίως μέτρο είναι η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων… - Έχετε υπογράψει το Μνημόνιο… - Μα δεν υπογράψαμε ακριβώς αυτό!... – Ανάθεμα κι αν ξέρατε τι υπογράφατε! Οι χαρτοφύλακες έκλεισαν, οι Τροϊκανοί απεχώρησαν, τρέχουν τώρα τα ανδρείκελά τους – οι υπουργοί και ο πρωθυπουργός- να συμμορφωθούν… « (Από την «Ελευθεροτυπία»)


Από την 3η σελίδα του


«ΕΘΝΟΥΣ» με τίτλο :


«Τσαπατσοδουλειές»


Για να είμαστε δίκαιοι , πάντως, δεν είναι μόνο η υπουργός Εργασίας που αντιμετωπίζει με… δυσπιστία το Μνημόνιο. Ακούσαμε, για παράδειγμα, τον Μίμη Ανδρουλάκη, να λέει χθες στο Mega, ότι «το μνημόνιο από την αρχή του έχει μερικά θεμελιώδη σφάλματα και είναι λίγο τσαπατσοδουλειά» και να προσθέτει: «Δεν υπάρχει λόγος να δημιουργούμε αυταπάτες ότι σε τρία χρόνια θα έχουμε δημοσιονομική προσαρμογή 13 μονάδων. Θα γίνει κόλαση»! Συγνώμη, αλλά αν ένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ μιλάει για «τσαπατσοδουλειές» και «αυταπάτες», η αντιπολίτευση τι πρέπει να πει;

Δεν υπάρχουν σχόλια: