Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΪΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» του



«ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΥ ΤΥΠΟΥ» {Ρίζου} σελ. 8 με τίτλο :


«Αρνητικός στις συναινέσεις»


Αρνητικός στην προοπτική συναινέσεων με την κυβέρνηση με τα υφιστάμενα δεδομένα, εμφανίζεται ο πρόεδρος της Ν. Δ. Αντώνης Σαμαράς. «Έχω ήδη καθίσει στο τραπέζι περισσότερες από μία φορές. Ας μην κρυβόμαστε. Κάθε συνεννόηση προϋποθέτει και ορισμένα ελάχιστα, τα οποία σήμερα δεν τα βλέπω. Εκτός αν ως «συνεννόηση» η κυβέρνηση εννοεί την προσχώρηση στις δικές της θέσεις. Και αυτό βέβαια, δεν μπορεί να γίνει», τονίζει ο κ. Σαμαράς σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» της Κυριακής. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απορρίπτει παράλληλα το ενδεχόμενο κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» με τεχνοκράτες σε θέσεις «κλειδιά», υποστηρίζοντας πως «είναι ευθύνη του πολιτικού να λαμβάνει αποφάσεις». «Οι τεχνοκράτες είναι χρήσιμοι να λένε τη γνώμη τους, αλλά δεν έχουν όλοι την ίδια γνώμη και κάποιος θα πρέπει να κάνει τη σύνθεση. Αυτό είναι δουλειά του πολιτικού», αναφέρει. Ο πρόεδρος της Ν. Δ., επιμένει στην ορθότητα της αντιμνημονιακής προσέγγισης και τονίζει ότι έχει δικαιωθεί η θέση του και πως απαιτείται άμεσα αλλαγή του μείγματος οικονομικής πολιτικής. Τέλος, ο κ. Σαμαράς, απορρίπτει ως αστειότητες ότι έχει εγκλωβιστεί σε μία ομάδα «Ταλιμπάν» της απολύτου εμπιστοσύνης του, ενώ προαναγγέλλει αλλαγές στην ηγετική πυραμίδα του κόμματός του.


Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» της


«ΒΡΑΔΥΝΗΣ» σελ. 9 με τίτλο :


«Η συναίνεση είναι συνενοχή –Ξεκάθαρο μήνυμα Σαμαρά»


Αν και ο πρωθυπουργός προετοιμάζει το έδαφος για ένα κλίμα συναίνεσης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και στα έμμεσα σχέδιά του είναι να αποστείλει προσκλήσεις στους πολιτικούς αρχηγούς, από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν φαίνονται διατεθειμένοι να λάβουν μέρος σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων. Η Ρηγίλλης διαμηνύει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας με όσους αποδέχονται τα αδιέξοδα του Μνημονίου και ο αρχηγός της Ν. Δ. είναι ξεκάθαρος……… (στη συνέντευξη του στην Καθημερινή)….


…Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας μπορεί μέσα σε 18 μήνες να μηδενιστεί και το διαρθρωτικό και το κυκλικό έλλειμμα της χώρας , σε αντίθεση με την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση. «Είναι εφικτό, λοιπόν, αν το μίγμα της οικονομικής πολιτικής αποδειχθεί αποτελεσματικό. Αλλά το σημερινό μείγμα πολιτικής έχει αποδειχθεί εντελώς μη αποτελεσματικό», αναφέρει ο κ. Σαμαράς…… Πρότεινε επίσης την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας με επιδότηση επιτοκίου της πρώτης κατοικίας για δέκα χρόνια, γεγονός, που , όπως τονίζει, θα δώσει οξυγόνο σε περισσότερα από 130 επαγγέλματα. Εκτιμά, επίσης ότι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου έχει σχεδόν απεριόριστες δυνατότητες για άμεση απόκτηση ρευστότητας και μόνιμα δημόσια έσοδα. Ο Αντώνης Σαμαράς δηλώνει για ακόμη μία φορά αντίθετος στο ενδεχόμενο απολύσεων στην περίπτωση συγχωνεύσεων φορέων του δημοσίου και περικοπών στις ΔΕΚΟ, αναγνωρίζοντας ωστόσο, ότι ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν ενδεχομένως απαραίτητο. (το άρθρο συνεχίζεται με τις θέσεις του προέδρου της Ν. Δ. κ. Αντώνη Σαμαρά για την έξοδο από την κρίση, το Μνημόνιο και τα εσωκομματικά..)


Από τη στήλη «ΠΑράΤυπος» του


«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ» σελ. 5 με τίτλο :


Κερκυραϊκά μυστήρια»


Κ ανένας δεν εγκαινίασε το νέο νοσοκομείο της Κέρκυρας πέρσι τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τη διορισμένη από το ΠΑΣΟΚ διοίκηση του συγκεκριμένου νοσοκομείου! Οι Κερκυραίοι όμως θυμούνται πολύ καλά ότι το υπερσύγχρονο νοσοκομείο, αίτημα δεκαετιών των κατοίκων, εγκαινιάστηκε από τον τότε υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο και το «δικό» τους υπουργό Δικαιοσύνης την ίδια εποχή, Νίκο Δένδια. Όπως θυμούνται ακόμη ότι υπήρχε σχετική επιγραφή, ως είθισται, η οποία όμως, με εντολή της διοίκησης του νοσοκομείου (προφανώς κατόπιν πιέσεων τοπικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ) πρόσφατα… εξαφανίστηκε! Με τέτοια μυαλά όμως δεν είναι να απορεί κάποιος για το πώς έχασαν και τον Δήμο της Κέρκυρας στο κυβερνών κόμμα (που από «πράσινος» έγινε «γαλάζιος») και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (την οποία επίσης κέρδισε ο υποστηριζόμενος από τη Ν. Δ. υποψήφιος»…


Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΟ… ΚΟΥΣ - ΚΟΥΣ» του


«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ» τελευταία σελίδα με τίτλο :


«Αληθινές ιστορίες…»


Δεν χωρά αμφιβολία ότι υπάρχει ανάγκη για ευρύτερες συναινέσεις, ώστε η πατρίδα να βγει από το τούνελ της ύφεσης. Υπ αυτή την έννοια είναι ορθή η πρωτοβουλία του Γ. Παπανδρέου να κάνει συναντήσεις με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Το ερώτημα, όμως, που εύλογα προκύπτει, είναι τι είδους συναίνεση θα επιδιώξει, όταν έχουν ληφθεί τόσο σκληρά μέτρα. Θα ζητήσει άραγε νομιμοποίηση της «βαρβαρότητας» με το σκεπτικό ότι αυτές είναι οι επιταγές των κατακτητών της τρόικας; Ή μήπως θα προτείνει έναν διαφορετικό δρόμο που θα δίνει προοπτική και ελπίδα ότι θα έρθουν σύντομα καλύτερες ημέρες; Εάν ακολουθήσει τη γνωστή και δοκιμασμένη λύση της λιτότητας, θα πρέπει να εισπράξει ένα βροντερό «ΟΧΙ». …. (το άρθρο συνεχίζεται)

Δεν υπάρχουν σχόλια: